08 november 2016 
2 min. leestijd

Orthorexia: hoe ver ga jij voor #healthy?

Orthorexia: hoe ver ga jij voor #healthy?
Groene smoothies drinken met eiwitpoeder erin, zonder te weten wat dit eigenlijk is. De strakste abs willen hebben door zo vaak mogelijk keihard te sporten. Superfoods die er makkelijker ingaan dan een bruine boterham, waardoor ze vaak zwichten en vreetbuien krijgen. Twijfelen tussen een cracker en een rijstwafel: Wanneer wordt #healthy een obsessie? Vandaag stond het uitgebreid in de krant: De continue aandacht voor gezonde voeding slaat bij hele groepen tieners door in obsessief eetgedrag. We leven in een cultuur waar je nauwelijks meer om social media heen kunt. Hoewel al deze communicatemiddelen natuurlijk heel handig en gezellig kunnen zijn, schuilt hier ook een gevaar in. What you see isn’t always what you get, en dat geldt zeker voor Instagram en andere sociale media. Waar veel #fitspo accounts gerund worden door dames en heren van rond de 20-en-up, zijn hun volgers vaak een stuk jonger én meer beinvloedbaar. Resultaat? Een vertekend beeld van de werkelijkheid en een groeiend aantal tieners met orthorexia, ofwel: het dwangmatig omgaan met gezond leven.

Een irreële realiteit

Jongeren worden via hun timeline dagelijks geconfronteerd met een realiteit die secuur is weg gefotoshopt: strakke selfies, idem buikspieren en 24/7 überhealthy voeding slaat de klok op Instagram. In de zoektocht naar een rolmodel wordt door deze perfectie overload het zelfbeeld van de pubers zodanig aangetast, dat ze nauwelijks meer realistisch kunnen nadenken: ze streven alleen nog maar naar the picture perfect. Het probleem is niet alleen groeiend; het gebeurt ook nog op een steeds jongere leeftijd. Orthorexia is nog niet officieel erkend als ziekte, maar wel een zorgelijk feit in onze maatschappij. Wanneer een gezonde levensstijl zo gemakkelijk kan doorslaan in een obsessie, moeten er toch bellen gaan rinkelen bij artsen en zorginstellingen? Ja, gelukkig wel. Volgens het Algemeen Dagblad gaat bijzonder hoogleraar Eetstoornissen Eric van Furth namelijk onderzoek doen naar het fenomeen.

Jongeren met FOGO

De competitie onder jongeren om er zo goed mogelijk uit te zien is natuurlijk niet van gisteren, maar tegenwoordig slaan jongeren steeds vaker door in hun nieuwe manier van ‘gezond leven’. Waar zij vroeger nog konden genieten van uitgaan met vrienden heerst nu de FOGO trend zelfs onder tieners. Want hoe kun je er immers zeker van zijn dat je gezond eet als je niet weet wat er precies geserveerd wordt, right? Een gezonde levensstijl wordt steeds meer gepromoot, ook door het Voedingscentrum. Bewuster eten en leven is natuurlijk helemaal prima, maar wij vonden het wel shocking dat dit al een big issue is op zo’n jonge leeftijd. Zeker als het zo ver gaat. Niet alleen omdat de jongeren nog in de ontwikkelingsfase zitten en voldoende voedingsstoffen dus essentieel zijn, maar ook omdat een zorgeloze zak patat gewoon af en toe moet kunnen. It's all about balance!

Calling out to you

Bij Fitgirls.nl proberen we zoveel mogelijk mensen te inspireren en te laten realiseren dat iedereen goed is zoals hij of zij is. Sporten voor een fitter lijf? Prima! Gezond eten en letten op wat je binnen krijgt? Helemaal oké! Maar realiseer je dat welke broekmaat je ook hebt, welk nummer er op de weegschaal staat en of je striae hebt of niet: jij bent uniek en je bent prachtig zoals je bent. Met die boodschap hopen we ook deze jongeren te bereiken. Want echt: er is niets belangrijker in het leven dan gewoon lekker jezelf zijn. Er zijn al genoeg anderen. Laat social media een inspiratiebron zijn, maar realiseer je wel dat jij JIJ bent. Focus je liever op jezelf en wat jouw lichaam je vertelt. Want geloof me, daar word je uiteindelijk veel gelukkiger van. ❤︎
Nakita
Door

Nakita

op 11 Nov 2016

Ik vind dit goed hoe jullie dit neer zetten al komt het ook veel door de media en een bepaald plaatje waar je dus in zou moeten passen. Hier mee bedoel ik je bmi terwijl we allemaal Weten wat een onder en overgewicht is maat wel ieder lichaam is uniek en iedereen krijgt ze bouw waarmee hij geboren is. Ook komt steeds meer in de media wat wel en niet gezond is en hoe vaak je wel niet zou lmoeten sporten en bewegen erg slecht!

Reactie plaatsen