18 juli 2016 
3 min. leestijd

Is orthorexia een nieuwe eetstoornis?

Is orthorexia een nieuwe eetstoornis?
Vorige maand heb ik een blog geschreven over de klassieke eetstoornissen anorexia nervosa, boulimia nervosa en de restgroep eetstoornis NAO (niet anderszins omschreven). Over die laatste, snel groeiende restgroep, en dan met name over bigorexia en orthorexia, heb ik veel vragen gekregen. Er bestaan namelijk nogal wat misvattingen over deze twee relatief nieuwe eetstoornissen. Vandaag geef ik opheldering! Om een goed beeld te krijgen van hoe deze eetstoornissen leven op het web, ging ik eerst maar eens Googelen. Er is veel te vinden over deze stoornissen, maar niet al deze informatie is ook juist. Met name over bigorexia lees je verschillende dingen; de ene website claimt dat het een sportverslaving is, de andere een dwangstoornis en weer een derde claimt dat het gewoon een eetstoornis is. En dan orthorexia; is dit eigenlijk wel een nieuw soort eetstoornis? Maar wat is nu het werkelijke verhaal? En waarom is het stellen van de juiste diagnose bij dit soort psychische klachten zo belangrijk?

Verstoord lichaamsbeeld

Bigorexia is een storing van de lichaamsbeleving en is sinds dit jaar officieel erkend als stoornis. Maar waarom een verstoord lichaamsbeeld? Mensen met bigorexia trainen toch extreem veel; een sport verslaving klinkt logischer. Ik snap de verwarring goed. Maar omdat iemand met bigorexia extreem veel sport vanwege het extreem, onrealistische zelfbeeld, wordt dit gezien als de oorzaak. Mensen met bigorexia vinden zichzelf, ondanks dat zij al super gespierd zijn, nog steeds niet gespierd genoeg. Ze zijn hiervan overtuigd en koste wat het kost gespierder worden. Dit uit zich onder andere in extreem veel sporten, extreem streng op hun voeding letten, maar vaak ook in middelenmisbruik zoals anabolen steroïde gebruik.

Onjuiste diagnose

Door de onjuiste informatie op het internet ontstaat er verwarring, met als gevolg dat mensen die kampen met bigorexia niet de goede hulp krijgen. Veelal wordt er doorverwezen naar een sportarts met als doel een afbouwschema te maken voor het sporten. Dit werkt echter onvoldoende en je ziet vaak dat het probleem zich verschuift van, bijvoorbeeld extreem sporten naar nog meer middelen misbruik. Herken jij je in dit verhaal? Als je echt de oorzaak van het probleem wil oplossen en los wil komen van het extreme sporten, dan adviseer ik je op zoek te gaan naar een psycholoog of coach die gespecialiseerd is in lichaamsbeleving en zelfbeeld en ook de onderliggende oorzaak aanpakt.

Orthorexia geen eetstoornis?

Over orthorexia kan ik eigenlijk vrij kort zijn; de term wordt niet erkend als een nieuw soort eetstoornis. Dit betekent echter niet dat het niet bestaat. Orthorexia komt zeker voor en als je denkt dat je hieraan lijdt, is het belangrijk dat je hulp zoekt. In feite lijkt orthorexia heel erg op anorexia alleen ligt de focus net wat anders. Bij anorexia is het hoofddoel om zo min mogelijk te eten, terwijl bij orthorexia het streven is om zo gezond mogelijk te eten. Voor de rest zijn veel symptomen overlappend: je bent meerdere uren per dag bezig met gedachten over extreem gezond eten, je laat dat wat je eet volledig afhangen van hoe gezond een product is en dus niet hoe lekker je het product vindt. Daarnaast wordt je zelfbeeld in zeer grote mate beïnvloed door hoe gezond je eet. Je voelt je pas een goed persoon als je uitsluitend gezond eet en je laat je sociale activiteiten, school en of werk zeer leiden onder je obsessie voor gezond eten. Het verschil is dat mensen met orthorexia geen negatief of vertekend lichaamsbeeld hebben, zoals bij anorexia. Ze laten hun zelfbeeld afhangen van hoe gezond ze eten. Orthorexia levert dus zeker problemen op in het dagelijks leven en de psychische klachten moeten niet onderschat worden.

Eerste hulp bij een eetstoornis

Herken je je in een van deze twee stoornissen en wil je daarvan af? Probeer dan als eerste stap voor jezelf op te schrijven hoe je leven eruit zou zien zonder je stoornis. Beschrijf dit voor jezelf, zo uitgebreid mogelijk. Wat zou je dan allemaal weer kunnen doen, hoe zou je je voelen, etc. Maak vervolgens een plan voor jezelf hoe je dit kunt gaan bereiken. Neem jezelf serieus in je probleem en zoek hulp als je er niet alleen uitkomt. Ook binnen mijn praktijk kan ik je goed begeleiden en helpen los te komen van jouw stoornis of probleem. Voor vragen kun je mij altijd vrijblijvend een email sturen via Info@Sovschoice.com.

In mijn volgende blog vertel ik jullie alles over eetbuien; hoe je deze kunt herkennen en wat je zelf kunt doen om eetbuien te voorkomen.

Liefs So V

Reactie plaatsen