Over de onmogelijke definitie van gezond eten

Wat is ‘gezond’ eten? Deze vraag stelde ik mezelf een aantal weken terug. En eerlijk gezegd ben ik er nog steeds niet helemaal uit. Want is er wel een definitie voor gezonde voeding? Of is deze simpelweg voor iedereen verschillend?

Gezond eten

Zelf zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Ik heb de afgelopen twee jaar heel veel gelezen over (gezonde) voeding; boeken over rawfood, clean eating, veganisme, macrobiotisch, glutenvrij, zuivelvrij, paleo, de voedselzandloper… allemaal bevatten ze ongetwijfeld een kern van waarheid, maar het is naar mijn idee onmogelijk om hier een goeie combinatie van te maken tot een ultiem voedingspatroon. Trust me, ik heb het lang genoeg geprobeerd. Een ultiem voedingspatroon bestaat gewoonweg niet. Iedereen zit anders in elkaar en heeft andere behoeften op voedingsgebied. Ik eet al twee jaar super healthy (gelijk de vraag, wat is dan healthy?), maar heb nog niet de zichtbare abs waar ik zo hard voor werk.

Vorige week besloot ik de hulp in te schakelen van coach Kelly. Niet alleen om mijn abs te laten verschijnen, maar ook om genoeg energie te houden tijdens mijn CrossFit trainingen. Ik vind het fijn dat iemand mij hierbij helpt. Alleen was het me met mijn huidige kennis over voeding ook vast gelukt (met veel discipline), maar ik ben ook maar een mens en heb soms gewoon een steuntje in de rug nodig.

Conclusie?

Ik eet te veel. Gezond, maar te veel. Het is logisch dat als je meer eet dan je verbruikt je vet op gaat slaan. Stiekem wist ik wel dat ik te veel at, ik vind het nu eenmaal heerlijk om tussendoor dadels met notenpasta te eten, of havermout met veel noten en gedroogd fruit. Of avocado’s met zalm en met geitenkaas gegratineerde zoete aardappel. Ja, allemaal gezond, maar in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk voor je zichtbare abs. Samen met Kelly heb ik gekeken naar mijn voedsel inname en hoe ik mijn vet/koolhydraat/eiwit verhoudingen zou moeten aanpassen om dat laagje vet weg te krijgen zonder mijn spiermassa te verliezen.

Op het moment dat ik deze blog schrijf heb ik er anderhalve week op zitten. De eerste dagen vond ik best lastig. Ik merkte dat ik best vaak ‘even iets’ in mijn mond stop. Een dadel, hapje notenpasta, stukje pure chocolade. Onder het mom van: het is gezond dus dan is het niet erg.

Maar wat is nou gezond?

Is gezonde voeding voeding die bestaat uit biologische producten? Of voeding die geen koolhydraten bevat? Misschien voeding die een bepaald aantal nutriënten bevat, zoals eiwitten? Of voeding die geen E-nummers en conserveringsmiddelen bevat? Wellicht voeding die niet uit dierlijke producten bestaat? Of juist niet in een fabriek is gemaakt? En als die voeding dan uit een biologische, pure fabriek komt?

You get my point. Voor iedereen is de definitie van gezond anders ingevuld. En dat is niet erg, want je weet zelf wat er voor jouw lichaam werkt. Jij voelt of je genoeg energie hebt, lekker in je lijf zit en er goed uit ziet. Alleen jij kunt bepalen wat voor jou ‘gezond’ is.

Ik heb zojuist vijf minuten naar mijn scherm gestaard om een zin te schrijven beginnend met “Voor mij betekent gezond ….”. Termen die bij mij naar boven kwamen waren biologisch, puur, geen toevoegingen, normale porties, af en toe een cheat, genieten van je eten. Maar het in een stellige zin schrijven kan ik niet. Want mijn mening over gezond wisselt ook wel eens. Vorig jaar was dat nog veganistisch, nu ben ik van mening dat gezonde voeding porties (biologisch) vlees, vis, eieren en in mindere mate zuivel mag bevatten. En af en toe een cheat is belangrijk voor de psyche, als (gezonde) voeding een obsessie word is het in mijn ogen niet meer gezond.

Gezond eten hangt ook af van je doel. Wil je afvallen, spiermassa aankomen, minder darmklachten of wellicht je hormonen in balans brengen? Bij elk doel passen weer andere gezonde producten beter en zijn sommige gezonde producten even niet zo’n ‘gezonde’ keuze.

Think about it. Wat betekent gezonde voeding voor jou? En hoe vertaal jij dat naar jouw eetpatroon?

Voor nu ga ik de komende weken lekker knallen met mijn Personal Nutrition Plan. Kom maar op met die abs!

Liefs Iris

5 thoughts on “Over de onmogelijke definitie van gezond eten

  1. Danielle zegt:

    Gezonde voeding is inderdaad een lastige vraag. Wat is gezond? En voor wie is wat gezond? Ik denk sowieso dat er niet een ultiem voedingspatroon is dat voor iedereen werkt. Dus ik ben het met je eens dat gezond voor iedereen anders is. Wat is gezond voor mij? Gezond is zo puur mogelijk en alles met mate. De 80/20 regel als het gaat om voeding is ook belangrijk voor mij. Nee chips, burgers of snoep is niet gezond maar het af en toe eten móet kunnen zonder dat het gelijk ongezond is.

  2. Kim zegt:

    Mooi artikel! Ben het inderdaad helemaal met je eens. Iedereen heeft zo zijn mening over gezond eten en een ieder moet lekker doen waar hij/zij zich goed bij voelt zeg ik altijd maar.

  3. Pingback: Bestaat er een definitie van gezond eten? – foodlifeweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *