Zero Tolerance Day: Stilstaan bij vrouwenbesnijdenis

Sinds 2003 vindt elk jaar op 6 februari de International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation (FGM) plaats. Deze dag is in het leven geroepen door de VN. Vrouwenbesnijdenis is internationaal erkend als schending van de mensenrechten van meisjes en vrouwen. Afschuwelijk maar waar: veel te jonge meisjes worden dagelijks besneden met alle gevolgen van dien. Op deze dag staan we hierbij stil, om meer bewustzijn voor deze pijnlijk realiteit te creëren.

Wereldwijd lopen er tussen de honderd- en honderdveertig miljoen meisjes en vrouwen rond die besnijdenis ondergaan hebben (WHO). Besnijdenis komt het meest voor in Afrika en het Midden-Oosten, waar jaarlijks ongeveer twee miljoen meisjes, vaak pas tussen de zeven en veertien jaar oud, onder het mes gaan. Alsof dit niet erg genoeg is, beperkt het zich niet tot deze gebieden. Ongeveer 500.000 Europeanen zijn slachtoffer van vrouwenbesnijdenis (Amnesty International) en ook in de Verenigde Staten lopen 150.000 tot 200.000 meisjes het risico om besneden te worden (Centers for Disease Control and Prevention). Ondanks dat lijkt het onderwerp taboe te zijn. We doen liever alsof er niets aan de hand is. Ik geef toe: dat is ook stukken makkelijker, want de filmpjes en geluidsfragmenten die online te vinden zijn, waarin jonge meisjes huilen en schreeuwen terwijl ze besneden worden, gaan door merg en been. Het is niet mooi, maar het is wel de realiteit. Jij en ik leven in het veilige Nederland, waar wij zo veel kansen krijgen om te zijn wie wij willen zijn. Helaas geldt dit lang niet voor elke vrouw in de wereld en daar mogen, en moeten we af en toe even stil bij staan.

#EndFGM  Fitgirls

“VROUW WORDEN”

Besnijdenis is vooral in Nomadische gemeenschappen onderdeel van het ritueel om vrouw te worden. Bij het ritueel wordt de vagina dichtgemaakt en de clitoris verwijderd, om zo maagdelijkheid te behouden en seksualiteit van de vrouw te minimaliseren. Na de besnijdenis kunnen de meisjes uitgehuwelijkt worden, waardoor zij vaak stoppen met school en eindigen als tienermoeder. Dit is dan nog het beste scenario, want doordat besnijdenis niet door professionele artsen gedaan wordt en doordat hetzelfde mesje voor verschillende meisjes wordt gebruikt, sterft een groot deel van deze meisjes aan de gevolgen van de besnijdenis. Denk bij deze gevolgen dan aan bloedingen, infecties, incontinentie, seksuele problemen en moeilijke bevallingen, zaken waar we ons in Nederland nauwelijks zorgen over hoeven te maken. 

Besnijdenis wordt gepresenteerd als dé manier om een vrouw te worden. Echter, is het zinloos, gevaarlijk en pijnlijk en is de gemiddelde leeftijd van acht à negen jaar ook nog eens veel te jong om al ‘vrouw’ te worden. Waarom mogen deze meisjes niet wat langer kind zijn en moet volwassenheid op zo’n verschrikkelijke manier gerealiseerd worden?

pn

ACTION FOR SUCCESS

Plan Nederland is een organisatie die werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen van de levensomstandigheden. Hierbij schenken ze speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan Nederland zet zich al jaren in om meisjesbesnijdenis uit te bannen. Dit doen zij door de meisjes te informeren, kans op onderwijs te bieden, hun zelfvertrouwen te bevorderen en hun economische zelfstandigheid te stimuleren. Ook wordt er gezorgd voor bewustwording onder gezaghebbende,  zoals ouders, religieuze leiders, dorpsleiders en rolmodellen. Er worden voorlichtingen gegeven over de medische risico’s aan de vroedvrouwen die de besnijdenis uitvoeren en er wordt voor een alternatieve bron van inkomsten voor deze vroedvrouwen gezorgd. Bij overheid en lokale gemeenten wordt lobby gevoerd voor wetswijzigingen en handhaving van de huidige wetten. Een prachtig initiatief, wat ook jij kan steunen. Meer informatie vind je op de website van Plan Nederland.

Help jij mee om bewustzijn te creëren omtrent dit verschrikkelijke, maar realistische onderwerp? Verspreid de hashtag #EndFGM en laat zien dat ook jij dit niet tolereert!

REFERENTIES

http://www.un.org/en/events/femalegenitalmutilationday/

http://www.plannederland.nl

One thought on “Zero Tolerance Day: Stilstaan bij vrouwenbesnijdenis

  1. Pingback: Fitgirls.nl behind the scenes! #10 | Fitgirls.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *