Zelfgemaakte tonijnsalade

Tonijn is een vis die heel goed past in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Het bevat namelijk veel eiwitten, is rijk aan vitaminen en aan omega-3 vetzuren. Tonijn is van nature vetarm en bevat niet veel calorieën in vergelijking met haring, makreel en zalm.

Een gemengde tonijnsalade kun je op verschillende manieren bereiden. Vaak worden deze salades gemaakt met veel mayonaise. Deze vervangen wij in deze versie door magere kwark. Door het te combineren met appel en rode uitjes krijgt de salade wat meer pit maar smaakt tegelijkertijd ook lekker fris. Avocado brengt de vetten in dit recept maar deze gezonde vetten voorzien je juist van veel gezonde voedingsstoffen en geven je een portie energie. De tonijnsalade kan ook prima als post-workout meal, vanwege de waarde aan eiwitten en voldoet ook prima als een volwaardige maaltijdsalade.

What do we need? (2 personen)

  • 1/2  rijpe avocado
  • 1 blikje tonijn (op water basis) of verse tonijn (wel eerst bakken)
  • 1 rode ui
  • 1,5 el magere kwark
  • 1 tl vers citroensap
  • Halve geschilde appel
  • Verse bieslook
  • Peper en zeezout
  • Gemengde sla

Optioneel voor garnering: rode ui, plakjes avocado, komkommer, tomaat en een gekookt eitje. 

Make & shake

  1. Haal de tonijn het blik en laat het uitlekken. Doe het daarna in een mengkom.
  2. Snijd de appel en het rode uitje in kleine blokjes.
  3. Snijd nu de bieslook fijn.
  4. Snijd de avocado door de helft, ontpit deze en snijd 1 helft in dunne plakjes. Leg de avocado even apart.
  5. Nu doe je bij de tonijn de andere helft van de avocado, de uitjes, de appel en de kwark in de mengkom. Breng op smaak met peper en zeezout.
  6. Voeg er nog een beetje citroensap aan toe en meng tot een mooi geheel. De salade mag best een beetje smeuïg zijn.
  7. Doe wat gemengde sla in een saladebord en schep de tonijnsalade in het midden van het bord er bovenop (hoeveelheid naar wens).
  8. Garneer de salade naar wens met de plakjes avocado, komkommer, tomaat, eitje en als laatste wat fijngesneden bieslook, peper en zout.

Tip: eet de tonijnsalade met een stuk (zuurdesem, spelt)brood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *