#2 Wat zit er eigenlijk in: Your favorites

Kijk jij wel eens naar de ingrediënten op de verpakking voordat je ’s ochtends boter op je brood smeert, een glaasje sap inschenkt of je vitaminepil slikt? Weet jij wat er precies in de tandpasta zit waarmee je vervolgens je tanden poetst, de shampoo waarmee je je haar wast en de make-up die je op je gezicht aanbrengt? Waarschijnlijk niet… Veel producten gebruiken we dagelijks, terwijl we eigenlijk niet eens weten wat er precies in zit. In deze rubriek gaan we op zoek naar vreemde, grappige en schokkende ingrediënten in alledaagse producten. Wat zijn dit voor stoffen, waar zitten ze nog meer in en wat is het effect op je lichaam? 

Vandaag nemen we weer een aantal hoog gewaardeerde producten onder de loep: Tony’s Chocolonely, Optimel Griekse yoghurt en Snack a Jacks. We consumeren deze producten massaal, maar wat zit er precies in? Weet jij wel wat je eet?

Tony’s Chocolonely Melk/Nougat

In­gre­di­ën­ten: sui­ker*, vol­le melk­poe­der, ca­cao­bo­ter*, ca­cao­mas­sa*, no­ga* 10% (riet­sui­ker, glu­co­se­stroop, amandel, kippeneiwit, ho­ning, va­nil­le), emul­ga­tor: soja­le­ci­thi­ne . *Fairtrade

Het eerste ingrediënt dat we op de lijst tegenkomen is suiker. Suiker heeft denk ik geen verdere uitleg nodig. Tot zover geen gekke dingen.

Vervolgens zien we volle melkpoeder. Melkpoeder ontstaat door uit volle melk water te onttrekken. Wanneer je hier water aan toevoegt ontstaat er weer melk, hoewel deze een iets andere smaak heeft dan de originele melk.

Nummer drie in de lijst: cacaoboter. Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. De bonen worden gemalen, waardoor een vettige brij ontstaat: de cacaomassa (het vierde ingrediënt in het lijstje). Deze massa wordt vervolgens gescheiden door middel van persing in cacaoboter en cacaopoeder.  In deze reep zit dus het directe resultaat van gemalen cacaobonen (de cacaomassa) en nog een deel met alleen het vet hiervan, zonder de cacaopoeder (de cacaoboter).

Dan komen we noga tegen. Noga is op zich geen ingrediënt, maar is gemaakt van rietsuiker, glucosestroop, amandelen, kippeneiwit, honing en vanille.

Rietsuiker, dat klinkt goed toch? Van rietsuiker wordt vaak gedacht dat het beter is dan gewone tafelsuiker omdat het ‘natuurlijk’ is. Echter is in chemisch opzicht de bewerkte rietsuiker die we in de supermarkt kunnen kopen dezelfde als gewone suiker en gaat ons lichaam hier op dezelfde manier mee om. In natuurwinkels kan je wel een minder geraffineerde vorm van rietsuiker kopen, maar deze is vaak duur en is zeer waarschijnlijk ook niet in meneer Tony’s Chocolonely verwerkt.

Dan glucosestroop: een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucoseoligomeren. Als je nu denkt ‘Wait what?!’, don’t worry: glucose is druivensuiker, maltose is moutsuiker, maltotriose komt ook van druivensuiker en glucoseoligomeren zijn ook weer delen van druivensuiker. Simpel gezegd: glucosestroop = suiker.

Amandel, yes dat klinkt bekend!

Kippeneiwit, HUH?! Kippeneiwit, in een chocoladereep? Kippeneiwit klinkt als het eiwit van kippenvlees, toch? Echter gaat het hier om het wit van een kippenei. Beetje verwarrend, maar nu vergeet je dit nooit meer!

Honing, vanille, check.

Dan komen we bij het laatste mysterieuze ingrediënt: sojalecitine. Sojalecitine is een ingewikkeld molecuul, met verschillende moeilijk uitspreekbare onderdelen. Voor de echte liefhebbers, google het even. Voor nu beperk ik me tot de functie van sojalecithine. Het wordt gebruikt als emulgator, dat er in dit geval voor zorgt dat de vloeistoffen tijdens de vloeibare fase van het chocolademaakproces uiteenvallen in veel kleinere druppeltjes. Zo wordt de dure cacaoboter optimaal gebruikt, dit bespaart kosten.

Conclusie: de ingrediënten van onze geliefde Tony’s vallen mij persoonlijk nog wel mee. Natuurlijk, er zit suiker in en is het niet heel gezond, maar slechts één ietwat vreemd ingrediënt (kippeneiwit) is geen slechte score voor hedendaagse producten (de meeste zitten vol met gekke en onnodige smaakversterkers, kleurstoffen en geurstoffen). Onze Tony is redelijk basic.

Optimel Yoghurt Griekse Stijl Framboos

In­gre­di­ën­ten: Ma­ge­re yog­hurt met L.rham­no­sus, 5,2% fram­bo­zen, wa­ter, ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, ver­dik­kings­mid­del: jo­han­nes­brood­pit­meel, voe­dings­zuur: ci­troen­zuur, aro­ma, wor­te­lex­tract, kleur­stof: kar­mijn, zoet­stof­fen: ace­sul­faam-K en su­cra­lo­se, vi­ta­mi­ne B2, B6 en B12, cal­ci­um, zuur­te­re­ge­laar: na­tri­um­ci­traat.

Dingen die we kennen: magere yoghurt, frambozen, water, citroenzuur, wortelextract (gefilterd sap uit wortel). Ook de vitaminen zijn vrij duidelijk: B2, B6, B12 en calcium.

Dan zijn er nog negen ingrediënten die wellicht enige uitleg nodig hebben. Te beginnen met L.rhamnosus, wat een melkzuurbacterie is. Deze wordt gebruikt als probiotica, dat vaak beschouwd wordt als gunstig voor de gezondheid, maar hier is echter weinig bewijs voor.

Vervolgens  staat er gemodificeerd maïszetmeel op de ingrediëntenlijst: dit zetmeel wordt gewonnen uit maïs en zwelt op in water, waardoor het gebruikt wordt als bindmiddel. Ook johannesbroodpitmeel is zo’n bindmiddel het is een wit tot geelwit poeder dat wordt verkregen door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom.

Aroma is waarschijnlijk het meest vage ingrediënt. Het kan verwijzen naar een geur- of smaakstof, maar wat het in dit geval precies is, weet je niet.

Karmijn is een kleurstof die ook gebruikt wordt in aquarelverf, olieverf en lippenstift -klink smakelijk!-. Het wordt gewonnen uit de vrouwelijke schildluis Cochenilleluis, Dactylopius coccus Costa en geeft een rood-paarse kleur.

Dan komen we aan bij zoetstoffen. Acesulfaam-K (E950) is tweehonderd keer zoeter dan suiker en wordt niet opgenomen door het lichaam, waardoor het geen calorieën heeft. De kunstmatige stof is goedgekeurd door de EU en FDA, maar critici waarschuwen voor mogelijk schadelijke effecten. Ook over sucralose (E955) zijn de meningen verdeeld. Deze kunstmatige zoetstof, gewonnen uit gewone tafelsuiker, is zo’n vijfhonderd tot zeshonderd keer zoeter dan suiker en wordt wederom niet opgenomen door het lichaam. Het is verstandig om voorzichtig te zijn met al deze kunstmatige zoetstoffen.

Last, but not least: zuurteregelaar natriumcitraat. Dit is een natriumzout uit citroenzuur en kan niet echt kwaad. Wel kan je hierdoor last krijgen van je maag en darmen, dus wellicht een ingrediënt om op te letten wanneer je hier last van hebt.

Een flinke lijst voor iets wat eigenlijk heel simpel kan, namelijk zelf een bakje frambozen door je yoghurt roeren. Less is more, zullen we maar zeggen.

optimel Fitgirls

Snack a Jacks Barbeque Paprika

Ze smaken bijna als paprika chips, deze rijstwafels met paprikapoeder, maar ze bevatten veel minder calorieën dan hun gefrituurde aardappelvariant. Tijd om deze snack ook onder de loep te nemen.

Ingrediënten: zil­ver­vlies­rijst 44%, ma­ïs (waar­van de kiem ver­wij­derd is), har­ti­ge smaak [sui­ker, wei­poe­der (van melk), lac­to­se (van melk), aro­ma’s, smaak­ver­ster­kers (mo­n­o­na­tri­um­glu­ta­maat, di­na­tri­um­gu­a­ny­laat), ui­en-, to­ma­ten-, knof­look- en pa­pri­ka­poe­der, voe­dings­zuur (ci­troen­zuur), krui­den & spe­ce­rij­en, kleur­stof (pa­pri­ka-ex­tract), rooka­ro­ma (van gerst)], zout

Het product bestaat voor 44% uit zilvervliesrijst, daar is dus niet zo veel mis mee. De maïs in de rijstwafels komt van de planten waaraan suikermaïs groeit, andere soorten maïs zijn namelijk nauwelijks eetbaar voor mensen. De kiem is uit de maïskorrel gehaald, wat gek is, want hierin zitten de meeste voedingsstoffen.

‘Hartige smaak’ wordt omschreven als een ingrediënt en ook in deze omschrijving komen de dubieuze ‘aroma’s’ voor. Wat deze geur- en/of smaakstoffen inhouden, is hier ook niet duidelijk.

Als smaakversterker zit er mononatriumglutamaat in, dit is een zoutsoort die essentieel is bij het opbouwen van eiwitten. de smaakversterker wordt gebruikt omdat hij hartig van smaak is. Mononatriumglutamaat wordt door veel landen in de wereld als een veilig voedingsmiddel beschouwd, maar in de EU mag de stof enkel als voedingsadditief gebruikt worden. De andere smaakversterker, dinatriumguanylaat, heeft van zichzelf geen smaak, maar versterkt de smaak van het mononatriumglutamaat. Veel websites zeggen dat dit E-nummer zeer gevaarlijk is, het zou zelfs schadelijk zijn voor embryo’s. De stof staat ook op rode lijsten en moet volgens deze absoluut vermeden worden, maar het wetenschappelijke bewijs hiervoor is nergens te bekennen. Waarschijnlijk zit in dit tussendoortje maar zo weinig dinatriumguanylaat verwerkt, dat het nauwelijks effect op je zal hebben, maar pas wel een beetje op, eet niet te veel van deze stof.

Op de rijstwafels zitten verschillende groentepoeders en ‘kruiden en specerijen’ die niet gespecificeerd worden. De kleurstof ‘paprika extract’ is een E-nummer waar verder niks mee aan de hand is, de smaakstof komt gewoon uit paprika. De hoeveelheid rookaroma’s in een product wordt goed gecontroleerd. In Snack a Jacks zit maar zo weinig dat het absoluut geen effect kan hebben op de gezondheid.

Op de smaakstof dinatriumguanlylaat na, zitten er eigenlijk niet zo’n heel gekke dingen in een Snack a Jacks rijstwafel. Veel van deze ingrediënten zijn ook gewoon verwerkt in paprika chips. Als ik zou moeten kiezen tussen een rijstwafel met paprikasmaak of een handje paprika chips, heb ik mijn keus snel gemaakt.

Snack a Jacks Fitgirls

 

REFERENTIES:

nl.wikipedia.org/

www.tonyschocolonely.com/

mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/141395-is-sucralose-gezond-of-ongezond-gevaren-en-bijwerkingen.html

www.optimel.nl/producten/ons-assortiment/grieks/grieks-framboos/450g

www.ah.nl/producten/product/wi114390/snack-a-jacks-paprika

www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx

www.food-info.net/nl/e/e160c.htm

www.eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/90864-rookaromas-veilig-of-niet.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *