17 maart 2016 
3 min. leestijd

Wat 'ze' zeggen over graanproducten

Wat 'ze' zeggen over graanproducten
Sinds een paar maanden schrijf ik een column voor Fitgirls.nl. Deze maand kreeg ik de opdracht om een column te schrijven over granen en de verschillen hiertussen. Welke graansoort kun je nu het beste nemen: spelt, quinoa of misschien de meer gewone producten zoals volkoren tarwe, haver of zilvervliesrijst? Wat is nu het verschil tussen de voedingswaardes van deze producten?

Is het wel zo leerzaam?

Ondanks dat er heus wel verschillen zitten in deze producten, vind ik deze maand de energie niet om een column te schrijven. Ik vraag mezelf af waarom het me maar niet lukt om de woorden te vinden voor deze blog over graanproducten. Ik houd mezelf voor dat het voor de lezeressen van Fitgirls.nl heel leerzaam kan zijn om de verschillen te weten tussen de verschillende graanproducten. Iets meer te leren over de oorsprong en de samenstelling van deze producten. Toch lukt het me niet om hierover te schrijven.

Wetenschappelijk onderbouwd

Er gaat tegenwoordig zo veel het internet op dat allemaal "wetenschappelijk onderbouwd" is, maar zijn deze artikelen ook echt wetenschappelijk onderbouwd, en weten we zeker dat deze zogenaamde dokter of professor of andere deskundige ook wel echt weet waar hij het over heeft? Wat als iemand zegt dat het wetenschappelijk onderbouwd is dat klei eten gezond is en we zouden dit gewoon maar klakkeloos allemaal gaan doen? ;-) Want ja, als 'ze' zeggen dat iets gezond is, dan zal dat wel. Ik ben ook geen wetenschapper, maar wel in de gelegenheid om van alles te beweren en het jou te laten geloven.

Wat is gezonder?

Als ik schrijf dat zilvervliesrijst gezonder is dan quinoa, dan zullen er lezeressen zijn die dit regelrecht van mij aannemen. Zeker als ik nog wat wetenschappelijk onderbouwde feitjes op tafel gooi, maar uiteraard is het andersom ook zo: als ik beweer dat het quinoa is die het beste met jou voorheeft, kan ik hiervoor ook nog wel wat mooie onderbouwde feitjes voor opsporen. Mooie voorbeelden zijn ook de Superfoods. Wie is hier ooit mee begonnen om te beweren dat we ze echt nodig hadden? Doordat steeds meer mensen columns hierover gingen schrijven, gingen ook steeds meer mensen heilig in dit nieuwe wondermiddel geloven. Ook hieraan ben ik schuldig.

Maar 'ze' zeggen dat!

Dagelijks spreek ik dames in mijn praktijk die hun hoofd vol hebben met wat 'ze' zeggen. "'Ze' zeggen dat ik geen brood mag eten en dat koolhydraten slecht zijn". "'Ze' zeggen ook dat ik niet te veel rijst moet eten en na 8 uur 's avonds niet meer moet eten.... " Heeft alles wat 'ze' zeggen ervoor gezorgd dat jij je gelukkiger of gezonder bent gaan voelen?

"Je luistert naar een of andere goeroe, in plaats van naar je eigen lichaam."

Wat heb je echt nodig

Wie ben ik om jou te vertellen wat gezonder is voor jou? Probeer uit wat jij lekker vindt, eet wat jij lekker vindt, varieer en geniet vooral van je eten! Door je alleen maar bezig te houden met wat beter is en niet meer te eten waar je echt van kan genieten, richt je alleen maar schade aan. Het veroorzaakt stress en verwarring in je lichaam. Je luistert naar een of andere goeroe, in plaats van naar je eigen lichaam. Ga eens rustig zitten en luister wat jij echt nodig hebt! Je krijgt vanzelf het antwoord wat 'ze' (lees: jouw eigen lichaam) het beste kan verdragen en wat 'ze' echt nodig heeft!

Dus...?

Of je nu ontbijt met speltvlokken of havervlokken, dat maakt niet zo veel uit, het gaat erom dát je ontbijt. Kies wel voor de volkoren variant, of dit nou speltvlokken of havervlokken zijn, beide zijn een gezonde keuze. Varieer zo veel mogelijk tussen allerlei graanproducten en kijk wat bij jou past. Waar het om gaat, is dat je kiest voor voeding waar jij je lekker bij voelt en wat jouw lichaam goed doet! Marielle Fitgirls

Mariëlle Keijzers is gewichtsconsulent, mental coach en gespecialiseerd in emotie-eten. In haar praktijk Compliment Voedingsadvies adviseert zij haar cliënten op basis van gewone gezonde voeding en door middel van coaching. Haar missie is om zoveel mogelijk vrouwen (en mannen) weer met vertrouwen te kunnen laten genieten van gewone, gezonde voeding. Voor meer informatie kun je kijken op www.complimentvoedingsadvies.nl of volg Mariëlle op www.facebook.com/complimentvoedingsadvies.

Reactie plaatsen