Wat kun je doen om de de hele zomervakantie lekker in je lijf te voelen?

Nu het weer zomer is en een deel van het land al vakantie heeft, zijn er weer veel leuke dingen te doen. Vaak hebben deze dingen te maken met lekker relaxen, eten en drinken. En daar is echt helemaal niks mis mee. Daar moet je ook zeker van genieten! Alleen wat het nadeel is, is dat veel mensen dit als excuus gebruiken om niet te hoeven bewegen en/of bewuste keuzes te maken wat betreft voeding. Vaak voelen ze een volgende dag zich dan weer schuldig en soms ook op het moment zelf al. En om zichzelf dan weer heel even goed te voelen, spreken ze af dat ze in september wel weer ‘normaal’ gaan doen. Maar wat is ‘normaal’ doen?

‘Normaal’ doen

Voor mij is dat normaal doen een balans vinden die ik het hele jaar kan volhouden. En niet de ene keer diëten, veel sporten, mezelf dingen ontzeggen, etc. om mezelf daarna weer helemaal te laten gaan. Dus wel luisteren naar mijn lichaam, lekker sporten en bewust genieten van wat ik eet. Dat betekent ook voelen naar wat ik nodig heb. Dus daarbij bedenk ik mij altijd wat kan ik vandaag doen om mezelf te voelen zoals ik me wil voelen. En ja, de ene dag betekent dat wat anders dan de andere dag. Dus de ene dag eet ik teveel, maar dat betekent meestal dat ik de volgende dag minder eet. De ene dag ga ik voluit met sporten en de andere dag doe ik het juist rustig aan.

Lief zijn voor jezelf

Met lief zijn voor jezelf bedoel ik goed zorgen voor jezelf. En dan zowel op lichamelijk als mentaal vlak. Dus dat betekent gezond eten en lekker sporten, maar ook lekker ontspannen en een leuk feestje vieren. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik het in de ochtend nodig heb om rustig aan te kunnen ontbijten. Ook weet ik dat als ik een paar dagen niet sport dat ik me dan alleen maar suffer en rotter ga voelen. Maar ook weet ik dat als ik constant door blijf gaan dat ik dan snel instort, dus dat ik ook mijn rust nodig heb. En zo zijn er allerlei dingen die ik doe om lief te zijn voor mezelf. Weet jij al wat jij kan doen om lief te zijn voor jezelf?

Wat kun je doen om je te voelen zoals je je wilt voelen?

Er zijn natuurlijk veel dingen die je kunt doen om je te voelen zoals je je wilt voelen. Dus de voorbeelden die ik je ga geven zijn absoluut niet alle mogelijkheden die er zijn. Maar je kan dus denken aan dingen die te maken hebben met voeding, sport en bewegen, ontspanning, mindset, slapen, dromen najagen, plezier hebben, etc. Dus bedenk waar jij energie van krijgt, bedenk wat er nodig is om je te voelen zoals je je wilt voelen.

Voorbeelden waar je aan kunt denken:

 • Een ander persoon blij maken
 • Samen erop uit met je partner
 • Elke dag groenten blijven eten
 • Genoeg water drinken
 • Dat wijntje op het terras drinken
 • Lekker naar dat feestje gaan (en veel te laat op bed liggen)
 • Uitslapen
 • Intensiteit van het sporten aanpassen aan hoe fit je je voelt
 • 2-5x per week sporten
 • Elke dag een half uur voor jezelf nemen
 • Elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent

En ja, natuurlijk is deze lijst nog veel langer. Alleen deze is voor iedereen anders, dus het is voor mij onmogelijk om alle opties op te schrijven. Maar hoe weet je dan wat voor jou werkt? Hoe weet je waar jij je goed bij voelt? Dat is iets wat je met de tijd leert. In het verleden heb je zeker weten dingen gedaan waar je je goed bij voelde en waar je je minder goed bij voelde. Ga er rustig voor zitten om te bedenken wat dit ook alweer is. En je zult zeker nog eens iets doen waar je je niet goed/fijn door voelt, maar dat weet je dan ook maar weer. Zo leer je al doende.

Dus bedenk altijd: Wat kan ik doen om mij te voelen zoals ik mij wil voelen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *