Wat is een Fitgirl: Feestjes en Fastfood?

Mijn uitspatting met carnaval zette me aan het denken. Wat is een ‘fitgirl’ eigenlijk? En ben ik er zelf überhaupt wel eentje? Dit weekend schoof ik mijn sportieve leventje even aan de kant en maakte van mijn carnaval een heel mooi, dronken en ongezond feestje, dat zorgde bij veel mensen voor verwarring. Waarom trekken mensen hun wenkbrauwen op als je ook eens een keertje een frikandel speciaal eet? Niet alle fitgirls eten iedere dag avocado en hebben een blokjesbuik. Je bent een fitgirl wanneer je van het leven geniet, of niet?

Jij bent toch een fitgirl?

Hé, jij bent toch een fitgirl?” is de vraag die ik een paar keer per maand op mijn bord geworpen krijg, zodra mijn hand in een bakje nootjes verdwijnt. Vervolgens komt mijn hand met iets minder vulling terug uit het schaaltje dan dat ik in eerste instantie gewild had. Zonder dat ik het besef, galmt de vraag door mijn hersenen. Zoals een onrustig persoon in een doolhof op zoek is naar de uitgang, ben ik op zoek naar het antwoord op deze vraag. Ben ik een fitgirl? Wat is überhaupt een ‘fitgirl’? Ik merk dat ik afwezig overkom bij mijn gesprekspartner. Ik staar voor mij uit en zie twee ogen vragend naar mij kijken. Ik stamel: “nou eh, ik sport wel redelijk veel,  ja.” Zoals ik al vermoed, is dit geen bevredigend antwoord. Het gesprek neemt een andere wending, over het weekend of over mijn studie of over andere dingen waar ik wel wat over te zeggen heb.

De definitie van een Fitgirl

‘Een fitgirl’ is een concept dat zich in 2015 in de maatschappij heeft geworteld. #Fitgirl verschijnt vaak bij workout posts, avocado lunches, six packs en biologische grapefruit-repen op social media. Geen wonder dat er bij sommige mensen een rimpel in hun voorhoofd verschijnt, als ik vol enthousiasme vertel over mijn functie bij Fitgirls.nl. Ik heb het idee dat ik automatisch in de verdediging moet wanneer ik deze non-verbale communicatie op het gezicht van mijn gesprekspartner opmerk. Ik weet tot op heden niet goed wat ik daar van vind. Ik vind het niet zo relaxt dat mensen schijnbaar een bepaald beeld hebben bij het woord ‘fitgirl’ en dat ik daarmee automatisch in de schaduw sta van dit stereotype, de zogenaamde eigenschappen van ‘de fitgirl’ worden ook meteen op mijn lijf geprojecteerd. Ik kan op dit moment niet bepalen of ik deze generalisatie als een eer beschouw, of met afgunst accepteer. Ik licht dit toe in dit blog en ik plaats het in de context van carnaval. Omdat dit feest míjn feest is en omdat deze jaarlijkse gebeurtenis misschien wat duidelijker aan het licht brengt dat de ene ‘fitgirl’ niet de andere is. En daarnaast, in hokjes-denken is zo 2015.

Carnaval Fitgirls

Carnaval vieren zonder schuldgevoel

“ Ge kunt het meske wel uit Braboant hale, moar Braboant niet uit het meske.” Met andere woorden: het is vier februari en ik zit in de trein naar Breda. Binnen enkele uren ontspringt zich een gekte in Brabant waar ik getuige van móét zijn. Ik heb mijn biezen gepakt voor een lang weekend feesten. Met mijn hartenkoninginenjurk, superwomanpak en rode rok met stippen in één koffertje was er geen ruimte meer over voor sportkleding noch superfoods. Dit was toch even een baalmomentje. Van donderdag tot dinsdag niet sporten, veroorzaakt een soort knoop in mijn maag. Sporten is mijn uitlaadklep, mijn passie, en ik train overigens voor een halve marathon, wat ik niet opeens links kan laten liggen. Het duiveltje (mét de Brabantse strijdbijl in zijn hand) fluistert dat het maar één keer carnaval is en ik mij maar moet overgeven. ‘Ja, zo is het ook’, antwoordt mijn geweten.

Een aantal uur later springt de eerste kurk van de fles en wordt het ene naar het andere biertje geopend. Ai, bier doet in de verte een aantal bellen rinkelen. Alarmbellen van de calorieën, suikers en alcohol die loeien naar mijn kennis over gezondheid. Tegelijkertijd hoor ik een klokkenspel, wat de gezelligheid, de gekte, de drukte en het feest rondom carnaval typeert. Deze wirwar van tegenstrijdige geluiden veroorzaakt verwarring. Na een aantal biertjes lijkt mijn buik toch een stuk zichtbaarder in deze accentuerende outfit. Ik besluit de spiegel gewoon de rest van de avond te vermijden. Het is carnaval!

Fastfood en feest  

Het is half vier ‘s nachts en we lopen de kroeg uit. Oh, wat een avond! De glazen dansten op de bar en ik uiteindelijk ook! Terwijl ik lachend richting mijn fiets strompel, word ik afgeleid door een walm die uit de shoarmatent in mijn gezicht geblazen wordt. Ik probeer stellig door te lopen totdat iemand uit de groep “hoooo, stop!” naar voren galmt. Ik weiger in de rij te gaan staan voor fastfood. Ik hoef het assortiment niet te zien, dus ik wacht bij een tafeltje totdat de rest hun bestelling heeft en we dit walhalla van verleidingen kunnen verlaten. Ik merk dat mijn vriend oogcontact maakt en zijn lippen de woorden “lust je ook iets?” vormen. Wat heb ik opeens zin in een frikandel speciaal. Ik eet zelden vlees en de kans dat je mij iets uit de frituurpan ziet eten, is wellicht nóg kleiner. Maar wat heb ik hier zin in. ‘Ik heb hier echt zin in.’ Het lawaai galmt door de shoarma tent. Een gast werkt gehaast een dönerrol weg, een Jack Sparrow probeert Roodkapje te versieren en een vriend van me brengt het volledige carnavalsrepertoire ten gehore. Tussen deze chaos door gebaar ik naar mijn vriend dat ik een frikandel speciaal wil. Hij snapt het. Wat is hij lief. Nu eten, dan slapen.

De volgende ochtend word ik wakker met een hard hoofd. Al die drank, die chips en die frikandel speciaal waren no good. Dit was heel leuk, maar deze ochtend voelt niet goed. Daarentegen heb ik wel heel veel gedanst, gesprongen en gefeest. Dat compenseert toch aardig? Ik ga ontbijt maken. Ik trek één voor één de kastjes open in de keuken van het logeeradres. Geen havermout, geen kwark. Wat eten deze mensen? Boterham met pindakaas dan maar, dat is in ieder geval een aardige bodem voor dag twee…

carnaval Fitgirls

Fit vanbinnen en vanbuiten

En zo begint een nieuwe dag in het carnavallende leven van een fitgirl. Ik zal niet ontkennen dat ik veel let op hetgeen wat ik eet en ook op hoeveel ik sport. De situatie die ik hierboven beschrijf is dikwijls hoe het er aan toegaat. Producten zoals havermout, kwark, avocado’s, noten en pure chocolade staan vaak op mijn boodschappenlijstje en ik weet toevallig ook welke macro’s in welke producten zitten.

Maar voor mij is dit echter niet de definitie van een ‘fitgirl’. Voor mij is dat namelijk wanneer je blij bent, tevreden bent, met trots staat waar je staat, ktunt genieten van een frikandel speciaal en energie haalt uit de mensen met wie je bent. Kortom, je moet zo veel mogelijk die dingen doen die jou gelukkig maken. Een ‘fitgirl’ is voor mij iemand die van binnen naar buiten werkt, die eerst haar innerlijk op een rijtje weet te zetten en dat dan kan vertalen naar haar uitstraling. Zo gaat ze via een opwaartse spiraal naar ‘het leven.’

Ondanks dat mijn sport- en eetgewoontes structuur bieden aan mijn leven, probeer ik wel te genieten van andere momenten. Mijn vrienden maken me blij maar ook mijn bijdrage aan de carnavalsgekte geeft me een goed humeur. Ik geniet ervan. Hoe ik me de dag erna voel, zie ik dan wel. Mensen vragen wel eens aan mij: “Laura, wat is nou jouw doel?”  Voor mij bestaat er geen doel, deze levensstijl is voor mij een middel. Een middel naar een fijn leven. Als je geen doel hebt, dan heb je geen termijn en als je geen termijn hebt, dan mag je gerust een keer uit de band springen. Daarom bij deze het antwoord op de vraag “Jij bent toch een fitgirl?”

“Ik ben gewoon Laura”

6 thoughts on “Wat is een Fitgirl: Feestjes en Fastfood?

 1. Avatar
  joyce pots zegt:

  ik zou zeggen blijf gewoon genieten! je leeft 1 x .. 1x kan je het maar doen waarom zou je dan niet genieten.. en ja sporten is super leuk ik doe het ook en veel maar ik vier ook carnaval en drink ook gewoon bier, wijn en weet ik wat voor shotjes.. en nee niet alleen met carnaval .. ik heb als motto geniet! en dat doe je zeker.. goed bezig 😀

 2. Avatar
  Gudrun zegt:

  Topartikel! Ik had dit weekend net hetzelfde en kijk er precies hetzelfde tegenaan 🙂 Ik leef grootste deel van de tijd gezond en eet gezond, maar af en toe eens uit de bol gaan en gewoon genieten van het leven hoort er ook bij. Tenslotte wil je toch het liefst niet enkel fit zijn, maar vooral ook gelukkig!

 3. Avatar
  Laura zegt:

  Heeee Marlous, Joyce, Gudrun,

  Bedankt voor jullie leuke reacties. Het is altijd een beetje edgy om zo een boekje open te doen over je gedachtegang en openhartig te vertellen wat er gedurende zo’n evenement in je omgaat. Een geweldige carnaval gehad, en nu weer doorpakken.

  Liefs, Laura

 4. Avatar
  Annet zegt:

  Hallo Laura,

  Een fitgirl is een fitgirl, als je alles, op zijn tijd, kan doen.
  Dat is goed voor je gezondheid! Dan blijf je fit girl, dus geen schuldgevoel!

  gr.Annet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *