Wat is balans? Waarom het perfecte evenwicht niet bestaat

Toen ik pasgeleden door een tijdschrift bladerde, viel het me op hoe vaak het woord balans wordt gebruikt als het om fitness,voeding en gezondheid gaat, maar dit gebeurt niet altijd op een goede manier. ‘Balans’ wordt misbruikt om aan te duiden dat iets de perfecte verhouding heeft. Deze vorm van balans en de idealen die daarbij horen, zijn in werkelijkheid namelijk vaak niet haalbaar.

Balansdag

Als het in de bladen over balans in je eetpatroon gaat, wordt dit woord meestal gebruikt om ‘verkeerde’ gewoontes te beperken. Je mag best één koekje en af en toe een wijntje. Een blokje chocola is ook niet erg, zolang het maar bij één blokje blijft. Natuurlijk kennen we allemaal wel de ‘balansdag’ die ingezet wordt om de ongezonde zonden van de vorige dag te compenseren. Deze goedbedoelde tips maken het juist erg lastig om balans te vinden. Want hoe kun je nu lekker in je vel zitten, als je jezelf eigenlijk constant moet inhouden of van alles moet ontzeggen?

Genieten kent geen limiet

Deze vorm van ‘balans’ werkt niet, omdat het voornamelijk focust op wat niet mag. Daarnaast handel je niet langer vanuit keuzevrijheid. Door jezelf slechts een beetje plezier te gunnen, leg je jezelf een regel op, een restrictie. Ik mag een beetje cheaten, maar niet te veel. In werkelijkheid zit het leven niet zo in elkaar. Gezellige stapavonden gaan vaak hand in hand met (te veel) glazen wijn en in het donker van de bioscoop is de bodem van de bak popcorn eerder in zicht dan je lief is. Is het niet júist vrijdheid om al die regels af en toe even los te laten en ongegeneerd te genieten?

Is het niet júist vrijheid om al die regels af en toe even los te laten en ongegeneerd te genieten?

Dit soort momenten zijn naar mijn mening net zo belangrijk als die momenten in de sportschool dat je je verstand volledig op nul zet en jezelf heerlijk moe traint. Dat is pas leven!

In principe is het goed om een bepaalde balans na te streven als het gaat om sport, voeding en genietmomenten, maar zou je niet op elk moment van het leven tevreden moeten zijn, in plaats van jezelf constant te beperken of te straffen als je een keer ‘te veel’ hebt genoten? -Hoor je hoe vreemd dit eigenlijk klinkt!?-

De maten van een model

Ook als het gaat om het perfecte lichaam wordt er gestreefd naar een bepaalde vorm van balans. Vroeger wilde iedereen zo slank zijn als Kate Moss. Nu is dun zijn niet meer genoeg. Nee, je moet slank en gespierd zijn. Maar pas op, het moet wel in verhouding, want het mag niet té worden. Alles in verhouding, iedereen wil de juiste rondingen en de ideale lichaamsmaten. Al die ideaalbeelden helpen niet bepaald mee, want in realiteit is zo’n ‘perfect’ lichaam helemaal niet realistisch. We zijn geen barbies! Al weet ik dat het niet zinvol is om op die manier naar je lichaam te kijken, toch merk ik, dat ik zonder dat ik het wil, die ideeën over perfectie wel op mezelf betrek. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen de focus op de buitenkant te leggen.

Je bent meer dan alleen een lichaam!

Balans komt van binnenuit

Balans is voor mij een manier om zowel fysiek als psychisch de meest optimale vorm van fitheid te bereiken. Doen wat goed is voor je lichaam, maar ook voor je geest. Als je fit bent vanbinnen en vanbuiten, straal je dit namelijk ook uit. Je kunt lichamelijk wel super fit en gezond zijn maar als het tussen je oren niet goed zit, kun je niet in je kracht staan. Ik heb door de jaren heen geleerd dat je heel gemakkelijk kunt checken of je nog de juiste mindset hebt. Gedachten als; ik mag dit niet of ik verdien dit niet zijn vaak een signaal dat er iets niet goed zit.

“Een fitte leefstijl moet je immers versterken en niet verzwakken.”

Perfect in balans zijn, bestaat niet

Balans is soms loslaten en accepteren dat volmaaktheid niet bestaat. Het leven is niet perfect en streven naar balans kan ook een dwangmatige handeling worden. Ik heb inmiddels geleerd dat ik niet snel tevreden ben. Na een pittige workout vind ik vaak dat ik toch nog wel wat harder had kunnen trainen; ‘Balen, weer geen PR!’ Als ik na een avondje gezellig borrelen wakker word, denk ik soms; ‘Beetje jammer voor mijn progressie, die biertjes.’ Dit slaat natuurlijk nergens op. Het leven draait om meer dan sporten en eten. In realiteit maakt honderd procent ‘clean‘ eten of het ‘perfecte’ lichaam niemand per se gelukkiger.

Balans is ook ‘fuck it’

Fit zijn is voor mij inmiddels meer dan gezond zijn of er fit uit zien. Fit zijn is jezelf constant uitdagen, zonder jezelf onnodig allerlei strenge regels op te leggen. Vroeger kon ik wel eens doorslaan in mijn discipline en controle. Balans gaat voor mij daarom ook om evenwicht vinden tussen strikt en onverstandig zijn. Kennis hebben van voeding en weten wat gezond is, maar er af en toe ook voor kiezen om dit los te laten en rust te nemen. Balans is hard werken en gedisciplineerd zijn, maar ook ontspannen en loslaten.

Balans is ‘Fuck it, ik neem nu lekker een wijntje’, en daar geniet ik dan oprecht van. 

 

2 thoughts on “Wat is balans? Waarom het perfecte evenwicht niet bestaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *