Waarom ik niet train voor een bikini fitness wedstrijd

Ik liep er al een tijdje mee in mijn hoofd: meedoen aan een professionele fitness of bodybuilding wedstrijd. Het leek haast wel of iedereen het van me verwachtte. ‘Ga je nu ook mee doen aan zo’n wedstrijd?’, hoorde ik vaak. Het leek me een enorme uitdaging, maandenlang toewerken naar zo’n groot doel, waarom zou ik het eigenlijk niet doen? Om daar achter te komen, ging ik op onderzoek uit.Wat waren de voors en tegens en nog belangrijker; paste dit bij mij als persoon?

Extreme sport

Ik interesseer me al langer voor deze tak van sport en ben inmiddels aardig ingelezen. De blogs van Amerikaanse en Nederlandse (ex) fitness atletes gaven mij een duidelijk beeld van hoe de voorbereiding op zo’n wedstrijd in zijn werk gaat. Zij deelden hun successen, ervaringen maar waren ook openhartig over de negatieve kant van het ‘wedstrijd-preppen’. Over het bulk,- en voornamelijk het cutproces moet namelijk niet te licht gedacht worden. Dit is een flinke belasting voor je lichaam en zoals ik al eerder schreef, is een extreem laag vetpercentage wat deze atletes op het podium hebben zeker niet gezond. In extreme gevallen kan het strenge diëten wat hieraan vooraf gaat zelfs voor ‘metabolic damage’ zorgen, oftewel schade aan de stofwisseling en hormoonhuishouding. Daarnaast deelden deze vrouwen wat het extreem ‘droog’ worden en het vervolgens weer op ‘normaal’ gewicht komen, deed met hun zelfbeeld en eigenwaarde. Alhoewel ik zeker geloof dat niet alle vrouwen die aan professionele bodybuilding doen problemen hebben met hun zelfbeeld of hormonale schade oplopen, geloof ik ook dat er een hoop zijn die hier wel (of tot op zekere hoogte) mee worstelen.

Zo’n groot wedstrijd doel is aan de ene kant super tof en motiverend. Maar het traject er naar toe levert ook een hoop lichamelijke en geestelijke stress op. Je moet stevig in je schoenen staan en dan nog is zo’n traject zwaar. Professionele wedstrijd fitness ‘doe je niet even’. Het kost naast veel toewijding, doorzettingsvermogen en discipline ook veel tijd en energie. Als je hier mee begint wordt dit (voor een bepaalde periode) je levensdoel en komt je sociale leven, werk en studie voor even op een laag pitje te staan.

Reden genoeg om van tevoren goed na te gaan of die plek op dat podium wel jouw tijd en energie waard is. Maar hoe zit dat met mij? ‘Heb ik dit er voor over?’, vroeg ik me af.

Dwang en discipline

Ik ben iemand die zodra ik mijzelf een doel stel, er tweehonderd procent voor ga. Discipline is mijn tweede naam en dat heeft ook zijn negatieve kant. Ik besefte me dat zo’n wedstrijd doel mijn sociale leven, maar ook mijn eigen gezondheid op nul zou doen zetten. Ik ga snel over eigen (lichamelijke) grenzen heen en ik wil best toegeven dat het me enige moeite heeft gekost om de balans te vinden die ik nu heb.

Ja, ik sta zes dagen per week in de sportschool maar train inmiddels wél op een verantwoorde manier: Ik doe het nu echt rustiger aan als ik moe ben (in plaats van anderen dat alleen te beloven) en luister naar mijn lichaam wanneer ik pijn heb. Ook als het gaat om voeding zit ik lekkerder in mijn vel. Ik eet wanneer ik honger heb. Ik geef mijn lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om fit te blijven, maar geniet ook zeker van alles wat ik eet!

Ik houd in grote lijnen in de gaten wat ik in mijn mond stop. Wat wil zeggen dat ik let op de kwaliteit van mijn voeding en de verhouding tussen macronutriënten. Maar daar stopt het voor mij, dat vind ik genoeg! Ik wil niet elk hapje wat ik eet hoeven wegen, elke calorie moeten tellen en iedere maaltijd moeten invoeren in apps zoals MyFitnessPal. Ik geloof best dat dit voor sommige mensen goed werkt. Maar ik ken mezelf, ik wordt er obsessief en een ‘controlefreak’ van. Ik eet om mijn lichaam te voeden en ben inmiddels prima in staat om aan te voelen hoeveel ik nodig ben. Hoe? Door te luisteren naar mijn lichaam, door de kwaliteit van mijn sportprestaties en energielevel in de gaten te houden en door in de spiegel te kijken.

Ik twijfelde: ‘Past zo’n wedstrijdtraject dan wel bij mijn persoonlijkheid, wat ik wil en waarom ik train?

Strong is size perfect

Het werd me allemaal veel duidelijker toen ik het eens van de andere kant bekijken. Waarom zou ik eigenlijk wél mee doen aan zo’n wedstrijd? Word ik hier beter of gelukkiger van?

Ik ben al heel lang bewust met sport en voeding bezig maar kan pas sinds kort oprecht zeggen dat ik me écht fit voel. Ik voel me gezond, heb energie en ben blij als ik in de spiegel kijk. Als ik eerlijk ben, wil ik het risico niet lopen dit kwijt te raken. Ik ben in het verleden een periode bezig geweest met ‘droogtrainen’ en heb toen gemerkt dat dit inderdaad een enorme impact kan hebben op je energie, humeur en levenslust. Tot nu toe heb ik die resultaten redelijk vast weten houden. Maar als ik het kwijt zou raken, betwijfel ik of ik dat traject nog eens zou overdoen. Des te meer omdat ik nu weet dat de nadelen van het cutten zwaarder wegen dan de ‘voordelen’ van een sixpack.

Dit deed me beseffen dat ik eigenlijk super tevreden ben met wat ik nu doe. Ik vind het prima om langzaamaan meer spiermassa op te bouwen in plaats van als een gek gaan bulken om vervolgens weer te ‘moeten’ cutten. En waarom zou ik haasten? Ik wil dit nog heel lang blijven doen.

Ik ben nu ongeveer twee jaar serieus aan het trainen. Het is geweldig om te zien hoe je langzaam verandert. Door hard te werken en gezond te eten, heb ik mijn fysiek verbeterd, ben ik een paar kilo aangekomen (wat ook wel nodig was) maar nog belangrijker, ben ik mentaal sterker geworden.

Strong inside out.

Krachttraining of hobbybuilding, zoals ik het zelf altijd half grappend noem, is mijn passie. Ik geniet van het trainen en vind het geweldig om stap voor stap sterker te worden.Trainen is voor mij zowel ontspanning als therapie. Het is de uitlaatklep waar ik zowel mijn energie als frustratie in kwijt kan. Alleen tijden het sporten kan ik mijn verstand volledig op nul zetten en vergeet ik alles waar ik me druk om maak.

Ik doe aan krachttraining om lichamelijk sterker te worden maar ook om een krachtiger persoon te worden. Deze sport heeft mij zoveel zelfvertrouwen en motivatie gegeven om door te zetten tijdens moeilijke periodes. Niets is meer uplifting dan een workout rocken met zware gewichten wanneer je je rot voelt. Niets werkt meer motiverend dan opstaan met het gevoel dat je niets kunt en vervolgens al je personal records verbreken in de gym. Soms heb ik die boost die ik tijdens het trainen krijg echt nodig heb om mijn positieve mindset terug te krijgen.

Natuurlijk train ik ook om mijn fysiek te verbeteren. Maar ik wil mijn zelfbeeld niet (meer) laten bepalen door hoe ik er uit zie. Ik roep iedereen op om niet alleen je uiterlijk het doel te laten zijn waar je voor traint. Laat sport een middel zijn om jezelf te verbeteren op alle vlakken. Waar het om draait, is het versterken en verbeteren van jezelf vanbuiten, maar des te meer vanbinnen!

Door te zien wat ik fysiek kan bereiken, groei ik ook als persoon.

Ik sta elke dag versteld van wat ik op sportief gebied allemaal kan bereiken en dit werkt ook door in andere gebieden van mijn leven.

Beste versie van jezelf

En toen ging de knop om: Ik heb helemaal geen groot wedstrijddoel nodig. Ik hoef geen eerste te worden om eerste te zijn. Ik heb geen podium nodig om te shinen. Daarnaast zie ik mij zelf ook echt niet in een bikini op een podium paraderen. Ik heb een keer een modeshow gelopen en eerlijk gezegd, voelde het een beetje stom om mezelf zo te ‘showen’. Het past niet bij mijn nuchtere persoonlijkheid en het voegt bovendien niets toe aan mijn eigenwaarde.

Ik heb geen beker in mijn hand nodig om een winnaar te zijn.

Ik ben al een winnaar door mijn eigen grenzen te verleggen en angsten te overwinnen. En dat doe ik elke dag, tijdens mijn training maar ook in het dagelijks leven. Ik hoef me niet te bewijzen door me te meten aan anderen. Word ik hier de beste versie van mijzelf van? Nee! Ik hoef mijzelf met niemand anders te vergelijken dan met degene die ik in de spiegel zie. Zoek je zelfvertrouwen niet in het beter willen worden/ zijn dan anderen. Houd je bezig met jezelf en je eigen progressie.

Kies je eigen weg!

Zonder deze sport ben ik een minder leuk, energiek en sterk mens. Ik sta dagelijks in de sportschool omdat ik het tof vind en omdat ik er een enorme kick van krijg. Betekent dit dat jij dit ook moet doen? Zeker niet! Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar wat bij jou past en waar jij energie van krijgt!

Iets doen omdat ‘iedereen’ het doet, of omdat men het van je verwacht, slaat eigenlijk nergens op. Iedereen is uniek en zou zijn eigen weg moeten kiezen. Tevreden zijn met jezelf is een keuze. En het pad kiezen wat bij jou past, is eveneens een vorm van zelfacceptatie. Bedenk wat jij wilt bereiken in het leven en waarom. Op die manier kom je bij de kern en bij hetgeen jou gelukkig maakt!

Benieuwd naar welke uitdaging op sportief gebied ik wel aanga dit jaar? Hier vertel ik in mijn volgende column meer over!

7 thoughts on “Waarom ik niet train voor een bikini fitness wedstrijd

 1. Avatar
  Pleun zegt:

  Wauw!! Dit is precies wat ik even nodig had. Mooie woorden hoor! En heel erg herkenbaar, ben zelf nog aan het strugglen met de juiste balans en doelen. Mijn passie voor sporten is zo groot en vooral mentaal, groter dan de resultaten en het fysieke maar soms word ik toch verleid door alle Social media en het vergelijken met anderen. Ik denk totaal niet aan een bikini fitness wedstrijd, maar vind m’n doelen helder, realistisch en dicht bij mijzelf houden soms zo lastig! Deze post ga ik opslaan, uitprinten en regelmatig doorlezen. Thanks Maaike!

  • Avatar
   Maaike zegt:

   Hi Pleun
   Bedankt voor je lieve reactie! Enorm fijn om te horen dat je je herkent in mijn verhaal en er iets aan hebt.
   Dicht bij jezelf blijven en je eigen weg kiezen, blijft lastig maar is het zo waard. You can do it =D.

   Strong inside out!

 2. Avatar
  Martine zegt:

  Hi Maaike, heel herkenbaar stuk! Zelf snap ik niet waarom de bikini fitness wedstrijden zo populair zijn geworden. In een kleine bikini op hoge hakken, helemaal bruin/oranje gespoten op een podium je lijf showen…. dat is dus ook niets voor mij. Sinds ik veel train merk ik dat ik veel lekkerder in mijn vel zit, ik voel me energieker en blijer. Dat is zoveel waard!Je verwoord het mooi in je stuk. Ik ben erg benieuwd welke sportieve uitdaging je wel aangaat dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *