Vier de Dag van de Aarde: Duurzaam leven in 5 stappen

Vandaag is het 22 april: de Dag van de Aarde. Sinds 1970 staat deze dag al in het teken van hoe bijzonder de Aarde en het leven hierop eigenlijk is. Op een positieve manier wordt er over de problemen rondom natuur, milieu en klimaatverandering gedacht. Dat is hard nodig, want dat het niet zo über denderend gaat, hoef ik niet te vertellen. Gelukkig kun je met deze eco-tips niet alleen moeder Aarde beschermen en blij maken, maar ook jezelf.

  1. Eet minder, of gewoon helemaal geen, vlees.

Nee, dat zeg ik niet omdat ik veganist ben (oké, misschien een beetje), maar de vleesindustrie is helaas wél de allergrootste boosdoener van het broeikaseffect en de klimaatverandering op onze planeet. Hoe dit komt? Omdat koeien dieren zijn en dieren nu eenmaal poepen. Er worden zo ontzettend veel koeien gefokt, dat de aarde letterlijk het loodje legt door de hoeveelheid gassen in de scheten en poep die ze produceren. Even voor het idee: wist je dat de productie van één kilo rundvlees even schadelijk is voor het milieu als een autorit van 45 kilometer? Dus.

Door het eten van meer vezelrijke groenten zoals paddenstoelen in plaats van rood vlees, help je ook je eigen lichaam een handje. Het verlaagt je cholesterolgehalte en je hebt meer controle over bloedsuikers. Deze positieve verandering gebeurt al als je één per week geen vlees eet. Easy peasy, right?

  1. Samen onder een lauwe douche…

Het kost de aarde ontzettend veel energie om extra heet water te produceren… dat daarna gewoon verdwijnt in je afvoerputje. Om het water vervolgens weer te kunnen ‘hergebruiken’ moet het speciaal worden behandeld (nóg meer energie!). Als je de kraan dus een klein tikkie terugdraait, scheelt het al een hele hoop verspilling én kosten.

Ook het installeren van een duurzame douchekop is heel efficiënt. Een gezin van vier personen kan zo ruim 75.000 liter water per jaar besparen! En oh ja, samen douchen scheelt trouwens ook veel waterverbruik: een douchebeurt kost gemiddeld 44 liter water, maar als je er met z’n tweeën even lang onder staat dus de helft. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zie hier een klassieke win-win-win.

  1. Stop met plastic petflesjes

Het is belangrijk jezelf goed te hydrateren, maar let wel op uit welk flesje je drinkt.  De meeste petflesjes bevatten namelijk de schadelijke stof Bisfenol A, ofwel BPA, een gifstof die tijdens het maken van deze flesjes terecht komt in de lucht, het water en de grond, waar het veel schade aanricht aan levende wezens.

Naast de milieuschade is BPA ook nog eens ontzettend slecht voor je eigen gezondheid. De stof zit vaak in plastic drinkflesjes, bakjes, zakjes en de gecoate binnenkant van verpakkingen. Je kunt het herkennen aan de #7 op de onderkant van een fles. Ondanks dat er veel discussies gaande zijn over BPA, wijzen onderzoeken steeds weer uit dat de chemische stof in verband wordt gebracht met hardnekkig buikvet, kanker, stofwisselingsziekten, hart- en vaatproblemen, onvruchtbaarheid en miskramen. Investeer dus liever in een duurzaam drinkflesje, zoals een Dopper of een Bobble. Minder slecht voor het milieu, gezond voor jou én duurzaam.

  1. Denk nog eens na voor je dat jasje stoomt

De term ‘stomen’ is eigenlijk heel misleidend aangezien je kleding niet echt wordt gestoomd, maar ondergedompeld in chemische substanties die later via de rioolbuizen terecht komen in de grond. Je kan natuurlijk wel raden dat dit niet heel gezellig is voor de beestjes die daar een huis hebben?

In plaats van dry cleaning bestaat er ook wet cleaning. Qua prijs ben je ongeveer hetzelfde kwijt; het is alleen veel beter voor moeder Aarde. Zoek dus naar bedrijven die een ‘eco’ of ‘groene’ service bieden om dat mooie jasje te laten behandelen. Ze werken met biologisch afbreekbare producten die niet zo opdringerig naar WC-verfrisser ruiken én beter zijn voor je huid.

  1. Pak je materialisme aan

Ongesteldheid, ruzie met je vent of falen op je werk gaat niet over door nieuwe spullen te kopen. En ja, ik ben zelf ook een vrouw. En duizend keer ja, ik heb dat zélf ook vaak gedaan, maar je kan het beter oplossen door te praten, even lekker uitgebreid te balen of iets leuks te doen in het park, dan door als een idioot te gaan spenden bij de Hennes of de Primark. Het snel en goedkoop produceren van kleding is ontzettend slecht voor het milieu. Probeer winkelen daarom minder te zien als entertainment.

Hebben jullie ook een uitpuilende kast en nooit iets om aan trekken? Joe, same here! Afgelopen januari was ik de kledingstress zat en koos ik voor een zogenaamde Capsule Wardrobe, wat inhoudt dat je je garderobe zó slim inricht dat je precies genoeg hebt om er leuk, verzorgd en classy uit te zien. Zorg dat je de kwalitatief goede stukken houdt en de rest wegbrengt naar de kringloop of recycle. Het is even wennen, maar het resultaat is dat je minder snel kleding weg zult gooien en dus duurzamer zal leven. Je zal merken dat je echt een enorme last minder draagt en het gevoel hebt dat je ‘niets hebt’ verdwijnt. Less is nog steeds more, blijkbaar. Zowel voor moeder Aarde als voor jou.

Met kleine veranderingen breng je vaak al veel teweeg; pak de fiets naar je werk, rijd een elektrische Car2Go, scheid je afval, recycle je spullen, investeer in zonnepanelen of compenseer je vliegreis met een boom. We hebben maar één aarde die haar best doet en ons voorziet van alle gemakken die we nodig hebben. Laten we dan minstens lief zijn en haar een handje helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *