Van militair tot voedingsspecialist: Meet Jan van Clean Cuisine

Jan Schreuder, founder van Clean Cuisine, wil dat zijn voeding echt en natuurlijk is. Zonder sneaky toevoegingen en op een milieuvriendelijke manier geproduceerd presenteert hij zijn producten aan de fitnessindustrie. Van improvisatiekok op een uitzending naar Afghanistan tot succesvol zakenman, hoe heeft Jan dit bereikt? Fitgirls.nl vroeg het hem.   
De producten van Clean Cuisine hebben als doel om een steentje bij te dragen aan het behouden van ons ecosysteem. Met de huidige voedselindustrie maken we de wereld kapot. Hier wil Jan met Clean Cuisine iets aan doen. Hij maakt daarom niet alleen goede voeding voor mensen met een fitte lifestyle, hij maakt bewuste voeding die niet alleen goed is voor onszelf, maar ook voor de dingen om ons heen en zelfs voor de toekomst van onze wereld. Koekjes, balletjes, energdie drankjes, repen, alle producten worden met veel liefde en aandacht voor het milieu in Jans keukentje in Amsterdam gemaakt.

Je bent na je carrière als militair begonnen als sportinstructeur. Waarom was dit voor jou een logisch vervolg?

Een eigen bedrijf runnen, leek mij erg interessant en dan kijk je wat er binnen je kunnen ligt, zodoende startte ik toen al snel een bootcamp club.

Heeft het leger jou gemaakt tot de man die jij nu bent?

Het leger heeft me zeker gevormd en we hebben veel leuke dingen mogen doen. Een soort padvindersclub plus plus plus!

Het is nogal een omkeer, van levens redden in Afghanistan tot bakken in de keuken? Hoe ging je daarmee om?

Samen met een maatje uit m’n groep, nu een hele goede vriend, stonden we bijna elke avond in onze geïmproviseerde keuken te koken als ware chefkoks, haha! Met veel geluk hadden we wat verse groente of fruit naast de rijst, maar alle andere ingrediënten haalden we uit onze rantsoenen en de kruiden kregen we van onze moeders opgestuurd. Zo probeerden we dan een zo lekker en gezond mogelijke maaltijd voor onze hele groep te maken. Het zat er dus al in.. 😉

Maar het is zeker zo dat je te maken krijgt met een culture shock, zoals misschien veel van jullie lezers ook hebben ervaren tijdens of na hun wereldreis. Dan lijken de motivaties en problemen hier in het westen soms erg surrealistisch.

Had je die passie voor clean eten altijd al?

Ook ik gebruikte een tijdje makkelijke curry pastes vol E-nummers. Pas wanneer je je meer in de stof gaat verdiepen, kom je tot nieuwe conclusies. Eerst keek ik werkelijk nooit naar de ingrediëntenlijst van een product, maar mijn carrière als militair heeft een gezond dieet wel aangemoedigd. De “vrijdag: patat dag” verdween dan ook snel bij m’n ouders, want van enkel een vette bek, word je niet gelukkig na een dag hard werken.

Jan Schreuder Fitgirls

Je producten zijn ook milieuvriendelijk, waarom is dat zo belangrijk voor jou?

Vroeger als padvindertje en nu nog steeds ben ik graag in de natuur, dat gun ik de toekomstige generaties ook. Daarnaast vervuilen we niet alleen de aarde, het is een gesloten systeem dus uiteindelijk hebben we ook onszelf hiermee. Wij zijn  namelijk een onderdeel van deze wereld en kunnen er niet zo makkelijk vanuit gaan dat we snel kunnen emigreren naar een nieuwe planeet.

Fit zijn is een hype! Fitgirls.nl staat ervoor dat je niet alleen fit van buiten kunt zijn, maar ook van binnen. ‘Fitgirls’ worden helaas nog steeds vaak als quinoa-kutten gezien. Hoe reageren mensen op jouw gezonde leefstijl?

Mijn omgeving vind het eigenlijk wel interessant, maar soms ontmoet je inderdaad nieuwe mensen die het allemaal maar onzin vinden en er zelfs boos om kunnen worden. Jammer, maar ik ga deze mensen nergens van proberen te overtuigen. De massa volgt vanzelf wel hoor.

Wat maakt jouw producten zo uniek?

Uiteindelijk probeer je met mooie combinaties iets nieuws neer te zetten. Omdat ik me niet alleen richt op de gezondheid van onszelf, maar ook die van de natuur ben ik al onderscheidend bezig. En dát moet juist veranderen.

Clean Cuisine Fitgirls

Je producten zijn redelijk prijzig: €5,20 voor zes koekjes. Waarom denk jij dat mensen bereid zijn veel geld te betalen voor shakes en andere healthy producten?

Waarom betalen mensen veel te veel voor een bijproduct van de zuivelindustrie, vraag je jezelf dit ook af? Ik denk omdat ze graag geloven in een wondermiddel. Zo adverteer en verkoop ik m’n producten liever niet. Ik focus me liever op de groep die zelf al wat meer weet over voeding.

Clean Cuisine Fitgirls

Je site is volledig in het Engels. Richt je je specifiek op de buitenlandse markt?

Als je je bedenkt dat één op de tien Amsterdammers een expat is, dan lijkt het niet zo heel onlogisch. Daarnaast verkoop ik mijn producten het meest via yogascholen en daar ligt dat percentage zelfs nog wat hoger. Ik richt me – nog niet – op de buitenlandse markt en dat is ook eigenlijk niet mijn doel.

Tegenwoordig zijn er zo veel trends en lijkt iedereen een mening te hebben over wat ‘gezond’ is. Waar haal jij je informatie over voeding vandaan?

Het internet stroomt over van informatie inderdaad. Dus je moet altijd even verder googlen als je iets interessant vindt. Ik probeer de meest volledige, recente, wetenschappelijk ondersteunde informatie te vinden. Daarnaast probeer ik ook de andere (negatieve) kant van het onderzoek dat ik gevonden heb te bekijken, meestal is dit een ander onderzoek.

Sowieso is het moeilijk om betrouwbare informatie te vinden, omdat de onderzoeken die worden uitgevoerd meestal (in negentig procent van de gevallen) zijn uitgevoerd in opdracht van een groot bedrijf. Daardoor wordt de uitkomst vaak verwoord in het voordeel van de opdrachtgever. Je moet zelf altijd blijven nadenken en met een nuchtere blik even goed het onderzoek bekijken voordat je het opslaat in je geheugen als ‘waarheid’.

Wat vind jij van alle deze trends, denk aan superfoods, alternatieve suikers etc.?

Vaak wordt er aan exoten gedacht als het om superfoods gaat, maar we hebben zelf hier in Europa ook echt toppers. Kijk daar eens wat meer naar, zodat we niet alles hoeven in te vliegen. Zolang we er met deze trends niet in doorslaan (eetstoornissen etc) worden we er alleen maar gezonder op, dat kan natuurlijk geen kwaad.

Heb je een guilty pleasure?

Ik maak me wel eens schuldig aan teveel vlees eten. Lekker! Maar eigenlijk helemaal niet nodig, voor het milieu, maar ook voor je gezondheid niet.

Clean Cuisine Fitgirls

Hoe ziet een dag in eten er voor jou uit. Gebruik je een voedingsschema?

Voedingsmiddelen waar alle vitamines en mineralen nog in zitten, dat heeft natuurlijk mijn voorkeur. Maar ik doe niet aan voedingsschema’s, dan zou voeding helemaal een obsessie worden.. Haha!

Waar wil je over tien jaar staan met Clean Cuisine? Wat is je doel?

Een fijn bedrijf dat zijn klanten en werknemers gelukkig houdt, dat is mijn doel voor Clean Cuisine.

Daarnaast wil ik laten zien dat je ook op een andere manier kunt ondernemen. Het klopt echt niet dat je eerst moet groeien voordat je kan gaan nadenken of je wil en kan gaan investeren in een groenere productielijn. Dat moet vanaf het begin af aan al staan.

Wat is je grootste droom?

Dat we kunnen aanvaarden dat het geldsysteem slechts een geloof is en daardoor kunnen inzien dat de kleine groep die het geloof predikt hier enkel beter van wordt.

Wat zou jij willen meegeven aan alle de lezeressen van Fitgirls.nl?

Wees tevreden en blij met hetgeen wat je nu hebt, dan ben je de gelukkigste vrouw op aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *