Summer bodies are made in the winter maar euhm hoe zit dat met je motivatie?

Normaal gesproken ben je super gemotiveerd. Een aantal keer in de week sporten? Is voor jou geen enkel probleem. Maar zo ineens is je motivatie ver te zoeken. Regen, wind, kou, sneeuw en dan die zomer die nog zooo ver weg is, ach die killer bikini body daar heb je nog wel even de tijd voor. Hé hallo? Wake up! Daar moet je nu wel al aan werken hoor, ze zeggen niet voor niets: ‘Summer bodies are made in the winter’. Klinkt allemaal mooi maar hoe zorg je juist nu voor motivatie?

Verander de omstandigheden

Oké aan de weersomstandigheden kun je inderdaad weinig veranderen, maar wel hoe je er mee omgaat! Wind, sneeuw, regen? Zie het als een uitdaging, een beproeving, een experiment. Hoe reageert je lichaam op kou? Sommige mensen presteren zelfs beter bij slechte weersomstandigheden en je voldane gevoel is sowieso groter. Geef daarnaast je lichaam een boost en prikkel je geest door je overige trainingsomstandigheden te veranderen. Vervang je trainingsschema op de sportschool wat vaker, loop eens een ander trainingsrondje, train eens op een ander tijdstip en zie wat er gebeurt. Vaak ontstaat er op deze manier zowel een fysieke- als een mentale boost. En juist dit zorgt voor net dat beetje extra motivatie.

Train samen

De bank, dat dekentje, de kaarsjes en het kopje thee zijn toch allemaal net iets aantrekkelijker in de winter en de keuze om op de bank te blijven is dan al snel gemaakt. Probeer daarom in deze periode wat vaker met iemand te trainen. En maak trainingsafspraken met elkaar. Door een vaste afspraak ben je minder snel geneigd om af te zeggen en bovendien trek je elkaar er tijdens de training gemakkelijker doorheen.

Maak een planning

Maak in het weekend een planning voor de aankomende week en blijf jezelf trouw. Gebruik de weersomstandigheden niet als excuus, kijk vooruit en visualiseer hoe blij en zelfverzekerd jij straks in de zomer over het strand loopt. Is dat nog te ver weg? Bedenk dan hoe tevreden en trots je bent wanneer je straks thuiskomt van je training. Geloof me, je zit zoveel lekkerder op de bank als je eerst keihard getraind hebt!

Zorg voor een uitdaging

Uiteraard is jouw ideale zomerlichaam een uitdaging op zich maar de tijd die daar nog tussen zit, zorgt vaak voor motivatieverlies en uitstelgedrag. Stel daarom een aantal subdoelen. Kleinere doelen die ervoor zorgen dat jij je motivatie houdt en die een bijdrage leveren aan je plezier tijdens het trainen. Daarnaast zijn kleinere doelen beter meetbaar zodat je in de gaten kunt houden of je op de goede weg zit. De subdoelen die je stelt zijn afhankelijk van de sport die je beoefent. Loop je hard? Schrijf je dan in voor een wedstrijd in februari of maart. Dan blijf je echt wel trainen 😉 Doe je aan fitness? Bedenk dan dat je jezelf over een maand vijf keer wil kunnen optrekken. Wat je ook doet of wat je ook bedenkt zorg ervoor dat voor jou de uitdaging groot genoeg is maar wel haalbaar blijft.

Vergeet niet lief te zijn

Oké deze alinea vergat ik bijna te schrijven omdat ik dit zelf namelijk weleens (lees: vaak) vergeet. Wees lief voor jezelf! En nee, lief zijn voor jezelf is niet onder dat dekentje op de bank blijven zitten, dat is namelijk jezelf voor de gek houden. Maar lief zijn voor jezelf is wel tevreden zijn met je prestaties ongeacht of deze voldoen aan je vooraf gestelde verwachtingen. Het kan zijn dat je wat minder presteert door de weersomstandigheden of omdat je mentaal misschien nu even in een dip zit. Wordt niet boos of gefrustreerd maar accepteer dit. Wees trots op het feit dat jij consequent bent in het volhouden van je trainingen ook al zijn je prestaties misschien niet allemaal even consequent. Je doet het wel! Je trotseert de omstandigheden omdat je weet dat je je hierdoor later beter zal voelen, hoe knap is dat! Vergeet jezelf niet af en toe een schouderklopje te geven en euh een nieuwe trainingsoutfit mag ook best. Die heb je wel nodig met dit weer, ja toch? 😉 Keep up the good work girls!

9 thoughts on “Summer bodies are made in the winter maar euhm hoe zit dat met je motivatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *