Recept: Overheerlijke pannenkoekentaart zonder toegevoegde suikers

Recept: Overheerlijke pannenkoekentaart zonder toegevoegde suikers
Deze pannenkoekentaart is gemaakt zonder toegevoegd suiker en alleen met vers fruit. De pannenkoeken of eigenlijk crêpes heb ik gemaakt van volkoren spelt meel voor extra vezels. Tussen de laagjes pannenkoek zit een mousse van vers fruit en room. De buitenste laag is van gepureerd vers rood fruit met gelatine voor de stevigheid. Het recept komt van onze vrienden van Voedzaam en Snel, waar je ook nog de uitgebreide inleiding kunt lezen! Maar nu eerst dit overheerlijke recept waar je lekker de tijd voor moet nemen! Enjoy!

What do you need?

Voor de pannenkoeken:

  • 300 gram volkoren spelt meel
  • 6 eieren
  • ½ theelepel zout
  • 750 milliliter melk
  • 90 gram boter (+ boter om in te vetten)

Voor de vulling en topping:

  • 250 gram vruchtvlees mango (vruchtvlees van ongeveer 1 flinke rijpe mango)
  • 400 gram bosbessen
  • 500 gram aardbeien
  • 100 gram frambozen
  • 500 milliliter slagroom
  • 6 blaadjes gelatine
  • pure chocolade - reep om te raspen
  • Fijne kokosrasp/poeder

Make, shake & Bake

Pannenkoeken

  1. Doe het meel, eieren, zout en 250 ml melk in een ruime kom. Mix met de staafmixer tot een glad beslag.
  2. Voeg al mixend de rest van de melk toe. Smelt de boter en mix door het beslag. Laat het beslag een uur rusten in de koelkast.

Vulling

  1. Pak een ruime kom. Klop de slagroom met een mixer totdat deze goed stijf is en mooie punten vormt. Zorg dat de room goed koud is als je begint met kloppen.
  2. Zet de opgeklopte slagroom in de koelkast
  3. Pureer in een blender of met de staafmixer de mango tot een gladde moes.
  4. Doe de mango in een kom en schep hier ½ deel van de opgeklopte slagroom bij.
  5. Meng goed en plaats in de koelkast.
  6. Pureer 250 gram bosbessen in de blender of met een staafmixer en giet dit bij de overgebleven slagroom.
  7. Meng goed en plaats terug in de koelkast.

Pannenkoeken

  1. Als het beslag een uur in de koelkast heeft gestaan kun je beginnen met bakken.
  2. Gebruik een pan met een dikke bodem en een diameter van 21 centimeter. Van het beslag kun je ongeveer 17 pannenkoeken bakken. Er mogen er twee mislukken, we hebben er 15 nodig.
  3. Doe een klein beetje boter in de pan en vervolgens een kleine schep van het beslag.
  4. De pannenkoeken zijn eigenlijk crêpes, het beslag is ook dunner dan normaal pannenkoekenbeslag. Voor het gemak noemen we de crêpes gewoon pannenkoeken.
  5. Verdeel het beslag in een draaiende beweging over de bodem van de pan.
  6. Bak de pannenkoek op matig vuur ongeveer 2 minuten aan de ene kant en 1 minuut aan de andere kant.
  7. Laat de pannenkoek afkoelen op een bord in de koelkast. Het is belangrijk dat ze koud zijn als we ze gaan gebruiken voor het opbouwen van de taart.
  8. Bak de pannenkoeken totdat het beslag op is. Als het goed is heb je minimaal 15 pannenkoeken.

Taart opbouwen

  1. Zorg dat de pannenkoeken koud zijn.
  2. Gebruik de bodem van een springvorm als basis van je taart
  3. Plaats een pannenkoek op de springvorm bodem en smeer deze in met twee flinke eetlepels van de mangomousse.
  4. Verdeel de mousse zo gelijkmatig mogelijk tot aan de randen van de pannenkoek.
  5. Plaats een nieuwe pannenkoek op de mousse en schep nu twee flinke eetlepels van de bosbessenmousse op de nieuwe pannenkoek. Verdeel dit zo gelijkmatig mogelijk.
  6. Herhaal de stappen totdat je 15 pannenkoeken gebruikt hebt, of de mousse op is.
  7. Eindig met een pannenkoek.
  8. Plaats de taart in de koelkast

Afwerking

  1. Laat de vellen gelatine wellen in koud water.
  2. Pureer met een staafmixer (liever in een blender omdat het zo glad mogelijk moet worden) 400 gram aardbeien en de resterende 150 gram bosbessen.
  3. Zet een pan op het fornuis, plaats er een zeef in en schenk het gepureerde fruit door de zeef in de pan. Roer met een lepel door de zeef en gooi weg wat achterblijft.
  4. Zet het vuur aan en breng aan de kook.
  5. Draai het vuur uit, knijp met je handen de gelatine uit en voeg toe aan de warme fruitpuree.
  6. Roer totdat de gelatine is opgelost.
  7. Schenk de puree over in een kom waarmee je kunt schenken (grote maatbeker) en plaats in de koelkast.
  8. Haal de taart uit de koelkast en leg er een bord op die net iets kleiner is dan de pannenkoeken.
  9. Snijd met een keukenmes de randen rondom recht naar beneden weg zodat de taart mooi rond wordt.
  10. Strijk met je handen langs de randen om het glad te maken.
  11. De fruitpuree moet je goed in de gaten houden. Deze mag niet té ver indikken. Hij moet stroperig zijn maar wel goed schenkbaar. Controleer het door met de bolle kant van een lepel de puree op te scheppen. Blijft het er in een mooi laagje opliggen dan is de puree klaar.
  12. Plaats de taart inclusief springvorm bodem op een rooster met daaronder een ovenschaal o.i.d. om de resterende puree op te vangen.
  13. Schenk de puree als deze de juiste dikte heeft over de taart en zorg dat alle zijkanten bedekt zijn.
  14. Leeg de opvangbak in het schaaltje waarmee je geschonken hebt en plaats de bak weer onder de taart.
  15. Schenk nogmaals de puree over de taart heen.
  16. Plaatst de taart, incl. opvangbak, in de koelkast om verder op te stijven.
  17. Deze is na 2-3 uur hard genoeg om te garneren.
  18. Garnering
  19. Snijd de resterende aardbeien in plakjes en verdeel over de taart. Halveer de frambozen en verdeel ook over de taart.
  20. Rasp vlokken van de pure chocolade en verdeel over de taart.
  21. Strooi er tot slot wat geraspte kokos overheen. Plaats de taart terug in de koelkast. Serveer gekoeld.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 230 | Vet: 14,5 waarvan suiker: 9,4 | Vezels: 4
Reactie plaatsen