Recept: Kerststol zonder geraffineerde suikers

Een kerststol mag niet ontbreken met Kerst. De kerststol, het kerstbrood of rozijnenbrood is vaak vaste prik bij een kerstontbijt of kerstbrunch. Voedzaam en Snel maakte dit recept met amandeelmeel in plaats van gewone meel en is echt net zo lekker! De kerststol wordt gezoet met natuurlijke producten zoals rozijnen, een appel en kokos. Proef het eens en je zult beamen dat suiker toevoegen echt overbodig is.

What do you need?

  • Amandelmeel – 350 gram
  • Bakpoeder – 2 theelepels
  • Roomboter – 70 gram
  • Geraspte kokos – 1,5 eetlepel
  • Appel – 1
  • Ei – 6
  • Rozijnen – 160 gram
  • Amandelen – 50 gram
  • Amandelschaafsel – 20 gram
  • Voor de spijs
  • Amandelmeel – 100 gram
  • Blanke rozijnen – 100 gram
  • Citroenschil – 1 theelepel
  • Water – 3 eetlepels

Make, Shake & Bake

  1. Je begint met de spijs. Stop de amandelmeel en blanke rozijnen in een keukenmachine
  2. Was de citroen goed en rasp daar 1 theelepel citroenschil van af. Voeg de citroenschil en 3 eetlepels water toe in de keukenmachine en vermaal het tot één geheel (wij hebben het met de blender gedaan omdat we nog geen keukenmachine hebben, maar het gaat dan iets moeilijker)
  3. Kneed het spijs nog even, maak er een rolletje van en wikkel dit in folie, leg in de koelkast
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden
  5. Pak nu een kom voor het brood en stop daar de amandelmeel, geraspte kokos en bakpoeder in, roer door elkaar
  6. Schil de appel en rasp de appel vervolgens boven de schaal
  7. Smelt de roomboter 20 seconden in de magnetron, niet te lang want dan ontploft de boter!
  8. Voeg de roonboter en de eieren toe aan de mix en meng met een garde tot een egaal beslag (het is te plakkerig om te kneden)
  9. Leg de amandelen en rozijnen op een plak en hak met een mes in grove stukjes, voeg toe aan de mix en roer erdoor
  10. Vet een bakblik in en vul met de helft van het deeg
  11. Pak de spijsrol uit de koelkast en leg op het deeg (maak de rol wat langer als hij te kort is)
  12. Schep de rest van het deeg over de spijsrol en bestrooi met de geschaafde amandelen, druk de amandelen een beetje aan
  13. Zet de kerststol 45 minuten in de oven
  14. Even af laten koelen, voorzichtig losmaken van het bakblik met een spatel
  15. Smeer het spijs uit over de plakken kerstbrood, of besmeer met een beetje roomboter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *