18 juli 2020 
4 min. leestijd

Realitycheck: slowdown! 10 tips om te onthaasten en je geluk te voelen

Realitycheck: slowdown! 10 tips om te onthaasten en je geluk te voelen
“Waarom werken mensen zo veel? Dat is jammer, want dan kunnen ze de kindjes helemaal niet zien.” zegt mijn zoontje Phoenix als we in de auto zitten. “Daar heb je gelijk in. Weet je waarom mensen werken? Om te kunnen wonen, eten te kopen, kleding…” En terwijl ik dit zeg denk ik, is dit werkelijk mijn antwoord? Want, natuurlijk hebben we geld nodig om te kunnen eten en te wonen, maar worden we daadwerkelijk gelukkig van alle spullen die we kopen? Worden we gelukkig van alles wat we doen? Het gehaaste leven dat we leiden? Is dit werkelijk de essentie van ons leven? Wat wij willen meegeven aan onze kinderen?

Gelukkig zijn kun je leren

Als je kijkt naar de meest gelukkig mensen, dan blijkt dat zij een groot sociaal leven hebben: een goed huwelijk en hechte vriendschappen. Ze besteden een groot deel van hun tijd aan hun familie en gezin. Zij hebben een doel in het leven gevonden, waarbij ze het gevoel hebben bij te dragen aan het groter geheel, waardoor voldoening ontstaat. Het grote verschil met minder gelukkige mensen is dat zij verbinding maken met zichzelf, de natuur en hun omgeving (Seligman, 2002). Wat dat betreft heeft mijn zoontje een punt. We hebben een wereld gecreëerd, waarin we meer en meer gefocust zijn geraakt op kortstondig genot: eten, ‘binge watching’, daten, alcohol of kopen, kopen, kopen. We verzamelen steeds meer spullen. Willen meer, beter en mooier. Het ‘geluk’ dat we kopen is van korte duur. Het eerste ijsje of stuk chocola smaakt heerlijk. De vijfde of zesde proef je niet eens meer. Technologie heeft ervoor gezorgd dat alles sneller gaat. Ons werk, het huishouden en de verbinding met de mensen om ons heen. Een WhatsApp of een ‘like’ is makkelijker dan persoonlijk contact en als we met elkaar zijn, dan zijn we ook bezig met tal van andere dingen, waaronder onze ‘Insta-stories'. En toch hebben we vaak het gevoel dat er iets mist. Stress en burn-outs komen vaker en bij steeds jongere mensen voor.

Slow-movement

Gelukkig is de wereld in beweging. Steeds meer mensen zijn op zoek naar de verbinding met zichzelf. Yoga en meditatie worden met de dag populairder en boeken als “nooit meer te druk” gaan als warme broodjes over de toonbank. Er wordt ook wel gesproken over een ‘slow-movement’: oftewel onthaasten / vertragen. De slow-movement is een culturele verschuiving, die inzet op een aantal belangrijke factoren in het leven: begonnen met slow food, als tegenhanger van fastfood (met aandacht voor duurzaamheid, lokale producten en kwaliteit), gevolgd door slow fashion (duurzaam en ecologisch verantwoord), slow cities (waarbij de infrastructuur is aangepast om meer per voet of fiets te kunnen rondreizen) en slow education (met respect voor het leertempo van de kinderen in plaats van regels te laten leiden).

Meer rust, focus en minder druk

Ook wat voor jou? Meer rust, focus en minder druk? Hieronder enkele tips:
  • De eerste stap is te weten dat je een keus hebt. Veel mensen denken dat vertragen niet mogelijk is, maar schrijf eens op wat je elke dag doet. En daarachter of het echt noodzakelijk is. Draagt alles wat je doet bij aan jouw gevoel van voldoening? Jouw geluk?
  • Zoek de stilte op / mediteer. Ook al is dit maar een paar minuten per dag. Het helpt je om je gedachten en gevoelens te observeren en veranderen, zorgt voor meer positiviteit en je leert jezelf beter kennen.
  • Wees mindful, leef in het moment. Wees alert en aandachtig op de dingen om je heen. Als je naar het werk fietst, fiets dan alleen, voel de wind op je huid, hoor de vogels, zie de bloesem. Probeer met aandacht te zijn in het moment, in plaats van in gedachten bij het werk, morgen, avondeten of bij de kids. Kies één dagelijkse routine, bijvoorbeeld het maken van het ontbijt en doe dat met aandacht. Net als je spieren kun je mindfulness en aandachtig zijn trainen. Voor mij is dit altijd de ochtend: zonder telefoon, zonder tv, een rustige start voor de hectiek van de dag, daarna ga ik pas ‘aan’, letterlijk: mijn telefoon, mijn laptop, mijn dag.
  • Omarm ‘slow parenting’: ook onze kinderen leven een snel leven. We brengen ze van de ene activiteit naar de andere. Ze hebben veel vriendjes en worden continu vermaakt. Als we zo doorgaan zullen zij ook eerder stress en oververmoeidheid ervaren. Probeer rustmomenten in te plannen. Momenten dat even niks hoeft en er tijd is voor verveling (zonder tv / tablet). In het begin zal er weerstand zijn. Help ze daarbij, zorg voor knutselspullen of blokken en laat ruimte voor creativiteit. Of ga op ontdekking in de natuur.
  • Focus! Stop met multitasken. Focus je op één taak tegelijk en bedenk je daarbij of deze taak bijdraagt aan jouw doel. Aan jouw geluk.
  • Digitale detox. Wanneer heb jij voor het laatst een boek gelezen, zonder elke paar minuten op je telefoon te kijken? Leg je telefoon vaker weg en maak verbinding met de offline wereld. De mensen, de natuur, je familie, vrienden, je kinderen. Kies bijvoorbeeld één avond in de week, waarbij je geen tv kijkt, geen mail checkt, je telefoon weglegt.
  • Minimalisme: maken alle spullen die je hebt en koopt gelukkig? Ruim eens grondig op. Doe weg wat je niet gebruikt en koop minder spullen (ook voor je kids).
  • Neem een dag vrij: en geniet van een mooie dag. Waarin je niets hoeft. Even niks doen. Lees een boek, besteed tijd en aandacht aan je dierbaren. Mediteer, maak een wandeling. Laat de drukte van het leven even zoals het is. De boel de boel. En maak een heerlijk gerecht, uit een kookboek, waaraan je tijd en aandacht besteed. Maak bijvoorbeeld je eigen jam of bak een brood.
  • Investeer in de mensen die je energie geven. Ga voor diepgaande relaties in plaats van veel (snelle) contacten. De gelukkigste mensen besteden de meeste tijd aan dierbare vrienden en familie. Die komen op nummer één, altijd. En niet de vage bekenden met wie je koffietjes plant.
  • Investeer in jezelf: wat maakt jou gelukkig? Besteed daar aandacht aan. Maak een gelukslijst, een lijst waarop alle dingen staan die jou gelukkig maken en vind jouw doel. Ben je de focus kwijt? Pak je lijstje er dan bij.
Uiteindelijk gaat het erom dat vanuit een basis van innerlijke rust, meer momenten creëert waar jij energie van krijgt, plezier hebt en vol overgave geniet van de dingen die jij doet. Wil je meer innerlijke rust? Download GRATIS ons e-book: Vind je innerlijke rust in onzekere tijden met ons meeste waardevolste inzichten!
Reactie plaatsen