Reality check: Ben jij altijd druk met het druk zijn? 3 tips om dit patroon te doorbreken

Heb jij soms ook het gevoel dat je in een achtbaan zit die maar door raast? Dat je altijd druk bent met druk zijn? Dat je naast je werk, gezin en sport bijna geen tijd meer hebt om andere dingen te doen. You’re not the only one! Tijd voor een reality check!

Vrouwen hebben veel prioriteiten en die lijken allemaal belangrijk. Een goede moeder zijn, een mooie carrière en een fit lichaam. Daarnaast zijn er nog rondslingerende to do lijstjes met tientallen taken, die liever vandaag dan morgen gedaan moeten worden. Deze constante druk kan veel stress veroorzaken.

Waarom vinden we alles belangrijk?

Waarom kunnen mannen wel na een dag werken zonder schuldgevoel op de bank ploffen? Het antwoord is simpel. Het zit deels in onze ‘natuur’. Vrouwen hebben van nature een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als we onszelf niet nuttig maken, voelen we ons schuldig of hebben we zelfs een gevoel van schaamte.

Daarbij maken alle social media het ons ook niet makkelijk. Overal en altijd worden we geconfronteerd met het succes van anderen. Foto’s van stralende moeders met blije kinderen terwijl jij je kleintje voor de derde keer naar de naughty step hebt moeten sturen. Strakke afgetrainde lichamen in bikini’s op de zoveelste vakantie van het jaar. Het gras is altijd groener op Facebook…

Helaas is het onmogelijk om alles te doen en al helemaal om dit ook nog eens goed te doen. Dus laten we even uit de achtbaan springen en starten met een reality check!

Check 1:

Wat vind je echt belangrijk? Wat staat op dit moment voor jou boven aan je prioriteiten lijst? Je gezin, je werk of je sport? Als jij nu alle drie wilt antwoorden is dat ook goed maar probeer het dan te verdelen. Focus je doordeweeks op je werk en ga bijvoorbeeld in het weekend sporten en iets leuks doen met je gezin.

Check 2:

Wanneer wordt het teveel voor je? Het lijkt misschien of je onbeperkt door kunt gaan maar je lichaam geeft tussendoor echt aan wanneer het genoeg is. Negeer die signalen niet!

Waar wordt je ontspannen van? Een boek lezen in een warm bad of juiste een zware work-out? Probeer dat na te gaan. Voor mij is mijn sport belangrijk. Na een lange dag vind ik het heerlijk om tijdens mijn voetbaltraining even uit te waaien. En ook zondag plan ik niks in, zondag is voetbaldag. Ook kan een weekendje naar m’n ouders gaan heel fijn zijn. Even weg uit de drukte van een studentenstad. Soms zijn het maar kleine dingetjes die je weer even ‘op adem’ kunnen brengen. Denk aan een verse kop koffie tussen het werk door. Dit is voor iedereen verschillend.

Check 3:

Plan rustmomenten in. In de drukke weken is het fijn om wat tijd voor jezelf of juist met anderen te hebben, zet een groot blok in je agenda en maak dan geen afspraken. Dan kun je eindelijk eens dat jurkje gaan kopen die je al zo lang wilde, of met die vriendin mee naar yoga.

Ik wil niemand vertellen hoe hij of zij moet leven of zijn tijd moet indelen. Als jij het juist fijn vindt om steeds bezig te zijn is dat ook goed. Maar ik wil iedereen die de drukte teveel vinden kleine tips en trics meegeven. Want steeds meer jonge vrouwen komen in een burn-out terecht een dat is een kwalijke zaak. Waak ervoor dat je niet over je grenzen gaat. En laat het leven komen zoals het is en geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *