Niet elke eetstoornis past in een hokje

Deze week, van 21 tot en met 27 februari, is het National Eating Disorders Awareness Week in de Verenigde Staten. Wanneer je denkt aan iemand met een eetstoornis, zie je vaak een persoon voor je die heel dun of heel dik is. Mensen hebben vaak het idee, dat je er op een bepaalde manier uit moet zien om een eetprobleem te hebben. Eetstoornissen zijn niet zwart-wit, maar kennen een enorm grijs gebied met de naam Other Specified Feeding or Eating Disorder (OSFED).

Geen overgewicht? Geen hulp.

Ik herinner me het nog goed. Na lang wikken en wegen, pakte ik met trillende handen en een knoop in mijn maag de telefoon op. Ik toetste het nummer in van een instelling gespecialiseerd in Binge Eating Disorder (eetbuienstoornis) om een afspraak te maken. Een man nam op. Ik vertelde mijn verhaal met bibberende stem. Het huilen stond me nader dan het lachen. Ik vertelde hem dat ik last had van extreme eetbuien en dat ik vervolgens dagen had waarop ik helemaal clean at en een extra rondje rende ter compensatie en hoe dit mijn leven steeds meer beheerste. Een zucht van opluchting later, hoorde ik de man antwoorden: ‘Dus als ik het goed begrijp heb je geen overgewicht?’
Ik: ‘Nee, ik ben de laatste tijd wel wat aangekomen, maar doordat ik verder wel veel sport en op andere dagen clean eet, blijft mijn gewicht redelijk hetzelfde.’
De man: ‘Tja, dan kunnen we je niet helpen. Je voldoet niet aan het profiel.

Voor mij kwam dit over alsof ik niet serieus genomen werd. Het had me zo veel kracht en energie gekost om überhaupt aan mezelf toe te geven dat ik een probleem had en nu werd mij doodleuk verteld dat ik toch geen eetprobleem had. Ik voelde mij onbegrepen, wat mij zeker niet geholpen heeft bij mijn eetstoornis, terwijl hulp krijgen juist het doel van dat telefoontje was. Deze man had duidelijk een zwart-witte kijk op eetstoornissen -hij deed ook maar zijn werk-. Echter past niet elk eetprobleem in het stereotype plaatje. Er moet meer aandacht komen voor een nog vrij onbekende klasse van eetstoornissen, onder de naam Other Specified Feeding or Eating Disorder (OSFED).

OSFED

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 1 op de 68 volwassenen anorexia, boulimia of binge eating disorder ontwikkelt. Één op de twintig volwassenen vertoont enkel een aantal symptomen van deze eetstoornissen. Hun symptomen zijn niet extreem genoeg voor een diagnose, maar kunnen wel zorgen voor serieuze fysieke en mentale problemen.

Er zijn vijf verschillende types van OSFED:

  • atypische anorexia: waarbij een extreem laag gewicht ontbreekt;
  • bulimia nervosa: waarbij de frequenties en duur van de episodes minder zijn;
  • binge eating disorder: waarbij de frequenties en duur van de episodes minder zijn;
  • purging disorder: ten minste een keer per week compenseren, zonder eetbuien;
  • night eating syndrome: na het eten nog veel calorieën consumeren, of midden in de nacht opstaan om te eten.

Wat deze vijf met elkaar gemeen hebben, is dat ze net niet extreem genoeg zijn om tot de veel meer erkende eetstoornissen zoals anorexia, bulimia of binge eating disorder te behoren. Tekenen van OSFED zijn eetbuien, een negatief beeld van het lichaam, gewichtsschommelingen, strenge eetregels, extreem sporten of  het vertonen van ander compensatie gedrag, bijvoorbeeld braken.(Jennifer J. Thomas, Ph.D.)

Dan heeft toch iedereen een eetstoornis?

Ik kan me voorstellen dat iedereen zich wel kan herkennen in één van de kenmerken en symptomen. Heb je dan direct een eetstoornis? Natuurlijk niet. We eten allemaal wel eens te veel en besluiten dan de volgende dag een ‘balansdag’ te houden, dit hoeft niet direct te betekenen dat je een psychisch probleem hebt.

Wanneer is er dan wel sprake van een eetstoornis? De lijn tussen een eetstoornis en bewust en gezond eten, is erg dun en het blijft een ontzettend lastig onderwerp, waar ik ook geen grote uitspraken over durf te doen. Iedereen is anders en ik ben het levende bewijs van iemand die niet precies in het plaatje past, maar toch een probleem heeft. Voel jij je al tijden niet lekker in je vel, maar pas je niet in een stereotype, dan betekent dit niet dat jij per se geen problemen hebt.

Ik ben het levende bewijs van iemand die niet precies in het plaatje past, maar toch een probleem heeft.”

Wanneer het eten je leven beheerst, kunnen we naar mijn mening spreken van een eetstoornis. Wanneer je continu nadenkt over eten, waardoor je niet kan genieten van wat er in de wereld buiten eten gebeurt. Wanneer je leeft om te eten, in plaats van dat je eet om te leven. Wanneer je figuur en gewicht voor jou dienen als de meest belangrijke factoren voor jouw waarde als persoon. Wanneer jouw eetgedrag je beperkt in je doen en laten en je verdrietig maakt. Juist, dan wordt het tijd om hulp te zoeken.

Sorry, je voldoet niet aan het profiel

Het probleem met eetstoornissen is dat mensen het idee hebben dat je er op een bepaalde manier uit moet zien om een eetstoornis te hebben. Je hebt geen bepaald gewicht nodig om hulp te verdienen.

Huidige trends omtrent voeding zoals glutenvrij, suikervrij of vegan kunnen een masker zijn voor onderliggende eetstoornissen, wat het lastiger maakt om een eetstoornis te herkennen. Is hier sprake van een eetstoornis of is het gewoon een alternatieve manier van gezond eten? Het kan soms lang duren voordat een eetstoornis herkend en erkend wordt bij iemand.

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal? Twijfel dan niet om hulp te zoeken. Je verdient het. Schaam je niet. Schaamte is het gene wat ervoor gezorgd heeft dat ik te lang heb rondgelopen met mijn probleem. Ik heb zelf eindelijk de stap genomen en hulp gezocht bij een psycholoog. Elke vorm van een eetstoornis is behandelbaar. Het is mogelijk om een gezonde relatie met eten te krijgen en je hoeft dit niet alleen te doen. Het leven is te kort om het te laten beheersen door eten.

Wanneer je iemand anders herkent in dit verhaal, schroom dan niet om eens een praatje met hem of haar hierover te maken. Als goede vriend of vriendin is het echt geen zonde om je bezorgd te maken over iemand. Ook al is er niets aan de hand of wil diegene er niets van horen, laat toch weten dat je er voor diegene bent en zal zijn.

REFERENTIES

greatist.com/grow/other-specified-feeding-eating-disorder-OSFED?utm_source=facebook&utm_medium=opengraph&utm_campaign=other-specified-feeding-eating-disorder-OSFED&sr_share=facebook

www.jennischaefer.com/blog/eating-and-body-image/goodbye-ednos-hello-osfed-subthreshold-and-atypical-eating-disorders-in-dsm-5/

www.jennischaefer.com/books/almost-anorexic/

The Prevalence and Correlates of Eating Disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Hudson J.I., Hiripi, E., Pope Jr., H.G., et al. Biological Psychiatry, 2007; 61(3): 348-358.

Eating Disorder Not Otherwise Specified in the U.S. Population. Le Grange, D., Swanson, S.A, Crow, S.J., et al. International Journal of Eating Disorders, 2012; 45(5): 711-718.

Mortality Rates in Patients With Anorexia Nervosa and Other Eating Disorders. A Meta-Analysis of 36 Studies. Arcelus, J., Mitchell, A.J., Wales, J., et al. Archives of General Psychiatry, 2011; 68(7): 724-731.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *