Negen tips om je goede voornemens vol te houden

Januari is alweer een tijdje aan de gang. Hoe zit het met de goede voornemens!?  Zijn jullie ze al vergeten of still going strong? Lukt het jou om ze vast te houden?

Hier een aantal praktische tips die jou helpen een goaldigger te worden!

  1. Allereerst; schrijf op WAAROM je dit doel stelt en WAAROM je iets wilt veranderen.
  2. Geen idee hoe jouw waarom eruit ziet, maar waarschijnlijk iets met dat het leidt tot een gelukkiger leven. Dit wordt dan ook je ‘mantra’ (of zinnetje in je hoofd) van deze maand: ‘Ik kies voor geluk en ik ben vrij.’
  3. Dat klinkt raar. Vrij? Ja, vrij. Hoewel het soms lijkt van niet; je hebt altijd een keuze en jij staat aan het roer. Het is aan jou om dit niet te vergeten. Je hersenen laten je namelijk geloven dat het ‘echt zo moet.’ Je moet echt nog wat eten uit de ijskast pakken, je moet echt nog even slapen, je hebt echt geen zin om te sporten, je moet echt dat koekje opeten naast je koffiekopje, je moet echt nog een halve bord opeten als je al verzadigd bent. Nee. Dit heet een patroon en komt voort uit de verbindingen die je hersenen hebben gelegd tussen een bepaald aantal gegevens. Het bewust worden hiervan is al een grote stap die grote veranderingen kan aanbrengen. Patronen lijken muurvast en dwingen je in een bepaalde richting, maar jij bent de baas.
  4. Voordeel van patronen is wel dat je ook een patroon kan maken van goede keuzes; hoe vaker je weerstand biedt tegen het patroon waarvan je af wilt komen, hoe sterker de verbinding wordt met de goede keuze.
  5. En net zoals alles draait om consistentie, zal deze consistentie ook leiden tot progressie.
  6. Bij elke weerstand die je biedt heb je recht op een geluksmomentje en een besef van vrijheid; haal de mantra dan ook zo vaak mogelijk tevoorschijn.
  7. Je hersenen worden blij van het woord geluk en vrijheid; dit voelt licht.
  8. Denk dus niet bij een verleidelijk momentje: dit mag niet. Nee, denk: ik wil me licht en vrij voelen.
  9. En hoevaker jij je licht voelt, hoe vaker je je hersenen triggert om de goede keuze te maken.

Mooi he, hoe dat werkt. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ‘hey, licht is leuk.’ Probeer deze tactiek een weekje uit en laat me weten hoe het gaat!

Liefs, Maris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *