29 september 2018 
3 min. leestijd

Met deze 8 stappen krijg je de motivatie en je shape weer terug

Met deze 8 stappen krijg je de motivatie en je shape weer terug
De zomer van 2018 leek wel eindeloos. Wekenlang was het hoogzomer. En zomerse dagen vragen om genieten op het terras of op het strand en dan net even iets minder streng leven. Dat moet kunnen! Inmiddels zijn de meesten van ons weer ‘back to reality’ en willen we werken aan onze gezondheid en back in shape raken. Maar doordat we de teugels wellicht wat langer hebben laten vieren, lijkt het terugvinden van de motivatie een eindeloze zoektocht. Maar geen paniek, ik help je!

De eerste stap naar motivatie is: verantwoordelijkheid nemen

Wat de reden ook is voor je huidige figuur of je huidige gezondheid, zoek de schuld niet buiten jezelf. Het is fijner om te denken dat je het niet getroffen hebt met je genen, of dat je omgeving ervoor gezorgd heeft dat je afgelopen zomer nét iets te veel gegeten hebt, maar uiteindelijk moet jíj het gaan doen. Ergens de schuld neerleggen is dus niet nodig. Wat wel nodig is, is bedenken hoe je de huidige situatie gaat veranderen. Welke stappen ga je zetten om je doel te behalen? Wie of wat heb je nodig om dit te bereiken?

De tweede stap: stel doelen, maar leg de lat niet te hoog

Zoals je vaker leest, ben ik geen voorstander van radicaal alles omgooien. Je kunt nu misschien denken dat je het gaat volhouden, maar geloof mij maar als ik zeg dat negen van de tien personen het niet volhouden en binnen no-time de handdoek in de ring gooien. Uiteindelijk behaal je grotere resultaten door gaandeweg kleine aanpassingen te maken. Ga werken met week- en maanddoelen. Dit geeft je de kans om stapsgewijs te wennen aan de nieuwe voornemens en dat vergroot de kans dat jij je nieuwe gedrag vasthoudt.

De derde stap: neem genoegen met 80% succes !

Je hoeft niet alles tot in de perfectie uit te voeren om successen te ervaren. Wanneer je de stap hebt genomen om je voedingspatroon aan te passen, denk dan niet dat jij je daar voor 100% aan hoeft te houden. Gun jezelf af en toe even vrij, door 20% van de tijd te genieten van iets minder gezonde dingen. Kies deze momenten echter wel bewust, zodat je meer geniet én de 20% niet uitrekt tot 40%. Mensen die ik begeleid met hun voedingspatroon verbazen zich er altijd over dat ze, wanneer ze een beetje hebben gecheat, toch zijn afgevallen. Ze verwachten door een kleine misstap te maken, dat ze zullen aankomen of niet meer afvallen. Maar wanneer de basis past bij je doel, dan kun je je best af en toe een kleine misstap permitteren ! Fijn toch? 😉 Het moet wel leuk blijven..

De vierde stap: kruip niet in een slachtofferrol!

Voordat je het weet heb je een keuze gemaakt die je niet dichter bij je doel gaat brengen. Potverdorie! Maar ga je, omdat je één avond verkeerde keuzes hebt gemaakt, ook de rest van de week verpesten? Nee, natuurlijk niet! Ook al zit het soms tegen, beloon jezelf niet door je vol te stoppen met eten. Op het moment zelf is dit misschien prettig, maar een kwartier later geeft dit je, bovenop je nare dag, een vervelend gevoel! Neem dus je verantwoordelijkheid na een kleine misstap en ga door met het werken aan je doel. Je hebt elke dag een keuze..

De vijfde stap: leer van je fouten

Wat ging er in het verleden niet goed, waardoor jij je doel niet hebt behaald? Ook hier geldt: wees eerlijk naar jezelf en zoek de ‘fouten’ niet bij externe factoren zoals je omgeving, je genen of iets anders. Alleen als je eerlijk tegen jezelf bent, kom je verder.

De zesde stap: planning is de sleutel tot succes

Veel mensen geven aan dat ze af en toe ‘geleefd’ worden. Wanneer jij dit ook ervaart, plan dan zo veel mogelijk. Hiermee bedoel ik: de momenten waarop je de boodschappen doet, je eten voorbereid zodat je gezonde maaltijden eet, sport- of beweegmomenten én, minstens net zo belangrijk, je herstelmomenten. Wanneer je dit niet doet, zul je snel gaan ervaren dat je aan het eind van de week minder tevreden bent.

De zevende stap: maak er een gewoonte van

Goede voornemens zijn lastig vol te houden, omdat men vaak verwacht dat nieuw gedrag meteen blijvend is. Helaas is dit niet het geval. We moeten iets vaak herhalen, als we ervoor willen zorgen dat het een automatisme gaat worden. Juist om deze reden is de duur van onze programma’s minimaal drie maanden.

De laatste stap, stap 8: heb vertrouwen in het proces

Natuurlijk zou het geweldig zijn wanneer je direct resultaten ziet en ervaart. Maar wanneer je op een verantwoorde manier aan je gezondheid en je figuur gaat werken, gaat dit stapsgewijs. Heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Wees trots op jezelf omdat je de keuze hebt gemaakt om actie te ondernemen! Met een goed plan van aanpak en eventueel met behulp van een coach, behaal jij je doel wel ! https://prive.gezonder-nederland.nl/gezonde-leefstijl-programmas/ Heel veel succes! Yentl
Reactie plaatsen