Meet the Fitgirls-Crew! Introducing: Fitgirl Iris

Een land vol fitgirls, maar wie zijn de meiden van de Fitgirls-Crew nou eigenlijk? Tijd om heel Nederland kennis te laten met deze sporty girls. Vandaag is het de beurt aan FitGirl Iris.

Daar gaan we dan. Een persoonlijk verhaaltje. Stiekem best spannend, want ik ben nogal een perfectionist en wil het liefst zo goed mogelijk voor de dag komen. Maar dat is niet het doel van deze blog. Ik wil je oprecht kennis laten maken met mij; wie ik ben, wat ik heb meegemaakt en hoe ik in het leven sta. Want als ik iets doe, en in dit geval open kaart spelen, dan doe ik het goed.

Ik ben 23 jaar en woon sinds mijn 20e in het gezellige Doetinchem. Verhuisd vanuit Alkmaar voor mijn vriend Rik, met wie ik nu drie jaar samenwoon. Drie maanden geleden is Dexter, onze lieve herderpup van inmiddels zes maanden, bij ons komen wonen. Ik werk met veel plezier als fysiotherapeute in een praktijk in Doetinchem en ben gespecialiseerd in dry needling. In november dit jaar start ik met de master opleiding tot sportfysiotherapeute, waar ik ontzettend veel zin in heb.

Samen met Rik doe ik sinds April vorig jaar aan CrossFit. De afgelopen maanden is dit een echte passie van mij geworden en train ik hard om op wedstrijdwaardig niveau te komen. Dit gaat met vallen en opstaan, maar ik heb een giga innerlijke drive en ben vastberaden om ooit aan de Lowlands Throwdown deel te kunnen nemen. Al is het over 10 jaar.

MY JOURNEY

Ik ben niet altijd zo sportief geweest als nu. Op de basisschool deed ik aan jazzballet en zat ik op paardrijden. Omdat ik het leuk vond, fanatiek ben ik nooit echt geweest. Ik was op de basisschool ook het ‘stevige meisje van de klas’. Althans, als ik foto’s terugkijk van vroeger vind ik het achteraf wel meevallen, maar destijds werd ik erg gepest met mijn gewicht en was ik heel onzeker. Op de middelbare school groeide mijn zelfvertrouwen allesbehalve. Aan sport deed ik vrijwel niet meer, hooguit 1x per week volgde ik een spinningles. Ik groeide, kreeg rondingen, maar voelde me allesbehalve fijn. En toen ging het mis. Zoals ik al aangaf, ik ben een perfectionist en als ik iets doe, doe ik het goed. Zo ook als het om afvallen gaat. Op mijn 15e kreeg ik ineens het waanidee dat mensen mij vast leuker zouden gaan vinden als ik ‘dun’ zou zijn. Het begin van mijn eetstoornis. Gelukkig heb ik een oplettende moeder en was ze er snel bij. Al met al heb ik een halfjaar ernstig ondergewicht gehad en het heeft zeker vijf jaar geduurd voordat ik weer normaal met eten om kon gaan.

Op mijn 18e heb ik een jaar in Amerika gewoond, waar ik op Community College onder andere een Nutrition Class volgde. Mijn interesse was gewekt. Ik realiseerde me toen al dat ik waarschijnlijk de rest van mijn leven met voeding bezig zou zijn, dus kon ik er maar beter veel over leren zodat ik in ieder geval wist waar ik het over had. Datzelfde jaar ontstond mijn passie voor sport. Ik merkte dat ik veel energie kreeg van gezond en voldoende eten gecombineerd met regelmatig sporten. Hier is ook mijn liefde voor krachttraining ontstaan. Het gevoel elke week sterker te worden door het liften van gewichten voelde waanzinnig goed.

Terug in Nederland begon ik aan mijn studie fysiotherapie, en kreeg ik een bijbaan als spinning instructrice. Super leuk om te doen, maar het geven van 4-5u spinning in de week was zeer vermoeiend in combinatie met een fulltime studie, heen en weer reizen naar Doetinchem en ernaast ook nog zelf sporten. Het lesgeven was in mijn ogen namelijk geen training. Na twee jaar werd het me teveel en raakte ik overtraind. Ik was mezelf kwijtgeraakt en over mijn grenzen heengegaan. Het feit dat ik dat laatste halfjaar als ‘vegan’ door het leven was gegaan had me ook niet veel goeds gedaan. Wat begon als een ‘vegan challenge’ van een maand, eindigde in ruim een halfjaar afzweren van alle dierlijke producten. Terwijl ijs toch echt een mijn favoriete producten is. Maar – like I said – als ik iets doe, doe ik het goed en heb ik de discipline om het vol te houden. Ik viel dat halfjaar ontzettend veel af, wat ik in eerste instantie leuk vond. Maar ik hield geen spiermassa meer over en zakte anderhalf jaar terug letterlijk door mijn hoeven. Eindelijk realiseerde ik me dat het tijd was om goed voor mezelf te gaan zorgen, en me niet vast te houden aan een ideaalbeeld of wat anderen van me zouden denken.

fitgirls-crew-iris

CROSSFIT

Een maand later opende CrossFit Doetinchem zijn (box)deuren. Alsof het ‘meant to be’ was, want na de eerste proefles was ik verkocht. Dit wilde ik! Sterk zijn, fit zijn, geen spiegels en elkaar motiveren en stimuleren. Omdat ik nog lang niet aangesterkt was heb ik samen met Ellen (onze trainster) de WOD steeds aangepast naar mijn kunnen. Ze steunde me waar nodig en daar ben ik haar tot op de dag van vandaag ontzettend dankbaar voor. Ik paste mijn voeding aan, ging meer eiwitten eten, specifieke krachttraining doen en leerde te luisteren naar mijn lichaam. Koken werd ook ineens een stuk leuker, omdat ik merkte dat ik fitter werd van ‘gewoon gezond’ eten. En zo is mijn blog ontstaan, www.mycleanrecipes.nl. Ik wilde een platvorm creëren om mijn recepten en ervaringen op het gebied van voeding en CrossFit te delen.

Momenteel train ik 5 – 6 dagen in de week. Twee keer krachttraining, een keer skills training en de overige dagen doe ik mee met de WOD. Ook let ik op mijn voeding, maar nu op een gezonde manier. Ik zorg ervoor dat ik gedurende de dag voldoende eiwitten, goede vetten en rondom mijn trainingen koolhydraten binnenkrijg. Het is mijn doel om sterker en de beste versie van mezelf te worden. Natuurlijk zou ik het leuk vinden om daarbij een mega strak lichaam te hebben, maar dat is niet meer mijn hoofddoel. Ik wil knallen, me energiek voelen en ervaren dat ik mentaal en fysiek zoveel sterker ben dan ik denk.

Deel uitmaken van de fitgirls crew voelt als een droom die uitkomt. Ik mag mijn ervaringen met jullie delen, jullie inspireren en motiveren. Ik ben degene geworden waar ik vroeger altijd tegenop keek. Ik ben haar, dat sportieve meisje die nooit opgeeft en haar dromen waarmaakt. Ik ben haar altijd al geweest, maar heb haar pas vorig jaar ontmoet.

Liefs,

Iris

Volg mij op facebook.com/mycleanrecipes of instagram @mycleanrecipes

7 thoughts on “Meet the Fitgirls-Crew! Introducing: Fitgirl Iris

 1. Ilse zegt:

  Lieve Iris,

  Ik moet van je verhaal echt even een paar keer slikken.
  Vooral om deze zinnen: “Ik ben degene geworden waar ik vroeger altijd tegenop keek. Ik ben haar, dat sportieve meisje die nooit opgeeft en haar dromen waarmaakt. Ik ben haar altijd al geweest, maar heb haar pas vorig jaar ontmoet”
  Wauw, kippenvel. Ik vind je geweldig! Liefs

 2. Ingrid zegt:

  Lieve Iris,

  Dapper om zo openhartig te zijn. Je hebt het heel mooi verwoord.
  Blij dat je een goede balans gevonden hebt.
  Liefs en een dikke kus ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *