Laat je niet bang maken door gezondheidstrends, word je eigen goeroe!

Welke boodschap haal jij uit de eindeloze stroom van promotie van een gezond, puur, suikervrij, biologisch, veganistisch en klimaatvriendelijk leven?

Ik ben Janneke Kierkels, oprichter en eigenaar van OLijf voedings- en bewegingscoaching (www.Olijf.nu). Ik help mensen naar een gezonde leefstijl en dat doe ik niet door te vertellen wat ze allemaal wel en niet mogen. Mijn cliënten bepalen zelf waar ze heen willen en wat ze daarvoor nodig hebben. Ik coach ze naar hun doel toe. Als ze hier de deur dichttrekken wil ik dat ze zelf verder kunnen en niet ze zich afvragen: “Wat zou Janneke hiervan vinden?”.

Ik deel heel graag mijn visie op een gezonde leefstijl met jou zodat jij ook je eigen goeroe kunt worden.

OLijf-6

Een goede ontwikkeling?

De huidige ontwikkelingen op het gebied van een gezonde leefstijl zijn enerzijds heel goed. Ik bedoel, als je een gezonde maaltijd wilt klaarmaken dan ben je met drie klikken op je smartphone of tablet op de juiste plek. Inspiratie en kennis is all over the place. En trouwens, er is volgens mij geen supermarkt meer, die géén glossy met heerlijke, “authentieke” en eerlijke gerechten, bij de ingang heeft liggen. Al hoewel ik daarin toch ook nog steeds veel pakjes en zakjes voorbij zie komen maar goed, dat terzijde. Als je gezond(er) wilt leven dan is er voor iedereen voldoende informatie voorhanden. Een goede ontwikkeling. Of toch niet?

Relativeringsvermogen is ver te zoeken

Ik voel al langer “een kleine maar” bij alle ontwikkelingen in gezondheidsland. De keerzijde vind ik namelijk het gevaar van “het opgeheven vingertje”. Veel mensen zijn vooral bezig met wat allemaal níet mag. Angstvallig proberen we te doen wat het enige juiste is (en als ongelukkige bijkomstigheid pretenderen sommige mensen ook nog eens precies te weten wát dat is maar daar kom ik zo nog even op terug) en te laten wat niet goed voor je zou zijn. Het relativeringsvermogen is bij sommige mensen daarin ver te zoeken en dat helpt niet. Lieve mensen, echt, het helpt niet! Even ter illustratie: als ik tegen jou zeg: “Denk niet aan een roze olifant.” Dan denk jij aan….precies! dat vermoeden had ik al.

Health-fanatiekelingen

Ik verdenk sommige health-fanatiekelingen van een vorm van bangmakerij. Mijn standpunt is dat je je moet richten op wat wenselijk en haalbaar is en dat het oké is als je dat even niet doet. Als je teveel met die roze olifant (lees: ongezonde voeding) bezig bent, kun je niet tegelijkertijd denken aan een bonsaiboompje met lampjes (lees: gezonde voeding), om er maar eens een alternatieve beeldvorm tegenaan te gooien. Serieus, probeer het maar eens: een roze olifant en een bonsaiboompje…dat gaat echt niet samen.

bonsaifitgirls

Dat heb ik dus niet gezegd

Een paar weken geleden dronk ik op een netwerkborrel een glaasje cola light. Terwijl ik een slok neem, kijkt mijn gesprekspartner me heel ernstig aan en ze zegt: “Weet je wel dat je van aspartaam een hersentumor kan krijgen?!”…. Ik heb in eerste instantie niet echt gereageerd. Ik denk dat ik uit fatsoen heb geknikt of iets dergelijks. Iets neutraals in ieder geval. Dat weet ik niet meer. Ik dacht vooral: “Weet je wel dat, als je hier de straat over steekt, dat je dan doodgereden kan worden?” Maar, zoals ik al zei, dat heb ik dus niet gezegd.

Negatievelingen hebben altijd gelijk

Waarom vinden het mensen toch zo fijn om te leunen in negatieve uitgangspunten? Ze hebben ergens eens iets gelezen en het lijkt dan het veiligst om van het aller, aller slechtste scenario uit te gaan. Is het omdat ze dan na honderdvijftig keer waarschuwen opgelucht adem kunnen halen als er één keer iets gebeurt? Ergens heb je altijd gelijk als je uitgaat van het negatieve want, blijft het negatieve resultaat uit dan hoor je er niemand meer over en als er inderdaad iets ergs gebeurt, kun je altijd zeggen: “Zei ik toch!”

Speculeren

Ik zit persoonlijk nét iets anders in elkaar. Ik geloof in het richten van je aandacht op positieve dingen, op mogelijkheden, op keuzes. Zo kijk ik ook naar gedragsverandering op het gebied van voeding en beweging. Als je iets wilt veranderen, moet je je vooral niet blijven blindstaren op wat niet goed gaat of wat niet goed voor je zou kunnen zijn. Dat zijn namelijk speculaties en die zijn voor de toekomst niet relevant. Richt je blik op wat je wél wilt dat er gebeurt. Welk gedrag je wel graag wilt zien van jezelf? Je kunt jezelf niet veranderen als je bezig blijft met je oude gedrag.

Je eigen goeroe

Jij bent je eigen goeroe! Laat je dus niets wijsmaken, van één keer aspartaam ga je niet dood, van een beetje suiker krijg je ook niet meteen overgewicht of suikerziekte en aan een stukje bewerkt vlees houd je niet meteen enge aandoeningen over. Dus laat gaan die roze olifant. Focus: Wat wil jij graag anders zien? Waar voel jij je goed bij? Wat wil jij graag veranderen in je eet- en beweegpatroon?

Succes!

6C94997F-79F8-4FC7-8C91-47E9F3961AD4

Disclaimer: Foto gemaakt door Studio NVS.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *