Kirsten onderzoekt: Vrouwen streven niet naar gezondheid, maar naar perfectie

“Ik ben veel gelukkiger als ik er een beetje oké uitzie en ik streef door te sporten mijn droomlichaam na.” Herkenbaar? Dit is het antwoord van één van de respondenten van mijn onderzoek naar How strong is the new skinny? op de vraag waarom ze aan sport doet. Op het eerste gezicht lijkt er misschien niets verkeerd aan dit antwoord, maar dat is het naar mijn mening zeker wel.

#Research

Tijdens het schrijven van mijn artikel over de trend ‘Strong is the New Skinny’ heb ik online veel informatie gevonden. Wetenschappelijke artikelen, rapporten en ga zo maar door. Natuurlijk allemaal heel interessant, maar om het écht te kunnen geloven, te ervaren en mezelf en anderen ervan te kunnen overtuigen, was er toch meer nodig. Daarom heb ik het heft in eigen handen genomen en ben ik zelf een onderzoek gestart.

Eerst ben ik na gaan denken over wat ik precies uit het onderzoek wilde halen en hoe ik dit op een relatief snelle en effectieve manier kon verkrijgen. Vervolgens zette ik een enquête in elkaar, publiceerde ik deze online en deelde ik deze via WhatsApp, Facebook en Instagram. Voor ik het wist waren we al 115 responsies en enthousiaste reacties verder en kan ik wel spreken van een redelijk valide onderzoek.

Kirsten infographic Fitgirls

#Infographic

Uit het onderzoek zijn een aantal zeer interessante inzichten naar voren gekomen. Je ziet hierboven in de infographic al dat 91% van de ondervraagden aan sport doet en 83% op haar voeding let. Het gemiddelde BMI van hen is 22,1 wat een gezond gewicht is volgens het Voedingscentrum. Je zou dus kunnen stellen dat zij verantwoordelijk omgaan met hun gezondheid. Er is echter wel een ‘maar’; we kunnen namelijk niet zien hoe hoog het gemiddelde vetpercentage is van deze dames. Het BMI kan dan wel gezond zijn, maar als het vetpercentage veel te laag of te hoog is dan kunnen ze alsnog ongezond zijn.

#Social media       

Maar liefst 47% van de ondervraagden, jonge vrouwen tussen de 16 en 35 jaar, volgt sport of gezondheid gerelateerde blog(s). 34% deelt weleens een work-out selfie en 56% deelt wel eens een foto van haar maaltijd. Deze foto’s worden vervolgens gedeeld via Instagram 36%, Snapchat 35% en Facebook 28%. Bovendien gaf 82% van de ondervraagden aan dat ze veel afbeeldingen van fitte en gespierde jonge vrouwen zien via social media en 53% geeft aan dat ze daardoor geïnspireerd raken om meer te gaan sporten. Jonge vrouwen raken dus geïnspireerd om meer te gaan sporten door beelden die ze zien op social media, vervolgens delen zij ook weer beelden die weer andere vrouwen inspireren om meer te gaan sporten. Zo gaat het als het ware rond en rond in een spiraal zonder einde. De Strong is the New Skinny-hype zal zo alleen maar groter en groter worden totdat het niet meer weg te denken is.

Ik omschrijf dit gegeven als de ‘perfectiespiraal’. Vrouwen streven onder druk van (social) media naar perfectie, waardoor andere vrouwen ook weer worden beïnvloed en ook gaan streven naar perfectie. Ik probeer deze spiraal ‘om te buigen’ en vrouwen te inspireren om juist schoonheidsidealen en de druk om perfect te zijn, los te laten.

“Ik probeer deze spiraal ‘om te buigen’ en vrouwen te inspireren om juist schoonheidsidealen en de druk om perfect te zijn, los te laten.” 

#Killerbody

Jonge vrouwen zijn bewust steeds meer bezig met sport, voeding en gezondheid. Dit zou natuurlijk een zeer positieve ontwikkeling zijn als ze het ook echt doen om gezond bezig te zijn, maar is dat ook zo? 79% van de ondervraagden geeft aan dat ze het belangrijk vinden om een fit lichaam te hebben. Ook vroeg ik aan ze waarom ze aan sport doen. De antwoorden die het meeste gegeven werden, gingen niet over gezondheid maar over het uiterlijk. “Ik voel me er fijn bij, vind het leuk om mezelf uit te dagen en resultaat te zien. Zoals een mooier figuur, een betere conditie en meer uithoudingsvermogen.”, “Om mij zowel geestelijk als lichamelijk beter te voelen – strakker in mijn vel te zitten en als uitlaatklep na een dag werken.”, “Ik ben veel gelukkiger als ik er een beetje oké uit zie en streef met mijn sporten ook mijn droomlichaam na.” en “om fit te zijn en om mijn lichaam in shape te houden.” zijn voorbeelden van antwoorden die vaak gegeven werden. Het lijkt erop dat het bij velen meer om het uiterlijk draait dan om hun gezondheid, maar is dat wel waar het om hoort te draaien bij een healthy lifestyle?

#Beware

Wat pas echt zorgelijk is, is dat 55 % van de respondenten aangeeft dat ze zich vaak niet lekker in hun vel voelen als ze een week niet gesport hebben. En nog eens 26 % wil het er vaak meteen weer af sporten als ze iets ongezonds hebben gegeten. Je moet toch gewoon iets ongezonds kunnen eten zonder dat je je schuldig voelt, of eens een weekje lekker lui kunnen doen, zonder depressief te raken? Slaan we er zo niet een beetje in door?

“Er ligt een heel dunne lijn tussen bewust en gezond leven en obsessief en dwangmatig bezig zijn met je lichaam en voeding.”

Sporten en gezond eten is goed en het is niet verkeerd om een paar kilo kwijt te willen raken, maar laten we er niet in doorslaan. Denk ook aan de beweegredenen achter de doelen die je wil behalen. Er ligt een heel dunne lijn tussen bewust en gezond leven en obsessief en dwangmatig bezig zijn met je lichaam en voeding. Vraag jezelf af of deze maatregelen de kwaliteit van jouw leven bevorderen, of dat deze enkel een cosmetisch doel dienen.

Wat vinden jullie van deze inzichten? Kunnen jullie jezelf erin herkennen, of juist helemaal niet? In mijn volgende blog zal ik aandacht besteden aan het gevaar van doorslaan in té veel bezig zijn met je gezondheid, maar later zal ik ook de positieve effecten van de hype uitlichten, iedere trend heeft immers twee kanten. Tot dan!

Kirsten Fitgirls

Kirsten is een gedreven junior communicatieprofessional met een passie voor communicatie die ze graag met iedereen wil delen. Ze onderzoekt de trend ‘Strong is the new skinny’; oftewel het verschuiven van het schoonheidsideaal van mager naar gespierd. Inmiddels expert op het gebied van schoonheidsidealen, wil ze andere jonge vrouwen bewust maken en inspireren om de druk om ‘perfect’ te willen zijn, los te laten.

One thought on “Kirsten onderzoekt: Vrouwen streven niet naar gezondheid, maar naar perfectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *