20 september 2016 
1 min. leestijd

Recept: Kikkererwtenbrownies

Recept: Kikkererwtenbrownies
Je kunt ons echt wakker maken voor een stuk brownie! Lekker zoet, zacht, maar oh zo slecht! We hebben dan ook echt een haat-liefde verhouding met dit heerlijke stukje zoetigheid. De verleiding is vaak groot wanneer we de geur van brownies ruiken en we onszelf dan meestal niet kunnen beheersen. Om toch zo nu en dan te kunnen genieten van een stukje brownie, maar niet zo'n schuldgevoel willen krijgen besloten we om een gezondere versie te bedenken. En dat is gelukt met deze brownie op basis van kikkererwten!
Schrik niet, je proeft er helemaal niks van! De brownies bevatten extra veel vezels en na 1 klein stukje zit je al propvol, waardoor je minder snel blijft dooreten! De brownies zijn daarnaast ook nog eens gluten- en lactosevrij!

WHAT YOU NEED:

  • 320 gram gekookte kikkererwten
  • 2 kopjes donkere chocolade of 8 el rauwe cacaopoeder
  • 4 eieren
  • 125 gram honing of agavesiroop
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gram dadels, ontpit
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 handen vol pecannoten

MAKE, SHAKE & BAKE:

  1. Verhit de oven voor op 180 graden Celcius.
  2. Week de dadels eventjes en haal vervolgens de pitten eruit. Mix de dadels met 60 ml van het weekwater tot een gladde saus.
  3. Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze af met water en laat ze weer goed uitlekken.
  4. Als je chocolade gebruikt om te smelten , dan moet je dat au bain marie doen (de chocolade in een schaal of klein pannetje in een grotere pan gevuld met water zetten en dit verwarmen).
  5. Klop de eieren en voeg de kikkererwten en dadels toe. Je zou alles goed moeten kloppen totdat het een erg fijne textuur heeft. Het zal een stuk sneller gaan als je een blender of keukenmachine hebt.
  6. Voeg het bakpoeder, de kaneel, kardemom, vanille en de honing/agavesiroop toe.
  7. Voeg tot slot de gesmolten chocola of cacao en de gesneden pecannoten toe.
  8. Bekleed een cake- of taart of brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg er gelijkmatig over. Garneer eventueel met nog wat pecannoten.
  9. Bak de brownies voor ongeveer 40-45 minuten in de oven.
Groetjes,
Robin en Naomi
Tineke
Door

Tineke

op 05 Oct 2021

Via de nieuwsbrief peulvruchten van Juglen Zwaan heb ik de Zwarte kikkererwten Brownie gemaakt. Voortreffelijk van smaak👍 Ik mis wel kokos olie in het recept waardoor de smeuïge structuur minder is 😏 Ik heb de zwarte kikkererwten 16 uur geweekt en 1:30 uur gekookt zonder deksel. Bij nader in zien kan de brownie baktijd in het recept ook korter hij was bij mij na 30 min. Al gaar na controle met prikker. 40-45 is wel lang en kans om droog te worden !!! Omdat er geen kokosolie aan toegevoegd is. En dat is wel een teleurstelling voor al die voorbereiding en tijd en liefde die je er in stopt! Ps ik had zelf ook het recept met kokosolie aan kunnen vullen. Nieuwe kans … zelf kokosolie er aan toevoegen Bedankt vóór het heerlijke recept Tineke en lunch vriendinnen 😋😋

Reactie plaatsen