Jij sport als een meisje! Boost your power! Video #14

Fitgirls.nl wil vrouwen helpen zich bewust te worden van hun eigen innerlijke kracht. Elke maandag delen we daarom een inspirerende video en quote! Deze maandag staat er een filmpje voor jullie klaar over #likeAGirl. Dit filmpje gaat erover dat vrouwen net zo stoer kunnen sporten als mannen. Met deze power boost video begin je de week met een positief gevoel!

Ik herinner mij nog dat ik gym had op de middelbare school en dat er teams gemaakt werden. Een jongen zei toen tegen mij: “Ik ben blij dat wij jou hebben, je bent goed voor een meisje”. Op dat moment gaf dat mij een voldaan gevoel. Laatst zei iemand nog zoiets vergelijkbaars tegen mij. Ik ben sindsdien gaan nadenken over de betekenis van die woorden. “Goed voor een meisje?”, waarom ben ik niet gewoon “goed”?  Er zijn namelijk zat dingen waar wij girls super goed in zijn en ik heb het hier niet over koken en schoonmaken!

“I have been told I throw like a girl, So I said: well maybe if you tried harder, you could too”

Als een meisje?

“Je gooit als een meisje.” Heeft ooit iemand die zin ook naar jou uitgesproken? Of misschien in een andere context zoals ‘je rent, je loopt, of je sport- als een meisje’? Dit filmpje gaat in op deze uitspraak. Waar komt het eigenlijk vandaan? Waarom zit er een kleinerende toon in deze zin? Wat ik vooral indrukwekkend vind, is dat er een verschil is tussen hoe kinderen en ouderen exact hetzelfde zinnetje ‘als een meisje’ uitbeelden.

Als een meisje!

Voor mij is deze uitspraak niet per se beledigend. Ik heb zelf nog niet meegemaakt dat iemand dit bewust gebruikte om mij te kwetsen, maar dit soort uitspraken, in welke context dan ook, kunnen wel degelijk negatieve gedachtes bij jou oproepen. Deze woorden activeren namelijk ook iets in mijn gedachten. Dit is precies de reden, dat ik een tandje bij zet op het moment dat ik aan het hardlopen ben en er een jongen voor of naast mij loopt. No way, dat ze mij flierefluitend inhalen. Ik heb geen idee wat het bij mannen losmaakt, maar als ik ze met snelheid passeer en de hoek om ben, dan gaat het een seconde door mijn hoofd heen dat hij in ieder geval niet op mij neerkijkt omdat ik een vrouw ben en ik toevallig best oké sport.

Als iemand ooit op je neerkijkt omdat je iets doet ‘als een meisje’, laat ze dan een poepie ruiken. Je sport als een meisje simpelweg omdat je elke ochtend wakker wordt als meisje, maar dit betekent niet dat je daarom minder goed bent, of niet beter kunt zijn dan een ander. Laat anderen niet jouw motivatie beïnvloeden. Have a happy workout, GIRLS!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *