22 september 2017 
3 min. leestijd

Is jouw relatie met sporten gezond of obsessief?

Is jouw relatie met sporten gezond of obsessief?
Je bent inmiddels op het punt dat je uitkijkt naar de trainingen en workouts. Je kunt niet wachten tot je weer mag sporten en mag knallen in de gym. Toch begint er ergens iets te knagen. Langzaamaan begin je je te realiseren dat het altijd beter moet en je steeds meer wilt. Dat is prima als het gaat om vooruitgang boeken, maar niet als het je op een gegeven moment tegen gaat werken. Wanneer weet je of jouw relatie met sporten nog gezond is en wanneer het teveel wordt? Soms kunnen we ons verliezen in iets dat we heel leuk vinden. Dit komt vaak voor en kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld in een bepaalde flow zit of wilt komen. Toch kan het op het gebied van sporten ook betekenen dat je je grenzen overschrijdt. Stel jezelf de volgende vijf vragen en wees kritisch. Er is geen goed of fout; het enige waar het om draait is dat je goed naar jezelf luistert.

1. Voelt het missen van een workout als een failure?

Misschien komt dit als een shock, maar het is echt niet het einde van de wereld als je een keer je workout overslaat. Soms ben je net niet helemaal fit, zijn er duizend-en-een andere dingen die ook nog gedaan moeten worden of je hebt gewoon écht geen zin. De kunst is dan ook om jezelf geen slecht gevoel aan te praten als je een keer een training overslaat. Betrap je jezelf erop dat je toch een soort schuldgevoel hebt omdat je niet bent gaan sporten, of zit je met negatieve gedachten erover? Ga dan bij jezelf na waarom je dit voelt of denkt. Zie je nog geen resultaten en frustreert dat je? Geeft het overslaan van een workout je het gevoel dat je lui bent of faalt? Luister goed naar jezelf en je lichaam en probeer uit te vinden waarom het zoveel met je doet. Je leert gegarandeerd meer over jezelf en dat is altijd goed! En vergeet niet: die mini-abs die je inmiddels hebt gekweekt verdwijnen echt niet na één gemiste training. ;)

2. Gaat het alleen om je uiterlijk?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het is zo belangrijk om goed in je vel te zitten. Zelfacceptatie kan de stap zijn die je moet maken om echt van jezelf te houden. We zijn allemaal immers goed zoals we zijn en ieder lichaam is prachtig. Dat neemt natuurlijk niet weg dat aan jezelf blijven werken en jezelf blijven verbeteren ook heel belangrijk is. Voorkom echter wel dat het een obsessie wordt. Het maakt het sporten er niet per se leuker op en het kan je zelfs gaan tegenstaan als je niet snel genoeg (nieuwe) resultaten ziet. Onthoud goed: change happens from within. Ook al zie je het misschien (nog) niet, dat betekent niet dat je niet verbetert en verandert! Zie sporten niet als een straf, maar als een voorrecht dat je lichaam gezond is en functioneert. Die benen die je misschien niet zo mooi vindt brengen jou wel keer op keer weer thuis. Je lichaam is veel meer dan wat je alleen aan de buitenkant ziet.

3. Sport je om te eten?

Repen Tony’s Chocolonely, een uitgebreid diner met je vriendinnen of een zak chips tijdens je avondje Netflix: eten is en blijft nu eenmaal heerlijk en zolang je gebalanceerd eet, is het echt niet erg om wat extra chocola te eten. Natuurlijk verbrand je calorieën met je workout, maar dat is geen vrijbrief om van alles te eten. Als je na je intense workout de frituurpan aanzet om jezelf te belonen, kan het best zijn dat je sport eigenlijk als een straf of verplichting ziet. Dat is zonde en ook niet de bedoeling natuurlijk. Je moet je lichaam nog steeds goed blijven voeden. Juist als je (veel) sport heb je energie nodig, en die haal je uit goed eten. Sport omdat je de mogelijkheid hebt, het gezond is en omdat je het leuk vindt.

4. Is je workout te slopend?

Testing your limits is nooit verkeerd. Het is goed om jezelf uit te blijven dagen en te pushen om tot het uiterste te gaan. Let er alleen wel op dat je ook daadwerkelijk stopt wanneer je lichaam het aangeeft. Over je grenzen gaan is echt niet prettig en je zult al gauw merken wat voor effect het heeft op je lichaam. Heb je een kort lontje, ben je na je workout nergens meer toe in staat (en niet omdat het legday was) en ben je gestrester dan normaal? Overweeg dan om een stapje terug te nemen en overleg eventueel met een trainer wat je zou kunnen aanpassen in je trainingsschema.

5. Ga je sporten ‘omdat het in je schema staat’?

Veel mensen vinden het handig om in te plannen wanneer ze gaan sporten. Op die manier wordt het makkelijker deel van hun routine. Dat is super goed natuurlijk, maar het moet niet je leven beheersen. Houd je van plannen en krijg je de kriebels als je een training zou moeten verzetten? Vraag je dan af in hoeverre jouw trainingsschema ruimte biedt voor andere dingen. Als je eigenlijk echt teveel spierpijn hebt om te gaan sporten, moet je het gewoon verplaatsen. Schuif het naar een andere dag waarop het wel kan en don’t make a big deal out of it. Dit slaat eigenlijk direct ook weer op punt 1: maak er geen groot probleem van als je een keer een training mist of moet verschuiven. Want nogmaals, het is echt niet het einde van de wereld. Luister goed naar je lichaam en naar je hart om te weten wat je echt nodig hebt.
Reactie plaatsen