In vier stappen naar een leven in balans

‘Balans’, een woord dat je vaak voorbij ziet komen als het gaat om een gezonde en actieve lifestyle. Vaak wil je het liefst alles tegelijk, en zo snel mogelijk doen, hierdoor kun je onbewust een valkuil voor jezelf creëren. Je kan een alles-of-nietsmentaliteit hebben waar je altijd maar in terugvalt. Deze gewoonte wil je nu eens en voor altijd uit je leven bannen. De oplossing die dan altijd wordt geopperd is: ‘je moet balans zoeken en dat vasthouden’. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wat is nu eigenlijk balans en hoe vind je dat?

‘Balans’ is een toestand waarin beide kanten hetzelfde wegen 

Balans betekent voor mij dat meerdere elementen in je leven in evenwicht zijn. Voor een healthy en actieve lifestyle betekent dit dat je mind, body en hart op één lijn horen te liggen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, omdat externe factoren hier ook invloed op hebben. Je gezondheid en lichaam moeten niet alleen in balans zijn. Ook andere levensgebieden zoals je werk, familie, partner en vrienden moeten in gelijke mate in je leven passen. Kortom, alles staat in connectie met elkaar. Dus als de ene kant uit evenwicht is, moet je iets beter je best doen om de rest toch nog in balans te houden.

Het is een zoektocht waarin iedereen een andere weg in kan slaan, om uiteindelijk toch allemaal bij hetzelfde uit te kunnen komen. Daarom is het ook belangrijk om de vraag te stellen: ‘Kun je altijd helemaal in balans zijn?’. Persoonlijk denk ik niet dat dit het geval is. Iedereen heeft goede momenten waarin alles in balans is en momenten waar het net even wat moeilijker kan gaan. Daar kunnen meerdere factoren een rol in spelen, die je zelf ook niet altijd in de hand hebt. De tweede vraag die je jezelf dan kan stellen is: ‘Is het erg dat mijn leven nooit helemaal in balans kan zijn?’. Dit is denk ik iets waar je in moet groeien en jezelf in moet ontwikkelen, want wie zegt dat je jouw hele journey in balans moet zijn? Al doende leert men en wie geen fouten maakt, leert niets. Waarom mag je niet even uit de rails schieten? Ook daarin moet je balans en vrede met jezelf  kunnen vinden. Je kan dus zeggen dat balans niet in een paar woorden te vangen is maar dat dit veel dieper gaat dan we zelf wel eens denken.

Gewoontes creëren

Laat het sporten en het gezonde eten geen verslaving worden, maar juist een klein aspect van je leven innemen, er is namelijk nog zo veel meer buiten dat. Als je gezond eet, regelmatig sport en ook nog kan genieten van de lekkere dingen zit je gebakken. Je zal zien dat balans ook makkelijker te vinden is, omdat je er niet continue mee bezig bent. Bouw balans dus in je leven en niet rondom je leven. Dit maakt vooral het verschil in het zoeken en vinden van balans. Want als je te veel op iets focust, wil je het automatisch allemaal perfect  doen, maar in de praktijk is dat niet zo makkelijk.

‘Het willen in plaats van het moeten’ is een belangrijke mindset. Als je dingen moet en oplegt aan jezelf in plaats van dat je ze echt wil, zal je er tijd voor maken en is het makkelijker om de balletjes in de lucht te houden. Kijk dus anders naar situaties, gun jezelf dingen in plaats van dat je iets niet mag. Dus eet lekker gezond maar vergeet niet te genieten! Sport omdat je het leuk vindt en niet omdat je moet. Kijk anders naar die dingen en leg je focus op gezond blijven in plaats van steeds gezonder te móéten worden. Alles waar ‘nog meer’ voor staat, is meestal moeilijk om in balans te houden.

In vier stappen naar balans

Balance is not something you find, it’s something you create

Deze vier stappen zullen je helpen bij het creëren van balans:

1.Reflecteer

Kijk naar binnen bij jezelf. Hoe voel je jezelf vandaag? Ben je niet te streng voor jezelf? Sta je achter de keuzes die je maakt? Doe je het echt voor jezelf? Wees bewust van je doelen, je wensen en je dromen. Die kunnen soms nog wel eens in elkaar overlopen. Loop niet te snel van stapel en pak alles stapje voor stapje aan. Stilstaan bij je handelen is vooruitgang.

2.Onderzoek

Hoe komt het dat je struggled? Waar ligt het aan dat je jezelf uit balans voelt? Waarom kun je het niet volhouden? Er zit overal wel een reden achter, het kan alles zijn. Soms is het niet erg dat het even niet lukt, dan moet je juist door gaan en niet bij de pakken neerzitten. Loslaten en vasthouden.
Er geen big deal van maken is key. Stilstaan bij het moment is goed, maar verlies je er niet in, zo kan je jezelf makkelijker herpakken.

3. Stel doelen

Als je hebt gekeken waar de valkuilen voor jezelf liggen qua balans, dan kun je er ook iets aan doen. Stel kleine doelen en kijk of het veranderingen met zich meebrengt. Deze doelen kunnen variëren van jezelf twee keer in de week iets lekkers gunnen in plaats van spijt te krijgen van die vreetbui die je anders aan het einde van de week krijgt, tot een extra rustdag nemen, omdat je jezelf toch wel moe voelt. Zo vaag je het idee van ‘het altijd maar moeten’ zo weg. Fixeer je echt op je eigen wensen en je eigen gevoel, wat anderen doen kan een inspiratie zijn maar kies je eigen weg, manier en tempo.

4.Wees lief voor jezelf

Een heel belangrijke tip: wees lief voor jezelf. Je mag fouten maken, je mag vallen. Je komt er alleen maar sterker en slimmer uit. Niemand is perfect en wie wil dat nou ook? Het is veel leuker om het zelf allemaal te onderzoeken en om te kijken wat werkt voor jou! Dan ben je extra trots wanneer het wel lukt! Dan hou je het langer vol en maak je er echt je eigen lifestyle van.

Doe maar normaal, dan doe je gezond genoeg

Laat je niet gek maken. Niet door jezelf, maar ook zeker niet door anderen. Iedereen vindt zijn balans op een eigen manier en in een eigen tempo, zo ook jij. Soms is het lastig om naar jezelf te kijken en kan het goed zijn om je gedachten uit te wisselen met anderen. Maar let er wel op dat je dingen in de juiste proportie ziet. Wanneer iemand zegt dat iets slecht is, ga er dan niet automatisch van uit dat dit ook niet goed voor jou is. Vind je eigen weg tussen alle adviezen door. Dit zul je niet in één keer vinden. Waarschijnlijk moet je wel honderd keer overnieuw beginnen, maar hierdoor ontdek je juist wat wel of niet voor je werkt. Hierdoor heb je handvaten die je kan aangrijpen als iets minder gaat of als je voelt dat je uit balans raakt. Weet dat het normaal is dat je niet heel je leven 24/7 in balans kán zijn, als je daar vrede mee hebt zal het makkelijker zijn om dingen los te kunnen laten en verder te gaan. Daar draait balans uiteindelijk vooral om, om het loslaten en vasthouden op de juiste momenten.

YOU GOT THIS!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *