Ik ben DJ en yogadocente, so what!?

Ik pas niet echt in het stereotype yogadocente, maakt dit mij dan een neppe yogi? Deze vraag flitst vaker door mijn hoofd, dan ik zou willen. Mensen drukken vaak al zo snel een stempel op je, waardoor je jezelf gaat afvragen of je wel met de juiste dingen bezig bent. Dikke onzin natuurlijk. Ik ben een yogi, ik ben DJ en ik drink wel eens alcohol. So what?  

“Ben jij yogadocente?” afkeurend kijkt ze naar mijn wodka.“Ja..” Ik merk dat ik bijna aan mezelf begin te twijfelen.“Ow, ik dacht dat yogadocentes van die zweverige types zijn zonder make-up die altijd in een legging rondlopen en die geen alcohol drinken,” zegt ze verbaasd. Daar sta ik dan: gekleed in het zwart, spijkerbroek met gaten, crop top, wodka in mijn hand en een likje verf op mijn gezicht. Ze is niet de enige die verrast reageert wanneer ik vertel dat ik yogadocente ben. Zeker als ik vertel dat ik ook zo’n twee à drie keer in de week als DJ in clubs werk. Die avonden gaan vaak gepaard met flink wat alcoholische versnaperingen.

Yoga en alcohol

In de yogafilosofie wordt een achtvoudig pad beschreven dat leidt naar een gedisciplineerd en verlicht leven; het hoogst haalbare volgens yogi’s. De vijf niyama’s vormen de gedragsregels van individuele discipline. Dat zijn reinheid, tevredenheid, soberheid, zelfbeschouwing en toewijding aan God, de Allerhoogste. Daar staat niks bij over alcohol. Enkel in het boek van Hatha Yoga Pradipika, een van de oudste geschriften over Hatha yoga, wordt gezegd dat alcohol staat op de lijst van voedselbronnen die vermeden moeten worden. Een belangrijk boek, maar moeten we dit boek dan blindelings volgen?

Weer dat vervelende hokjesdenken

Maar zegt die baco of dat wodkaatje-spa-rood iets over de diepgang van mijn yoga practice? Is er wel maar één vast pad naar het verlichte leven? Een foodie mag geen McDonald’s eten? Een fitness freak mag geen dessert bestellen? Een designer mag niks bij de Ikea kopen? Wie heeft bedacht dat bepaalde dingen niet samengaan? We moeten genieten van ons leven en ons niet druk maken over wat men denkt dat wel en niet hoort bij labels die we onszelf toe-eigenen. We moeten gewoon doen wat ons hart ons ingeeft, een eigen balans vinden en als dat toevallig het drinken van een bacootje is, dan is het juist heel yoga als je daar geen oordeel over hebt. Laat iemand lekker zijn ding doen als diegene zichzelf en anderen geen schade toebrengt.

Dit wil ik iedereen namelijk toewensen: dat iedereen zijn eigen pad volgt en zijn eigen balans zoekt waar hij of zij zich goed bij voelt, zonder zich druk te maken over wat anderen van ze denken en of ze zich nog wel voldoen aan een label.

2 thoughts on “Ik ben DJ en yogadocente, so what!?

  1. Elvira zegt:

    Wat een leuk stukje milou!!
    Ik hoop je een keer ge ontmoeten, zodat we yogi verhalen kunnen delen 🙂

    En inderdaad ik loop soms ook tegen deze zaken aan, zeker als het gaat om hoe yoga (vroeger) bedoelt was en hoe ik nu in het leven sta. Balans vinden is dan zeker belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *