Hoe luister ik naar mijn gevoel?

Zonder angst naar jezelf luisteren is heel belangrijk, maar ook heel moeilijk. Dit is niet zozeer omdat je niet weet wat je wil, want ergens voel je dat wel. Het gaat erom dat je naar je gevoel gaat luisteren, in plaats van eraan te twijfelen. Je gevoel geeft altijd aan wat het beste voor je is. Zelfs als je er liever niet naar luistert.

Stel je wil op zaterdagavond de stad in, maar je voelt dat het niet verstandig is. Wellicht een klein voorbeeld, maar dit soort kleine dingen zeggen juist veel. Grote stappen in het leven, kleine stappen in het leven, een simpele verandering in je dagelijkse doen en laten: alles heeft zin en het heeft effect op de groei van jezelf. Laten we nu als voorbeeld sport en het hebben van een strak lichaam gebruiken. Je ziet en leest dat overal. Hierdoor wil je het ook. Je gaat van alles en nog wat proberen om ook een strak lichaam te krijgen. Hartstikke mooi natuurlijk, maar toch voel je ergens dat je dingen mist in je leven.

“Grote stappen in het leven, kleine stappen in het leven, een simpele verandering in je dagelijks doen en laten: alles heeft zin en het heeft effect op de groei van jezelf.” 

Wat is belangrijk?

Je sociale leven is een niveau gedaald, je bent altijd maar in de sportschool en je hebt het gevoel dat je bezig bent met een ‘moetje’. want het moet toch?

Maar lieverd, het hoeft niet. Je kan ook gaan luisteren naar je intuïtie, gewoon omdat het kan. Doe eens gek! Voel wat je echt wil. Wil je misschien alleen zo’n afgetraind lichaam omdat het nu in is? Luister naar je gevoel en ontdek wat jij echt wil en waarom je dat wil. Misschien wil je juist op een heel andere manier aan je lichaam werken? Of misschien zet je het sporten liever even op een lager pitje en werk je wat langzamer naar je doel toe.

Het is niet altijd makkelijk en soms heb je het gevoel dat anderen jouw keuze niet goedkeuren. Iedereen vindt er altijd wel iets van, ongeacht wat je doet, maar als je besluit dat je gaat doen waar jij je goed bij voelt, begint de mening van anderen minder belangrijk te worden. Niet omdat het er niet is, maar omdat het je niet meer interesseert.

Tips om naar je gevoel te luisteren

Van tips word ik altijd wel blij, want iedereen heeft zijn eigen ding en een andere kijk op dingen. We leren allemaal van elkaar, en wat niet bevalt, laten we links liggen. Hier wat tips waarvan ik merk dat ze mij geholpen hebben.

  • Het leven is een avontuur. Fearless zijn is doodeng, maar zo gaaf! Je weet niet wat er precies gebeurt, maar in het diepe springen is soms heel erg fijn. Vaak is het de verandering die je zo nodig had. Het komt alleen uit een totaal andere hoek.
  • Geef toe aan je gevoel. Vaak -nee, bijna altijd- is je gevoel het compleet tegenovergestelde van wat je gewend bent en wat ‘normaal’ is. Het mooie is dat je dan ook begint te zien dat het echt vanuit jezelf komt. Soms lukt het niet direct, dit kan te maken hebben met het feit dat je al heel lang je gevoel negeert. Het kan dus zijn dat je gevoel, je intuïtie, even tijd nodig heeft om weer wakker te worden.
  • Verwacht niet binnen één dag succes en geluk. Het heeft tijd nodig, we willen alles te veel en te snel tegenwoordig. Tijd is een genezer van alles, haast jezelf niet zo. Gun jezelf ook die tijd.
  • Neem tijd voor jezelf. Schrijf dingen van je af, denk erover na of laat het op een andere bijzondere manier tot leven komen. Wat wil ik nou echt? Hoe voel ik mij nu? Waarom voel ik mij nu zo?

“Een keer jezelf kwijtraken is is niet erg, dat is juist iets moois.” 

Het leven is een leerschool

Heb je een keer een keus gemaakt waar je achteraf toch van dacht van nou, nee? Geeft niet, zie het als een leerschool. Het betekent niet dat je nooit je gevoel zal begrijpen. Wij zijn mensen die in een wereld leven waar alles moet en veel gedaan moet worden binnen een korte periode. Een keer jezelf kwijtraken is niet erg, dat is juist iets moois. Je zal jezelf hierdoor juist weer terugvinden, samen met nog meer schatten die je ervoor niet ontdekt had.

hannah Fitgirls

Hannah is een Mental Coach die het leven als een groot avontuur ziet. Hannah staat voor positief in het leven staan, een gebalanceerde levensstijl en psychologie. Als inspirator laat ze zien dat het anders kan en dat het belangrijk is dat je jezelf echt leert kennen. Jezelf liefhebben en achter jezelf staan zijn ijkpunten. Feel Good, Happy Living.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *