Hoe krijg ik meer tijd voor mezelf?

Er zijn weinig uitspraken op de wereld die me zo doen gruwelen als “tijd heb je niet, tijd maak je”. Het is namelijk de meest klinkklare onzin die er bestaat. In een dag zitten 24 uur, minus acht uur slaap, als je nog een beetje fris voor de dag wil komen. Erg weinig tijd, dus. Elke dag is voor mij rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer door. Mijn agenda is nooit eens een dag leeg… Waarom zitten er niet gewoon iets meer uren in een dag? Aan de 24-uurs-cyclus kunnen we jammer genoeg niets veranderen, vandaar dat ik mezelf, maar ook jullie meer tips geef om meer me-time te creëren. 

Ken jij dat gevoel ook? Dat gevoel dat je eigenlijk altijd tijd tekort komt? Dan ben je het vast met me eens dat degene die verzonnen heeft dat je ‘tijd kunt maken’ een doelloze flapdrol zonder ambities is, die niet begrijpt dat ergens hard voor werken gewoon ontzettend veel tijd kost. Natuurlijk plan je die date met je beste vriendin, dat etentje met je moeder of dat weekend weg met je vent, maar op de één of andere manier kan ik daar nooit écht van genieten, omdat ik dan het gevoel heb dat ik nog zóveel moet doen.

Om een beetje een idee te geven: ik zit in mijn laatste studiejaar communicatie- en informatiewetenschappen, heb twee banen, schrijf voor twee blogs en ik sport vier keer per week. Daarnaast gaat het huishouden met drie katten en een heerschap natuurlijk ook gewoon door. Nu ik het zo opschrijf vraag ik me eigenlijk ook af hoe ik dat eigenlijk trek. Gewenning?

Maar! Ik wíl wel graag meer tijd voor mezelf. Af en toe even ademhalen. Misschien ook eens een middagje niksnutten. Met deze vijf stappen hoop ik dat het mij, maar misschien ook jou gaat lukken:

1. Geen ‘ja’ zeggen als je eigenlijk ‘nee’ bedoelt

Misschien wel een bekend ‘probleem’ bij us girls: overal ‘ja’ op zeggen. Ik ben een heel eerlijk en direct iemand, maar ik merk toch dat ik vaak ‘ja’ zeg op dingen als overwerken, een extra schrijfopdracht aannemen of een afspraak plannen met vrienden, terwijl ik er stiekem geen zin in heb of het niet in mijn schema past. Daar ga ik als eerste mee kappen. Je bent niet ongezellig als je eens ‘nee’ zegt tegen een dinertje en je bent ook niet onprofessioneel als je een opdracht afslaat. Het gaat om wat je écht wil en als dat een welverdiende rustige avond is, dan is dat zo. Dikke prima.

2. Het hoeft niet allemaal perfect

Ook zo’n goeie. Terwijl ik het kopje van deze alinea tik, kan ik zelf bijna niet geloven wat ik schrijf, maar het is wel zo, dat weet jij en dat weet ik. Voor een perfectionist is het zo moeilijk om genoegen te nemen met ‘goed’ in plaats van ‘tot in de puntjes’, maar juist deze perfectie kost ontzettend veel tijd. Zodra je je realiseert dat perfectie net zo onmogelijk is als het spotten van een eenhoorn, creëer je vanzelf je me-time.

Zodra je je realiseert dat perfectie net zo onmogelijk is als het spotten van een eenhoorn, creëer je vanzelf me-time”

3. Mezelf serieus nemen

Tijd voor jezelf is geen luxe; het is essentieel voor een leuk leven. Uiteraard ga je niet dood als je geen tijd voor jezelf inplant, net als dat je niet direct dood zal gaan aan ongezond eten, maar als je altijd maar vol gepland staat en eigenlijk nooit tijd maakt voor jezelf, gaat de kwaliteit van leven wel achteruit.

Want hoe kun je ooit boven jezelf uitstijgen, als je niet eens de tijd hebt om na te denken over hoe je dat zou willen doen? Tijd voor mezelf maken wordt vanaf nu dus net zo’n prioriteit als gezond eten, omdat het simpelweg een onderdeel is van goed voor jezelf zorgen.

4. Meer genieten van kleine beetjes tijd

Als je echt hysterisch druk met hoofdletter D bent en het praktisch onmogelijk is om tijd voor jezelf te plannen, geniet dan meer van de kleine ‘stukjes’ tijd in de dag. Even in je eentje wandelen tijdens de lunch, kroelen met je kat, een kwartiertje wegdromen met een kop koffie of een leuk artikel lezen, is ook een moment voor jezelf! Door hier meer bewust van te zijn en er echt oprecht van te genieten kun je easy me-time creëren in je dagelijks leven.

me time fitgirls

5. Schrap de onnodige tijdvreters

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar als ik heel eerlijk ben, spendeer ik stiekem ook wel nutteloos veel tijd aan Instagram, het legen van mijn mailbox of stomme video’s kijken op YouTube, puur omdat ze veel bekeken worden. Onze aandacht wordt makkelijk gestolen door dingen die er eigenlijk niet toe doen en ervoor zorgen dat je gaat zitten treuzelen. Het scheelt zo veel kostbare tijd als je niet elke vijf minuten je likes op Facebook checkt, niet al het nieuws probeert bij te houden en accepteert dat er ook weleens iets langs je heen kan gaan. You’ll get over it. Echt!

Met een opgebrande mindset help je niemand verder en al helemaal niet jezelf. En weet je? Niets doen is ook heerlijk! Waarom moeten we eigenlijk ook altijd maar iets bereiken? Dagdromen, lui zijn en aanrommelen geeft ook nieuwe energie en je krijgt toch nooit álles af, right? Daar is simpelweg geen tijd voor.

2 thoughts on “Hoe krijg ik meer tijd voor mezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *