25 december 2015 
2 min. leestijd

Hoe blijf je gemotiveerd?

Hoe blijf je gemotiveerd?
Ken je dat? Je bent een paar weken goed bezig met sporten, gezond eten, etc. Je merkt dat je fitter wordt en dat je je lekkerder in je vel gaat zitten (zowel letterlijk als figuurlijk). Dus er is progressie. Maar dan lukt het sporten een keer niet, en dan heb je een verjaardag waarbij je uiteindelijk toch net teveel gegeten/gedronken hebt. Voor je het weet, zit je de hele week op de bank i.p.v. in de sportschool.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer.

Je bent er nog niet wanneer je één stap op weg naar je doel hebt gezet. Houd in de gaten of de beloning die je jezelf geeft voor één stap voorwaarts er niet toe leidt dat je je einddoel uit het oog verliest. Deze doelen kunnen met van alles en nog wat te maken hebben, zoals afvallen, gezonder eten, vaker sporten, op je geld letten, je huis schoonmaken, je bedrijf opstarten, etc.

Praat jij je ongewenste gedrag goed?

Er is één ding waar wij mensen automatisch over moraliseren (dit houdt in iets goedpraten). Progressie! Progressie is goed; progressie op weg naar je doel is goed en daar feliciteer je jezelf graag mee. Maar, psychologen hebben ontdekt dat we vorderingen maar al te graag als smoes gebruiken om het rustig aan te doen. En dat je gedrag gaat laten zien dat tegengesteld is aan je doel. Hier komen je twee psyches (die van onmiddellijke bevrediging en die van zelfbeheersing) om de hoek kijken. En hier moet een evenwicht tussen zijn. Door de geboekte progressie richting het lange termijndoel heeft de psyche van de zelfbeheersing als ongewenste bijwerking dat het tijdelijk tevreden is. Verleidingen worden dan verleidelijker. In de praktijk komt het er dus op neer dat je voor elke stap vooruit een stap terug doet (of twee).

De verklaring

Het gaat niet om de progressie, maar om het gevoel dat de progressie ons geeft. We voelen ons goed over de progressie, dus we mogen aan de verleiding toegeven. Echter, progressie kan ook tot meer zelfbeheersing leiden. Je gedrag en acties zijn het bewijs dat je je doel wel echt belangrijk vindt, want anders zou je het niet allemaal doen. Je bent immers niks voor niks extra gaan sporten en gezond aan het eten. Dus: kijk naar wat je hebt bereikt en concludeer daaruit dat je je gestelde doel wel erg belangrijk vindt en zelfs zo belangrijk dat je bereid bent om nog meer te doen om het doel te bereiken. Een tip hierbij is om jezelf niet af te vragen hoeveel progressie je geboekt hebt, maar om jezelf te vragen hoe betrokken je bent bij je doel. Dan kom je niet in de verleiding vanwege conflicterend gedrag, zoals niet sporten en teveel eten. Je maakt nu de omschakeling in je hoofd van moeten naar willen. En deze omschakeling maakt het werken aan je doelen veel plezieriger en je motivatie komt vanuit jou en niet omdat het ‘moet’.

Opdracht

Denk aan het waarom, omdat je dan anders gaat kijken naar de beloning van de verleiding/het genot. Die zogenaamde traktatie begint dan meer op een gevaar te lijken, omdat het je lange termijndoel in de weg staat. Dus als je de volgende keer je progressie als excuus gebruikt om een uitspatting te rechtvaardigen, maak dan een pas op de plaats en denk aan het waarom. Welke doelen heb jij? Neem jij een pas op de plaats als je in de verleiding komt? Wat doe jij als je jezelf betrapt op een verleiding/impuls?   REFERENTIES: De kracht van wilskracht. Hoe zelfbeheersing werkt en wat je eraan kunt doen. Kelly McGonigal.   Anouk de vood Anoek de Voogd adviseert mensen op het gebied van een gezonde leefstijl en daarbij pakt ze alle factoren mee die ermee te maken hebben, namelijk voeding, beweging, mindset en ontspanning. Anoek is gewichtsconsulent BGN, personal training, sportpsycholoog en leefstijlcoach. In haar eigen bedrijf Anoek de Voogd Sport & Exercise begeleidt d.m.v. van 1-op-1 begeleiding, workshops, groepstrainingen en online coaching. Voor meer informatie kun je kijken op www.anoekdevoogd.nl en www.anoeksportenvoeding.nl.
Reactie plaatsen