09 augustus 2015 
4 min. leestijd

Glutenvrij Genieten

Glutenvrij Genieten
Vier jaar geleden alweer, toch herinner ik het me als de dag van gister. Opeens lag ik nachtenlang wakker door immense buiksteken en moest ik na elke (avond)maaltijd overgeven. Wat was er aan de hand? In eerste instantie dacht ik door de buiksteken aan een blinde darmontsteking, ik wist niet hoe snel ik een afspraak bij het ziekenhuis moest maken. Gelukkig werd het idee van een blinde darmontsteking snel uit mijn hoofd gepraat. Maar wat was het dan wel? Na heel wat wikken en wegen werd er uiteindelijk, na een verzoek van de huisarts, een onderzoek in het ziekenhuis uitgevoerd waaruit bleek dat mijn lichaam slecht reageert op gluten. Om een glutenintolerantie officieel vast te laten leggen kon ik nog een lichamelijk onderzoek laten verrichten, maar aangezien zo’n onderzoek nou niet bepaald een pretje is raadde mijn arts mij aan enige tijd geen gluten te eten. “Kijk maar eens hoe je erop reageert”. Aangezien ik geen onderzoek heb gedaan moet ik mezelf dan ook officieel met (non coeliac) glutensensitiviteit bestempelen in plaats van met een glutenintolerantie. Welke term je het ook geeft, het was in ieder geval duidelijk: gluten was de boosdoener.

Bye bye migraine

Van de ene op de andere dag stopte ik met het eten van gluten en sindsdien heb ik nooit meer gluten in mijn dieet opgenomen. Al mijn klachten verdwenen beetje bij beetje, inclusief mijn migraine. Nooit geweten dat dit samen kon hangen, toch stuitte ik toen ik mij meer in gluten ging verdiepen op tig soortgelijke verhalen. Glutensensitiviteit uit zich namelijk in vele symptomen. Volgens onderzoek gaat het onder andere om een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, maagpijn, gewichtsverlies, eczeem, een vlekkerig rode huid (erytheem), hoofdpijn, pijn aan botten en gewrichten, chronische vermoeidheid, uitputting en depressie (Catassi et al., 2013; Czaja-Bulsa, 2015).

Gluten?

Ja, wat is dat nou eigenlijk? Gluten is een familie van eiwitten die gevonden wordt in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Van de glutenbevattende granen is tarwe veruit de meest geconsumeerde. De twee onderdelen van het eiwit gluten zijn gliadine en glutenine.Van deze twee blijkt gliadine de ergste boosdoener te zijn (Wieser, 1996; Wieser, 2007). Brood, pasta, couscous, koekjes, deegwaren maar ook soepen, kipfilet of drop, allemaal producten met gluten. Vaak wordt gluten gebruikt als bindmiddel, zo verwijst de naam glu-ten ook naar de lijmachtige eigenschappen. (‘glue’= Engels lijm). Etiketten moeten altijd goed gelezen worden en ‘zomaar’ eten aannemen is niet meer voor mij weggelegd. Heel soms komt het nog wel eens voor dat ik ‘per ongeluk’ wat binnenkrijg: Iemand snijdt zijn brood met een mes en geeft mij hetzelfde mes om mijn rijstwafel mee te besmeren of dit soortgelijke onschuldige situaties. De consequenties zijn helaas alles behalve onschuldig. Ik kamp drie weken later nog steeds met een ontregelt darmsysteem en in het begin kotste ik mijn ‘besmette’ maaltijd meteen uit. Jep, super charming. Altijd het zekere voor het onzekere nemen en niet bang zijn om te vragen, dat heb ik inmiddels geleerd.

Schär

In eerste instantie dacht ik nooit meer brood te kunnen eten, tot ik opeens glutenvrije producten aantrof in de natuurvoedingswinkel. Gek, die lagen er eigenlijk altijd al, maar ik had er gewoonweg eerder geen aandacht aan besteed. Nu verscheen er een grote, grote glimlach op mijn gezicht bij het zien van de vele glutenvrije opties! Mijn oog viel meteen op het glutenvrije brood van Schär, de marktleider van glutenvrije producten. Kon ik mijn tosti kaas verslaving toch nog in stand houden! Schär heeft een groot, divers assortiment voor mensen die gluten willen vermijden: brood(meel), crackers, muesli, pasta, koekjes, pizzabodems, eigenlijk is alles wat ik dacht te moeten missen bij Schär te vinden. Vooral tijdens etentjes met vriendinnen ben ik heel blij met de glutenvrije opties van Schär. Pizza-avondjes of groepsetentjes waar pasta werd gegeten cancelde ik hiervoor, ik kon toch niet mee eten. Nu neem ik gewoon mijn eigen bodem of pasta mee. Mijn vriendinnen eten nu zelfs graag mee, je merkt bijna geen verschil.

Gewoon als een ‘normaal’ mens eten

Inmiddels weet ik heel goed glutenvrij te koken en heb ik als foodie veel (gezonde) alternatieven gevonden voor de producten die ik niet meer kan eten. Toch vind ik het fijn de glutenvrije opties te hebben. Als ik mensen vertel over mijn situatie vinden mensen het vaak ‘zielig’. “Wat vervelend!”, “Je kunt zo veel niet eten” of “ Je mist wat”, zijn reacties die ik vaak krijg. Maar met alle glutenvrije opties van Schär (die gewoon bij supermarkten zoals de Albert Heijn verkrijgbaar zijn) is dat dus niet het geval. Ik kan gewoon als een ‘normaal mens’ eten. Gluten en tarwe volstaan prima in een gevarieerd eetpatroon, maar helaas niet voor iedereen. Heb je het gevoel dat tarwe of gluten jou problemen bezorgt? Dan is mijn advies om hiermee naar de dokter te gaan. Laat je vooral niet gek maken door wat er allemaal in de media geschreven wordt en blijf er vooral niet mee rondlopen. Wordt er door onderzoek vastgesteld dat je glutenintolerant bent? Wees gerust, er zijn genoeg glutenvrije opties die als vervanging kunnen dienen. Ik stapte zelf eerst voornamelijk over op rijstwafels, maar soms neig ik gewoon naar iets wat meer vult. Zo maak ik regelmatig met het glutenvrije brood van Schär mijn favoriete clubsandwich met avocado, tomaat, komkommer en gegrilde courgette en aubergine!

Gebruik jij al producten van Schär? Wat is jouw ervaring? Ik ben benieuwd!

Referenties: Catassi, C., Bai, J. C., Bonaz, B., Bouma, G., Calabrò, A., Carroccio, A., ... & Fasano, A. (2013). Nonceliac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients, 5(10), 3839-3853. Czaja-Bulsa, G. (2015). Non coeliac gluten sensitivity–A new disease with gluten intolerance. Clinical Nutrition, 34(2), 189-194. Wieser, H. (1996). Relation between gliadin structure and coeliac toxicity. Acta Paediatrica, 85(s412), 3-9. Wieser, H. (2007). Chemistry of gluten proteins. Food microbiology, 24(2), 115-119.
Arieke
Door

Arieke

op 10 Aug 2015

Zoonlief heeft een intolerantie en wij eten als gezin mee met de Scharproducten...pasta's , macaroni, crackers, pizza..en ga zo maar door. Alleen het brood vinden wij nietlekker.

Reactie plaatsen