Gezonde quiche met broccoli en wortel

Deze gezonde quiche komt qua smaak dicht in de buurt van pizza. Wait, what? Ja, echt! Een quiche is een hartige taart die je kunt vullen met een mengsel van ei, groenten, vis, vlees en kaas. Als je niet elke dag vlees wilt eten is dit een mooi vegetarisch alternatief voor een gezonde maaltijd die ook iedereen goed zal smaken en je hebt direct je portie groenten en eiwitten binnen.

Een quiche past ook heel goed in een (meal prepping) voedingsschema want je kunt hem eten op elk moment van de dag en hij is de volgende dag koud ook nog erg lekker. Wil je er een skinny-pie van maken dan kun je het bladerdeeg zelfs weglaten.

What do we need?

  • 1 eigeel
  • 1 winterpeen
  • 1 broccoli stronk
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 4 eieren
  • 6 plakjes blader- of filodeeg
  • 200 gr (magere) kwark
  • Feta kaas (naar wens, ongeveer een hand vol)
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • Gedroogde kruiden (bijvoorbeeld basilicum en oregano)
  • Taartvorm (23 cm)

Make, shake & bake

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snijd de broccoli roosjes klein en laat deze ongeveer 5-7 minuten koken.
  3. Bedek een taartvorm met bakpapier of vet de vorm lichtjes in.
  4. Leg het bladerdeeg nu over de hele vorm (ook de randen) zodat de hele vorm is bedekt.
  5. Prik gaatjes in het deeg met een vork.
  6. Rasp nu iets grof de winterpeen en snijd daarna de rode ui in fijne blokjes.
  7. Meng in een kom de winterpeen, de uitjes en een handje vol Parmezaanse kaas.
  8. Voeg hier de goed uitgelekte broccoli aan toe en breng op smaak met peper, zout, een eetlepel gedroogde kruiden en de knoflook.
  9. Meng nu alles goed door elkaar. Daarna toe je de mix bovenop de taartbodem.
  10. Doe de 4 hele eieren, de kwark en nog wat kruiden naar wens in een mengschaal en klop het geheel luchtig op.
  11. Giet het eimengsel over de groenten en laat het even naar de bodem lopen.
  12. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel deze over de quiche.
  13. Strooi er nog een handje Parmezaan overheen. Nu kan de feta en nog 1 eetlepel gedroogde kruiden er ook verdeeld bovenop.
  14. De zijkanten van het bladerdeeg staan nog omhoog. Rol ze op naar binnen zodat er een ronde rand lang de quiche ontstaat.
  15. Smeer deze rand nog een beetje in met eigeel. Daarna kan de quiche in de oven voor ongeveer 30-40 minuten.

16 thoughts on “Gezonde quiche met broccoli en wortel

  1. Barbara Claassen zegt:

    Hallo, het lijkt mij heerlijk om de gezonde quiche met broccoli en wortel te maken maar in de ingrediëntenlijst komt de kwark niet voor en in de make, shake & bake wel. Hoeveel heb je hiervan nodig?

  2. François zegt:

    Hoi Dani,
    Vandaag je quiche gemaakt. Hij is goed gelukt en is lekker.
    Ik had 200 gram feta gebruikt, weet niet hoeveel de bedoeling was.
    Groetjes Francois

  3. Tijke van de Loo zegt:

    Hallo daar! Ik weet niet of ik als man ook mag reageren op dit recept, maar ik doe het lekker toch..;) Ik heb hem net uit de oven gehaald, hij ziet er heerlijk uit!
    Twee kleine dingetjes: 1) Wellicht is het handig om erbij te zetten wat voor grootte qua quichevorm het meest geschikt is voor de hoeveelheden in het recept en 2)Hoeveel feta ongeveer passend is voor dit recept

    Dank!

    Groet,

    Coach Tijke

    • Dani
      Dani zegt:

      Hi Annelie,

      Wat heerlijk! Het waterige kan komen door de groenten die je gebruikt. Je kan de volgende keer de groenten goed droog ‘deppen’ met een schone doek en het sap uit de tomaten verwijderen. Eet smakelijk 🙂

      Liefs Dani

  4. Marloes zegt:

    Kan ik het bladerdeeg gewoon weglaten en het recept verder volgen of moet er iets voor in de plaats komen? En kan ik hem ook voor de helft invriezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *