Fit Dutchie in the big city: Boodschappen doen of fastfood voor weinig poen?

Een grote pizza punt voor een dollar bij Joe’s Pizza of het recessie menu (twee broodjes hotdog en een glas verse papaya jus) voor vijf dollar bij Grays Papaya. Het eetaanbod in New York is enorm en vooral fastfood is in vele menu’s en heel weinig dollars te verkrijgen. In tegenstelling tot de goedkope fastfoodketens zijn supermarkten hier behoorlijk prijzig en betaal je al snel een flink bedrag voor wat Griekse yoghurt, noten, avocado’s en avondeten. Voor dit bedrag zou je bijna een hele week het recessie menu van Grays Papaya kunnen eten. Is gezond boodschappen doen dan eigenlijk wel te doen in New York?

In dat anderhalf jaar dat ik in New York woon, ben ik soms behoorlijk in de mist gegaan bij het boodschappen doen. Zo betaalde ik bijvoorbeeld bij het bekende Whole Foods zeven dollar voor een busje kaneel en vroegen ze dertien dollar voor een organisch vanillestokje -Dat ik uiteraard wel heb teruggelegd, want ik blijf een Nederlandse fitgirl met Nederlandse supermarktprijzen in mijn achterhoofd-. Ondertussen heb ik een aantal creatieve manieren gevonden om toch gezond boodschappen te doen en mijzelf wat dollars te besparen.

Supermarkt Mrs. Green

Mijn favoriete supermarkt in de stad is Mrs. Green in The Village. Het is een organische supermarkt waar een groot aantal producten verpakkingsloos worden verkocht. Hier kan je bijvoorbeeld verse amandelboter tappen en je eigen bakjes met quinoa, rijst, noten en andere basisproducten vullen. Je kan de bakjes zo vol maken als je wil, vervolgens meet je het gewicht en reken je af bij de kassa. Dit scheelt behoorlijk wat geld vanwege het ontbreken van de verpakking. Je kunt precies meenemen wat je nodig hebt voor je recepten, zoals voor mijn vorig recept ‘de Vegan BLT wrap’. Op deze manier blijf je niet met de helft van de verpakking zitten. Super handig en erg leuk om hier boodschappen te doen.

supermartket Fitgirls

Greenmarket in New York

Een andere gezonde en goedkope optie om boodschappen te doen is om naar een Greenmarket te gaan. Er zijn verschillende Greenmarkets verspreid over New York en deze worden op verschillende dagen in de week gehouden. De bekendste Greenmarket is de markt op Union Square. Op dit grote plein heb je een groot aanbod aan verschillende groente en fruit, eieren, brood en vlees. De eerste keer dat ik er kwam keek ik mijn ogen uit. Bij verschillende groentekramen hadden ze bijvoorbeeld niet maar één bepaalde soort boerenkool, maar boerenkool in verschillende kleuren en met andere namen. De Russische boerenkool is hier bijvoorbeeld erg populair. Handig aan het winkelen op de Greenmarket is dat de organische groentes die ze hier verkopen vaak vrij groot van vorm zijn. Zo is een aubergine bijna drie keer zo groot als een aubergine die ze in Nederland zouden verkopen. De aubergine gebruik ik dan in verschillende maaltijden. Zo bak ik hem mee met pasta, in een ovenschotel of in een salade. Ook maak ik met een aantal zoete aardappelen, courgette en broccoli een heerlijke winterse soep waar je tenminste twee dagen van kunt eten. Genoeg variatie met het aanbod in groente.

greenmarket Fitgirls

Chinatown

Boodschappen doen in Chinatown is echt een uitje. Chinatown staat bekend om zijn vele Chinese eettentjes waar je erg goedkoop en smaakvol een miso soepje of  een portie springrolls kan eten. Chinatown is daarnaast ook rijk aan verschillende kleine kruidenzaakjes, fruitkraampjes en vis en vleeswinkels. Hier liggen de prijzen een stuk lager dan de prijzen in de supermarkten. Daarnaast hebben ze Oosterse fruitsoorten die in de gewone supermarkt niet zomaar te verkrijgen zijn. Misschien ontdek je zelf wel een nieuwe superfood! Het is in ieder geval weer eens iets anders dan een standaard banaan of appel.

chinatownt Fitgirls

Mijn ervaring tot nu toe is dat boodschappen doen in New York goed mogelijk is als je er de tijd voor neemt en op zoek gaat naar creatieve oplossingen. Ik vind het heerlijk om thuis te eten, dan kan ik de tijd te nemen om lekker te koken en te genieten van een healthy zelfgemaakte maaltijd. Het is ook een tikkeltje meer ontspannen dan de stijl van de gehaaste New Yorkers die hun diner to go halen en dat onderweg opeten.

Veel liefs uit New York

XOXO Do

DSC01508

Dominique is voor het grote avontuur naar New York verhuisd. Als echte New York girl gaat ze alle hippe, healthy food tentjes ontdekken en nieuwe sporten uitproberen. In haar blog neemt ze jullie mee op avontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *