FUCK PERFECT: Weg met het ‘ideale plaatje’!

We zijn het jaar begonnen met het thema Back2Basic voor de stabiele basis, vervolgens zijn we uit onze comfortzone getreden in maart en april met het thema Fearless & Killing It. In mei en juni gaan we ons losmaken van alle ideaalbeelden en alles wat zogenaamd ‘moet’. Weet je wat? Jij moet helemaal niets! #FCKPERFECT

We leven in een maatschappij waarin veel dingen al voor ons bepaald zijn. Duizend en één ongeschreven regels bepalen het ‘perfecte’ plaatje en zorgen ervoor dat wij soms leven op de automatische piloot, zonder dat we ons afvragen wat we zelf willen en wie we zelf zijn.

Doe dit, doe dat

We moeten minimaal vijf keer per week sporten, want een afgetraind lijf is ‘in’, we moeten gezond eten en op onze porties letten, want we moeten wel in maatje 36 blijven passen, we moeten succesvol zijn, we moeten elke week afspreken met vriendinnen, we moeten een wijntje meedrinken, we moeten een taartje aannemen op een verjaardag, of dat taartje juist laten staan (want gezond eten!), we moeten studeren, we moeten een partner vinden voor ons dertigste en niet te lang wachten met kinderen, we moeten met onze partner 2,4 keer per week seks hebben, we moeten gaan voor zekerheid en carrière en we moeten vooral niet te veel opvallen. Doen we één of meerdere van deze dingen niet of anders, dan zijn we raar en imperfect en moeten we onszelf afvragen of er niet iets mis is met ons.

Buitenbeentje en killing it

Maar weet je wat de grap is? De punten waarop jij afwijkt, maken jou tot wie jij bent. Het maakt je uniek, bijzonder en een beetje raar, maar alleen in de goede zin van het woord. Ik voel me ook wel eens een buitenbeentje en daardoor eenzaam. Ik doe ook wel eens iets tegen mijn zin in, omdat ik denk dat dat zo hoort.

Laat ik mezelf even beschrijven. Ik ben Sylvia en ik houd heel erg van muziek maken (ik ben singer/songwriter) en naar concerten gaan. Ik ben vanaf mijn dertiende een Swiftie (fan van Taylor Swift) en heb daardoor veel van mijn beste vriendinnen leren kennen. Ik vind sporten niet geweldig, maar ik doe het af en toe omdat het goed voor me is en omdat ik me er uiteindelijk wel lekkerder door voel. Ik heb een tijdje wel heel veel gesport, omdat ik graag wilde afvallen en afgetraind wilde zijn. Ik heb lang gedacht dat dát namelijk bepaalde hoeveel ik waard was en of ik erbij hoorde of niet. Uiteindelijk hield ik daar alleen mezelf mee voor de gek, want als je geaccepteerd wordt om iets wat jij eigenlijk niet bent, doet dat niet veel goeds voor je eigenwaarde.

Nu probeer ik in ieder geval één keer in de week hard te lopen en één keer krachttraining te doen. Soms doe ik een week meer en soms een week minder. Dat maakt mij niet minder fitgirl-waardig, maar juist meer, omdat ik doe waar ik me lekker bij voel en dichtbij mezelf blijf. Ik houd ook niet zo van uitgaan en wijn drinken. Ik zit liever op zaterdag gewoon met een flinke kop thee en een dekentje lekker thuis en dan vind ik het heerlijk om even te puzzelen (zo één met duizend stukjes!) of om een boek te lezen. Een beetje raar en een buitenbeentje? Ja en daar ben ik trots op. Vanbinnen zijn we allemaal buitenbeentjes en dat maakt ons nou juist zo leuk en interessant.

Let it go

Laat het los. Laat alle ongeschreven regels en ideaalbeelden los. De komende twee maanden gaan we onszelf uitdagen om dichtbij onszelf te blijven. Waar word ik nou echt gelukkig van? Wat vind ik mooi? Waar voel ik me goed bij en hoe wil ik mijn leven invullen! Vraag jezelf bij alles af waarom en voor wie je het doet. Het antwoord hoort altijd te zijn ‘Voor mezelf, want daar word ik blij van.’ Soms kan dat ervoor zorgen dat jij je een beetje ongemakkelijk en misschien zelfs eenzaam voelt, doordat niet iedereen zo zichzelf durft te zijn, maar het is uiteindelijk hetgeen waar jij zelf gelukkig van wordt.

Perfect bestaat niet, want gelukkig leven werkt voor iedereen anders. Dus FUCK al die ongeschreven regels: FUCK PERFECT.

“Don’t ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive and then go do that. Because what the world needs is people who have come alive.”

#FCKPERFECT

2 thoughts on “FUCK PERFECT: Weg met het ‘ideale plaatje’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *