Word je eigen teler; begin een moestuin!

Bij het horen van het thema #Back2Basic dacht ik direct aan het moestuintje dat ik vorig jaar heb aangelegd. Je eigen groente en fruit telen, verder terug naar de basis kan bijna niet. Hier een paar praktische tips voor de beginnende teler.

Ik ben vorig jaar in maart van start gegaan met mijn eigen moestuin. Ik wilde niet te ambitieus van start gaan dus begon met één vierkante meter. De schrijver van het boek Square Feet Gardening noemt het een luie manier van tuinieren. Maar ik vond het vooral lekker overzichtelijk. En het is eenvoudig uit te breiden met extra vierkante meters. Ander voordeel: je hebt voor zo’n moestuin niet veel ruimte nodig en je kunt dit ook prima kwijt op een balkon.

Bij het tuincentrum kocht ik een speciale kant-en-klare bak die is onderverdeeld in vakjes. Om onkruid tegen te gaan kun je een vliegdoek onder de bak plaatsten. Dit is sowieso een must wanneer je de bak op tegels of een balkon zet, anders spoelt de aarde namelijk weg. Daarna heb ik de bak met speciale moestuingrond van het merk Jardino gevuld. Goede grond is belangrijk voor het opkweken van zaadjes en jonge stekjes. Zie het als een soort babyvoeding.

Zaaien

Maar dan… Hoe verder? Wat, wanneer zaaien en oogsten? Mijn tuinmagazines en Pinterest bleken vooral heel sfeervol, maar niet echt praktisch.

Op www.mijnmoestuin.nl vond ik een teeltplan en een tool om je eigen moestuinkalender te genereren. Super handig! Nu hoefde ik alleen nog maar te kiezen: wat wil ik op één vierkante meter kweken? Op één van de websites over tuinieren, lees ik dat het vooral belangrijk is om iets te kweken dat je lekker vindt. Aangezien ik dol ben op salades, de Italiaanse keuken, verse munt thee en smoothies koos ik voor kruiden, verschillende groente en aardbeien. Voor de basilicum, dille, munt en peterselie, kocht ik zaadjes. Voor de sla, spinazie en aardbeien kocht ik kant-en-klare stekjes. Nu was het een kwestie van elke dag een beetje water geven en heel veel geduld hebben…

Oogsten

Al na een paar dagen kwam de dille voorzichtig uit de aarde gepiept en na een paar weken waren de eerste aardbeien rijp. De opbrengst was nog niet zodanig dat ik Mason Jar potten kon afvullen, maar mijn eerste zelf geteelde groenten en fruit waren een feit. De afgelopen maanden heb ik nog volop profijt gehad van verse kruiden uit de moestuin. Door het zachte winterweer, bleven de peterselie, oregano, tijm en rozemarijn gewoon doorgroeien. Niks zo lekker als verse kruiden door de lasagne!

Nog even een paar weken wachten en dan begin ik aan een nieuwe vierkante meter. Dit keer aangevuld met aubergines, courgettes en tomaten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *