Een druk leven is het nieuwe statussymbool

“Hoe gaat het met jou?” -”Ja goed, maar druk!” Iedereen is druk met van alles en wil dit op alle mogelijke manieren aan de buitenwereld tonen. Instagram en Facebook barsten van de sport-selfies, partypics en food-foto’s van fancy dinertjes. Het is not done om te zeggen dat je de hele avond in bed hebt liggen Netflixen, omdat je totaal geen zin had in dat feestje. Een druk leven is het nieuwe statussymbool, vervelen is ‘des duivels oor kussen.’

‘Druk zijn’ als statussymbool

Iedereen haast zich door de winkelstraten en supermarkten; ‘druk, druk, snel naar de volgende afspraak’. In de trein worden de laptops gelijk opengeklapt om elk halfuurtje productief te kunnen zijn; tijd is geld.

Deze mentaliteit ligt ten grondslag aan het kapitalistische systeem dat draait op produceren, consumeren en winst maken. We moeten constant bezig, nuttig en productief zijn. Onze bezigheden dienen constant in het belang te zijn van een bepaald doel. Zelfs als we niet werken, moeten we nog productief zijn. Vrije tijd wordt ingevuld met uitjes, etentjes of shoppen; consumeren. Sportscholen zijn bijna 24/7 open en in sommige plaatsen zijn ook de winkels zeven dagen per week open. Enerzijds geeft dit ons enorm veel vrijheid, anderzijds worden we hierdoor zachtjes gedwongen om op elk moment bezig te zijn. Onze maatschappij raast maar door en wij draaien gedachteloos mee in de mallemolen van efficiëntie en productiviteit.

Je telt niet meer mee als je dagen niet volgepland zijn met werk, sport en sociale afspraken. Een momentje voor jezelf; nee geen tijd. ‘Niets doen’ is niet productief voor onze samenleving. Het dient nergens toe en wordt daarom al snel bestempeld als ‘lui’. Hierdoor voelen we ons schuldig wanneer we een afspraak afzeggen of wanneer we een dag niets ‘nuttigs’ hebben gedaan.

”Onze maatschappij raast maar door en wij draaien gedachteloos mee in de mallemolen van efficiëntie en productiviteit.”

Overstimulatie en overspannenheid

Iedereen is tegenwoordig constant bereikbaar en ‘online’. Mensen fietsen over straat, staan in bussen of metro’s met hun blik vastgekleefd aan hun smartphone; ‘even een Whatsappje sturen, even Facebook checken, want stel je voor dat ik iets mis.’

Onze hersenen zijn inmiddels zo gewend aan constante stimulatie, dat het vreemd voelt om vijf minuten niets te doen. We voelen ons leeg en worden onrustig als we niets ‘zien’, ‘doen’ of kunnen ‘lezen’. Daarnaast ligt de lat om overal aan mee te doen steeds hoger. Online deelt iedereen opwindende gebeurtenissen, uitjes en etentjes. Iedereen is druk met van alles en nog wat. Dit heeft als gevolg dat je je bijna buitengesloten voelt als je een weekend geen spannende bezigheden hebt gepland. Social media bombarderen ons met alles wat we missen als we een momentje ‘niets doen’ en draaien zo de productiemolen dus nog wat harder aan.

Je voelt je tegenwoordig bijna schuldig als je een momentje niet nuttig bezig bent. Naar mijn mening is dit onderdeel van de ‘burn-out epidimie’ die ons land lijkt te teisteren. Als je geest nooit een moment heeft om prikkels te verwerken, is het niet gek dat de ketel op een gegeven moment overloopt. Wanneer je merkt dat het je teveel wordt, is het vaak al te laat. Rustmomenten zijn essentieel. Het probleem is echter dat ‘niets doen’ onnatuurlijk voelt en we onszelf vaak geen rust gunnen.

”We zijn zo overprikkelt dat we nauwelijks meer in staat zijn te bedenken wat we zélf willen of belangrijk vinden.”

Stap eens uit de ‘mallemolen van productiviteit en efficiëntie’

Vervelen is taboe en dat terwijl het juist wél nuttig is om af en toe niets te doen. De gedachtegang dat je lui bent als je er voor kiest af en toe niets te doen, klopt niet. Deze rustmomenten, waarbij je vrij bent van alle prikkels van buitenaf, zijn juist heel productief voor je geest. Het is belangrijk om je af en toe te bezinnen om jezelf op te laden.

Ik heb gemerkt dat ik veel meer voor elkaar krijg en beter presteer door me af en toe bewust te gaan ‘vervelen’. Tijdens het ‘vervelen’ doe ik inspiratie op, krijg ik nieuwe ideeën. Daarnaast besef ik me tijdens dit soort ‘onproductieve momenten’ des te meer hoe fijn het is ‘bezig te zijn’. Door afstand te nemen, krijg je meer perspectief op het leven.

Sta eens stil; neem eens afstand van alles en iedereen. We zijn zo overprikkeld dat we nauwelijks meer in staat zijn om te bedenken wat we willen en waar we waarde aan hechten. Ga eens diep bij jezelf te rade. Wat vind jij nú belangrijk? Waar wil jij nu tijd aan besteden? Denk eens niet aan alles wat je hoort te doen, die afwas staat er morgen ook nog wel en die e-mails kun je morgen ook wel beantwoorden. Laat alles los, zoek de stilte en voel je niet bezwaard om je ongegeneerd te vervelen .

Wat doe jij vanavond? ”Helemaal niets. Want niets, is ook iets!”

One thought on “Een druk leven is het nieuwe statussymbool

  1. Avatar
    Barbellbimbo zegt:

    Zó herkenbaar, ik was altijd maar bezig met van alles. Tegenwoordig neem ik één avond per week ‘vrij’ van alles, dan hang ik gewoon op de bank met TLC en een tijdschrift, telefoon uit en even lekker niksen. Helpt me heel erg om weer op te laden voor een drukke week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *