Down? Zo leer je weer van jezelf te houden!

Naast dat we op Valentijnsdag onze geliefden in het zonnetje zetten, zouden we op de dag van de liefde eigenlijk ook eens stil moeten staan bij onszelf. De basis voor een goede relatie met anderen, ligt namelijk bij jezelf. Als jij je onzeker voelt, veel stress hebt of niet lekker in je vel zit, zal je omgeving dit direct merken en daar niet altijd goed op reageren. Daar staat dan wel tegenover dat als je jezelf mooi vindt en geluk uitstraalt, dit ook positief wordt beoordeeld door je naasten. Accepteer jezelf zoals je bent en geniet van jezelf, want hoe kun je nu van een ander houden, als je niet van jezelf houdt?

Schrijf je goede eigenschappen op

Het is misschien een beetje omslachtig om je goede kanten op te schrijven, maar wanneer je je goede punten neerpent in plaats van er alleen maar aan denkt, kun je er later, als je ze uit het oog bent verloren, nog altijd herlezen. Denk bij het opschrijven van je goede punten outside of the box. Dingen als ‘ik ben aardig’ en ‘soms ben ik grappig’,  zijn eigenschappen die iedereen heeft. Schrijf op wat jou uniek maakt, wees specifiek. Je mag zelfs een beetje overdrijven ;).

Schrijf niet enkel over je innerlijk, maar schrijf ook op wat je het mooist vindt aan je lichaam en accentueer dat. Wees moedig en vraag je vriendinnen, ouders of misschien zelfs vreemden wat zij mooi aan jou vinden. Zo kom je vaak tot nieuwe inzichten over jezelf en misschien valt die slechte eigenschap waarvan jij dacht dat je hem had, wel heel erg mee.

Belangrijk bij het benoemen van je eigen schoonheid, is dat je jezelf leert te vergeven. Niemand is perfect en ook al kan iedereen met zijn diepste geheimen altijd bij jou terecht of ben jij diegene die je vriendinnen op de leukste blind-dates stuurt, het kan een keertje per ongeluk misgaan. Superwoman bestaat alleen in stripboeken en iedereen kan de fout ingaan. Bied je welgemeende excuses aan en ga verder. De volgende keer gaat het vast en zeker wel weer goed. Jij bent niet de enige die fouten maakt.

quote mooie dingen fitgirls.

Laat je niet tegenhouden door anderen

Jij moet doen wat goed voelt voor jou. Natuurlijk stelt jouw omgeving kritische vragen over jouw doelen en daar moet je ook naar luisteren en iets mee doen. Wanneer je alle tegenargumenten op een rijtje hebt gezet en nog steeds je doel nastrevenswaardig vindt, moet je er gewoon voor gaan. Laat je niet tegenhouden door inhoudsloze meningen van mensen die jouw doelen niet eens kennen. “Denk niet aan de mensen die je tegenhouden, maar aan de mensen die je vooruit helpen.”

Anderen kunnen er ook voor zorgen dat jij jezelf gaat verstoppen. Laat niemand jou onzeker maken. Mensen die jou een slecht gevoel over jezelf geven, zijn het niet waard om een grote plek in je leven in te nemen. Kritiek moet je natuurlijk op z’n tijd kunnen accepteren, maar laat dit niet je leven beïnvloeden. Er is een hele dikke grens tussen een kritische opmerking en voluit gemeen zijn. Accepteer deze sneren niet en stay true to yourself.

Om jezelf uit die verstop-plek te trekken, moet je niet alleen van binnen, maar ook van buiten shinen. Natuurlijk hoef je niet je hele kledingstijl te veranderen, het zit hem juist in de kleine dingen. Voel je je een beetje down? Draag dan dat nieuwe shirtje dat je pas gekocht of trek je lievelingskleren aan. Dingen die je niet direct kan zien zoals mooi ondergoed of een nieuw parfum kunnen zelfs al heel veel voor je gemoedstoestand doen. Natuurlijk zijn er ook dagen dat je je meer confident voelt in je trainingsbroek en een grote sweater. Aan jou de keus!

Doe iets waar je goed in bent

Het is altijd super leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Deze dingen kunnen ook helpen bij het beter leren kennen van jezelf. Echter, als die nieuwe sport of hobby even niet loopt zoals je wil, en je al in de put zit, kan het alleen maar frustrerend worden. Het is dan verstandiger om iets te doen waarvan je weet dat je er goed in bent. Het lukt je dan beter om af te schakelen en even met iets bezig te zijn waar je al van houdt.

Sta stil bij de momenten waarop je dingen doet waar je van houdt, met mensen die je liefhebt. Als je een goede tijd hebt, is het natuurlijk moeilijk om plek in je hoofd vrij te maken om eraan te denken hoe leuk je het eigenlijk hebt. Realiseer je wel dat je leven niet alleen bestaat uit slechte gebeurtenissen, denk ook eens terug aan dat leuke etentje met je vriendinnen of die spontane avond uit met je sportvereniging.

Je mag best verdrietig zijn

Iedereen zit er wel eens doorheen. Iedereen zit wel eens niet lekker in zijn vel en iedereen wil wel eens de hele avond huilend in bed doorbrengen. Dit is allemaal niet raar en je moet deze slechte gevoelens ook gewoon toelaten. Huil lekker uit, blijf een dagje thuis en schraap die bak chocolade-ijs helemaal leeg. Blijf echter niet in deze negatieve vibe hangen. Pak je lijstje met goede eigenschappen, vergeef jezelf, trek je mooiste kleding aan, ga iets doen waar je van houdt en je zal ook van jezelf gaan houden.

Foto: Allard Timmermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *