14 maart 2016 
2 min. leestijd

De sloopkracht van verveling

De sloopkracht van verveling
Een burn-out kennen we allemaal en wordt over het algemeen begrepen en geaccepteerd: de maatschappij waar we nu in leven vraagt nu eenmaal veel van ons. De tegenhanger van de burn-out, de bore-out, wordt daarentegen veel minder herkend en erkend, terwijl verveling ook levensgevaarlijk kan zijn.

De bore-out

Naar schatting krijgt zo’n vijftien procent van de bevolking te maken met een bore-out. Een bore-out kan ontstaan door een gebrek aan prikkeling, uitdaging en afwisseling. Iemand die te maken krijgt met een bore-out heeft niet zo zeer niets te doen. Ook als je wel iets om handen hebt, maar je hier niet genoeg voldoening en energie uithaalt, kun je je gaan vervelen. Iedere dag dezelfde routine, de sleur en het idee dat datgene wat jij doet eigenlijk geen verschil maakt; dat kan je nekken. Ik kan me goed voorstellen dat wanneer je de reden en het nut van wat jij doet niet inziet, je eigenlijk ook geen reden en motivatie hebt om ’s ochtends op te staan. Je sleept jezelf door de dag, ziet de seconden op de klok wegtikken en wacht hoopvol op het moment dat er iets gaat veranderen.

Misverstand

De gevolgen van een bore-out zijn nagenoeg gelijk met de gevolgen van een burn-out. Je voelt je lusteloos, depressief en slapeloos. Ook heb je lichamelijke klachten als hoofdpijn, gewrichtspijn en darmklachten. Doordat de symptomen en gevolgen van een burn-out en een bore-out zo op elkaar lijken, krijgen mensen vaak onterecht de diagnose van een burn-out. Mensen worden aangeraden rust te nemen, omdat ze opgebrand zijn, terwijl het probleem juist is dat ze zich al dood vervelen! Om ervoor te zorgen dat mensen die te maken krijgen met een bore-out van hun klachten af kunnen komen, is het belangrijk dat dit fenomeen meer bekendheid en erkenning krijgt.

De schaamte voorbij

Frouke Vermeulen verdiepte zich in dit nog redelijke onbekende fenomeen en schreef het boek ‘Vechten tegen verveling – gevangen in een bore-out’. Na jarenlange verveling door een baan die niet bij haar paste, stortte ze in 2012 letterlijk in. Met dit boek wil zij het fenomeen bore-out op de kaart zetten en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. bore-out Frouke heeft nu een eigen coachpraktijk en geeft workshops en lezingen over dit thema. Zij heeft haar roeping gevonden en heeft hierdoor de verveling ver achter zich gelaten. De eerste stap om een bore-out te overwinnen is volgens Frouke praten. “Ik schaamde me en durfde er met niemand over te praten.” Ga voorbij de schaamte en het taboe. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en wees eerlijk over je klachten. Waarschijnlijk ben jij niet de enige.

Voorkomen is beter dan genezen

Om je niet te vervelen is het belangrijk ten minste één ding te doen dat jij écht wil en dat voldoening geeft. Waar word jij gelukkig van? Deze vraag is voor veel mensen ontzettend lastig en je hoeft ook niet direct een compleet antwoord voor jezelf geformuleerd te hebben. Praten met anderen kan voor verheldering zorgen, waardoor je dichter bij dit antwoord kan komen. Laat je niet slopen door verveling en kom in actie!
Reactie plaatsen