De pasta van de toekomst is zeewier! I Sea Pasta REVIEW (+recepten)

Toen ik hoorde dat Seamore bezig was met een crowdfundingsactie om een tagliatelle van zeewier op de markt te kunnen brengen, was ik gelijk nieuwsgierig. Ik ben verslaafd aan zeewiersalade. Geen grap, als ik ergens sushi ga eten, bestel ik gerust vier keer op een avond zeewiersalade. Dit moest ik dus proberen! De zeewierpasta was destijds echter nog nergens te koop en verdween weer uit mijn gedachten. Tot ik deze ‘pasta’ op meerdere foodblogs voorbij zag komen…

Zeewierpasta is gemaakt van biologisch zeewier. Het groeit aan de rotsachtige kust van Ierland, waar het wordt geplukt, gedroogd en vervolgens verpakt. I Sea Pasta is glutenvrij, koolhydraatarm en zit vol vezels, mineralen en vitaminen. Handig voor mensen die net als ik geen brood eten. Zeewierpasta bevat naast vitamine c, calcium en ijzer ook een kleine hoeveelheid jodium, toch weer mooi meegenomen!

‘Seabreeze’ met een stevige bite

Je kunt het zeewier eten als pasta in een Italiaans gerecht, gebruiken in een curry, maar ook verwerken in een salade. Koud is het namelijk ook prima te eten. Zeewierpasta kan op verschillende manieren bereid worden. Voor het eerste recept heb ik het zeewier geweekt in heet water. Op de verpakking stond twintig minuten aangegeven, maar ik raad je aan om daar nog vijf tot tien minuten bij op te tellen om er voor te zorgen dat de pasta iets beter te kauwen is. De zeewier tagliatelle moet vijftien minuten gekookt worden voor iets minder ‘bite‘ en voor meer ‘seabreeze‘. De tweede keer kookte ik de pasta waarna mijn keuken inderdaad behoorlijk fishy ging ruiken. De smaak was na het koken ook iets zilter, maar ik vond de structuur niet erg anders. Geen zorgen als je niet zo van seafood houdt trouwens, de pasta ruikt sterker dan het smaakt!

Over de structuur ben ik erg te spreken. De meeste glutenvrije noedels die ik heb geprobeerd, plakken snel aan elkaar vast, worden papperig of vallen uit elkaar. Als je ook gruwelt van doorgekookte pasta, kan ik je seapasta echt aanraden. Je kunt er goed op kauwen, al merk je wel duidelijk dat de tagliatelle niet van graan, maar van groente gemaakt is.

IMG_1127

Omdat de pasta in principe gemaakt is van groente, is het licht te verteren en calorie arm. Waar volkoren pasta ongeveer 355 calorieën per honderd gram bevat (ongekookt), heeft zeewierpasta slechts 178 calorieën. Om er een goed vullende maaltijd van te maken, at ik de zeewierpasta steeds met een ruime hoeveelheid groenten en eiwitten.

Hieronder vind je twee verschillende variaties met zeewierpasta. De eerste keer at ik het zeewier als in een noedelrecept. De tweede keer maakte ik een pastagerecht met de seapasta. Beiden heel erg aan te raden!

‘Noedels’ met kipfilet, wokgroenten en teriyakisaus

What do we need?

 • Ongeveer 400 gram wokgroenten (ik koos voor paprika, prei en sperziebonen).
 • 150 gram kipfilet in blokjes
 • 20 gram seapasta
 • Kruiden: kerriepoeder, paprikapoeder, gemalen koriander (Ketoembar) en gemberpoeder (Djahé).
 • Azijn
 • Honing
 • Sojasaus
 • Geperste knoflook

Make, shake & bake

 1. Week de zeewierpasta een halfuur in ruim water dat net van de kook af is.
 2. Bak de groenten en de kipfilet in de wok.
 3. Voeg zout, peper en kruiden toe naar smaak. Ik gebruikte wat kerrie- en paprikapoeder voor de kip en bestrooide de groenten met gemalen koriander (ketoembar).
 4. Klop in een klein schaaltje (inhoud: 150 ml) de ingrediënten voor de Teriyakisaus door elkaar. Ik doe dit eigenlijk altijd op gevoel. Je kunt er van uitgaan dat ongeveer 1/4  deel van de dressing bestaat uit azijn, 1/4 honing en 2/4 sojasaus. Voeg naar smaak ongeveer een halve theelepel gemberpoeder en een half teentje knoflook toe.
 5. Proef even en voeg naar smaak meer van het één of ander toe.

IMG_1143

 

‘Pasta’ met kipfilet en knoflookspinazie á la creme

What do we need?

 • 400 gram verse bladspinazie
 • 150 gram kipfilet in blokjes
 • 20 gram seapasta
 • 1 teentje fijngesneden knoflook
 • Yoghurt kefir (dit is een zurige yoghurtdrank, verkrijgbaar bij de Albert Heijn).
 • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak.

Make, Shake & Bake

 1. Bak de kipfilet.
 2. Voeg, zodra de kip bruin is, een handje spinazie toe. Als de spinazie geslonken is, voeg je weer een nieuwe portie toe. Doe dit net zolang totdat alle spinazie in de pan zit, daarna voeg je de knoflook toe.
 3. Aan het eind voeg je de yoghurt Kefir toe voor een romige smaak. Deze kan eventueel vervangen worden door Griekse yoghurt verdunt met water).

IMG_1176

 

Mijn pakketje zeewierpasta is inmiddels voor de helft leeg en ik weet nu eigenlijk al dat ik de voorraad weer aan ga vullen zodra het pak leeg is. Wil jij het ook proberen? I Sea Pasta is inmiddels verkrijgbaar in PLUS supermarkten. Mijn stad heeft helaas geen PLUS filiaal, dus hoe ik mijn nieuwe verslaving ga onderhouden, is nog even de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *