De leukste winter hardloop events! Geef jij je ook op?

Toen ik elf jaar geleden begon met hardlopen was deze sport een stuk minder populair dan nu. In mijn tijd (ok dit klinkt wel heel oma), was er nog geen EVI die precies vertelt wanneer je moet rennen en wanneer je mag wandelen. Nee ‘wij’ deden het gewoon nog met hetgeen dat voorhanden was. Dus als je conditie vanaf nul opgebouwd moest worden begon je van lantaarnpaal naar lantaarnpaal.

Op een gegeven moment werden dit twee lantaarnpalen, drie lantaarnpalen, tot het einde van de weg en zo ging je door tot je een heel rondje volhield. Mensen verbazen zich nog wel eens over de enorme afstanden die ik loop, maar ook ik ben ooit eens zo begonnen. Enorme afstanden is een relatief begrip, eigenlijk maar een peulenschil in vergelijking met marathonlopers.

Maar ik begon dus zonder EVI in mijn oor. Wel muziek hoor, zo oud ben ik nou ook weer niet. Dat mijn oordoppen niet naar een mp3 leidde, maar naar een discman is dan wel weer redelijk retro. Werkte ook perfect zo’n discman (not). Eigenlijk moest je hem rechthouden om er voor te zorgen dat de muziek niet oversloeg.

Ook liepen we er in ‘mijn tijd’ een stuk minder fashionable bij. Gewoon een trainingsbroek, ja zo’n wijde, met een t-shirt, waarbij elk onderscheid tussen vrouwelijke en mannelijke lopers volledig verdween. Lopen in het donker op afgelegen wegen had dan ook sterk de voorkeur.

Tegenwoordig is hardloopland een waar walhalla. Hartslagmeters die in een sport-bh of horloge ingebouwd zijn, je telefoon die je van muziek en via apps van allerlei informatie voorziet. En de weg lijkt tegenwoordig meer op een catwalk. Menig sporter zal herkennen dat de sportkledingcollectie uitgebreider dreigt te worden dan de dagelijkse collectie.

Dit hardloperswalhalla draagt er misschien ook mede aan bij dat het aantal lopers substantieel verhoogd is de laatste jaren. Of zal iedereen nu ook inzien dat hardlopen hartstikke laagdrempelig is, enorm veel voldoening geeft en stiekem ook eigenlijk best leuk is? Althans dit laatste krijg ik nog steeds niet iedereen aan zijn verstand. Want ja de voordelen zijn er, je kunt het nog leuker maken met een fantastische outfit, handige apps en lekkere muziek, maar er blijft altijd een gevaarlijke vijand om de hoek loeren: DISCIPLINE. Echter deze vijand kun je te vriend houden, simpelweg door te zorgen voor een stok achter de deur.

En die stok achter de deur krijg je door je op te geven voor een loopevenement. Hartstikke leuk om te doen en ze zijn voor iedereen. Ook voor jou, als je net begonnen bent en nog geen flauw idee hebt of je die 5 of 10 kilometer, of halve marathon überhaupt wel uit gaat lopen. Laat staan in wat voor tijd. Het heet niet voor niets evenement en geen wedstrijd. Laat je dus absoluut niet ontmoedigen door al die gespierde spijkers, die bij min 10 zelfs nog in een hempje lopen. Jij kunt gewoon ook lekker meedoen in je danwel comfortabele, maar toch fashionable outfit. Misschien samen met een vriendin. Kun je samen, al kletsende voort, de loop uitlopen. Let wel op dat je weg niet teveel blokkeert, dat vinden die gespierde spijkers dan weer vervelend 😉

Ben je al enthousiast? Ik heb de leukste loopjes van januari en februari voor je op een rijtje gezet:

loop_van_egmond_2015_fitgirls.nl

11 januari Halve Marathon van Egmond

Ondank, of misschien wel dankzij haar zware karakter, een van de populairste lopen in Nederland. Ook de mooie route zal daar zeker haar bijdrage aanleveren. Door Egmond, over het strand, door de duinen weer terug naar de boulevard. Zwaar, maar zo mooi. Hoe zwaar, is geheel afhankelijk van het weer en het getij. Als het op de halve van Egmond aankomt ben ik eigenlijk maar een pussy. Ik heb één keer eerder de halve gelopen en toen was het prachtig weer en hadden we een breed en vlak strand. Dit kan ook anders heb ik op foto’s gezien, waarbij lopers dwars door het water liepen. Aankomende editie sta ik weer aan de start van de halve. Vind je een halve marathon echt nog te gek. Egmond heeft ook een kwart marathon (10,5 kilometer).

vondelparkloop_2015_fitgirls

17 en 18 januari Vondelparkloop

De Vondelparkloop. Door mij pas vorig jaar ontdekt, maar deze loop draait ook al weer 40 edities mee. Op zaterdag is er de speciale Light the Night editie. Het hele Vondelpark is spectaculair verlicht en ook alle lopers dossen zich flink verlicht uit. Erg gezellige loop met een goede sfeer. Op zondag is de traditionele loop en kun je bij daglicht je rondjes maken. Er is een ronde uitgezet van ongeveer 3.25 kilometer en je kunt 1, 2 of 3 rondjes doen. Erg leuk dus voor beginnende lopers om zo vast wat wedstrijdsfeer te proeven. Vorig jaar heb ik de night editie op zaterdag gedaan. Ik denk dat ik zelf de dag-editie misschien nog wel leuker vind. In de winter loop ik al genoeg in het donker.

mindwintermarathon_fitgirls_2015

1 februari Midwintermarathon Apeldoorn

De Midwintermarathon is het oudste hardloopevenement van Nederland. Een echte marathon kun je hier niet lopen, maar de Acht van Apeldoorn (8 km), de Mini-Marathon (16,1 km) en de Asselronde (25 km) zijn goed voorbereiders op langere afstanden later in het jaar. En Apeldoorn staat garant voor een mooie bosrijke omgeving. Het parcours schijnt prachtig te zijn en in 2012 is de Midwintermarathon nog uitgeroepen tot leukste hardloopevenement van Nederland.

 Schoorl-2015-groetuitschorl_fitgirls

8 februari Groet uit Schoorl

Twee jaar geleden liep ik deze loop voor het laatst. Tot op de dag zelf was het onduidelijk of de loop door zou gaan, aangezien er flink wat sneeuw gevallen was. En gelukkig ging het door, want de omgeving was werkelijk waar sprookjesachtig om in te lopen. Je kunt kiezen voor de volgende afstanden: 30, 21 en 10 kilometer. Een echte aanrader deze loop. Zeker als je vindt dat de halve marathon van Egmond te snel na de feestdagen komt, is Groet uit Schoorl een goed alternatief.

valentijnsloop_2015_fitgirls.nl

14 februari Valentijnsloop

Een officiële 5 kilometer hardloopwedstrijd, maar wel eentje met een heel leuk tintje. Geheel in romantische sfeer met rode hartvormige lampjes en kaarsjes. Deze loop is voor zowel singles die een (loop)maatje zoeken als voor verliefde stelletjes die graag samen rennen. Er zijn verschillende startgroepen: single vrouwen, single mannen en stelletjes en met een bandje is je relatiestatus ook zichtbaar. Na de wedstrijd is er nog een afterparty waarbij hoogstwaarschijnlijk deze bandjes goed van pas komen 😉

Dus schroom niet en schrijf je in!  Proef de wedstrijdsfeer en ervaar dat al die trainingsuren ergens goed voor zijn. Neem die medaille in ontvangst, voel je voldaan en wees trots op jezelf!

5 thoughts on “De leukste winter hardloop events! Geef jij je ook op?

  1. Marielle zegt:

    Leuke blog! Ik loop tegenwoordig niet zo vaak meer, maar toevallig heb ik mij vandaag met wat collega’s ingeschreven voor de 1/4 marathon van Rotterdam.

  2. Danielle zegt:

    Ik loop zowel de halve van Egmond als de 21 km van Schoorl. Vorig jaar voor het eerst Groet uit Schoorl gelopen in de stromende regen maar ik ben als een blok gevallen voor het parcours dus ik dacht dit jaar weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *