23 juni 2016 
3 min. leestijd

De consument: carnivoor, veelvraat en verslaafde?

De consument: carnivoor, veelvraat en verslaafde?
Onze eetcultuur wordt beheerst door massaproductie en overconsumptie, waarin de vleesindustrie een grote rol speelt. Met onze 'hoe meer hoe beter'-mentaliteit, vinden we dat heel normaal. Wat als we allemaal onze oogkleppen zouden afzetten en eens voor onszelf zouden gaan nadenken? Ik weet niet of het komt door dat bedorven stukje kip dat ik pasgeleden naar binnen heb gewerkt, maar de laatste tijd heb ik steeds minder behoefte aan vlees. Ik voel me soms zelfs onpasselijk worden als ik vlees ruik. Als ik in de supermarkt loop, zie ik geen 'eten', maar hele kuddes dode dieren in de schappen liggen. Deze plotselinge omslag lijkt misschien vreemd maar ik heb vroeger een lange tijd vegetarisch gegeten en voelde me steeds vaker een hypocriet met mijn typische 'bodybuilder dieet' van kip, tonijn en broccoli.

Overmatige vleesconsumptie

De hoofdmoot van wat in de supermarkt ligt, is gebaseerd op dierlijke producten. Nee, ik ben niet plotseling bekeerd tot het veganistische geloof, maar ik vraag me wel steeds vaker af. Hoe zijn we hier beland? Waarom vindt iedereen dit 'normaal'?

''Moet je je eens voorstellen dat we in dezelfde kilo's groente zouden consumeren als dat we vlees eten..''

Beeld het je even in: een typische Tell Sell reclame voor een barbecue. Vader heeft de spatel in de hand en draait de biefstukjes om, daar komt moeder met de rundvleessalade, de kinderen rijgen spiesjes met kip en (oh ja) een paar stukjes paprika. We worden constant blootgesteld aan dit soort taferelen, het is dus heel logisch dat we het allemaal heel gewoon vinden om alsmaar grote hoeveelheden vlees te eten. Maar eigenlijk is het toch te absurd voor woorden; we zijn toch geen carnivoren?! Moet je je eens voorstellen dat we in dezelfde kilo's groente zouden consumeren als dat we vlees eten... Ik kom misschien extreem belerend over nu, maar weinig mensen lijken het zich te beseffen. Het is net alsof we allemaal oogkleppen op hebben en de banaliteit van de consumptiemaatschappij niet meer zien.

Massaproductie en overconsumptie

De overmatige consumptie van dierlijke producten is zorgwekkend; een boterham met kaas en een glas melk bij het ontbijt, een ceasar salad tijdens de lunch en bij het avondeten een groot stuk vlees. Ook de overdaad aan drank, voedsel en andere (genots)middelen levert problemen op. We starten de dag vermoeid en drinken vervolgens liters koffie om wakker te worden. Te veel cafeïne maakt ons nerveus; dan maar weer een paar sigaretjes roken om te kalmeren. Om vier uur een Mars uit de automaat om die laatste paar uur van de werkdag nog te kunnen functioneren en 's avonds een fles wijn om te ontspannen.

"Niet alleen de overmatige vleesconsumptie is zorgwekkend, ook de overdaad aan drank, voedsel en andere middelen levert problemen op."

We vreten ons ziek in all you can eat restaurants, want dat is 'gezellig'. Kiloknallers, Happy Hour, twee Snickers voor de prijs van één... Hoe meer, hoe beter, het is een vicieuze cirkel! En ja ik deed, en doe hier zelf net zo hard aan mee.

''Ik wil me lekker voelen''

Waarom? We willen ons goed voelen. ''Ik wil me lekker voelen'', zoals De Jeugd van Tegenwoordig het zo mooi zegt. Nu wil ik niet zeggen dat we de JVT zo serieus moeten nemen of dat iedereen zich gedraagt als een drank en drugsverslaafde zwerver, maar er zit wel een kern van waarheid in. Deze uitspraak geeft namelijk duidelijk weer wat de achterliggende reden is van dit soort gedrag. We willen ons goed voelen; dus eten, drinken, nee zuipen en vreten we om dit te kunnen bewerkstelligen. We zijn gewend aan de overmatige vleesconsumptie, net zoals we gewend zijn aan die hele mentaliteit van 'meer, meer meer'. Natuurlijk eten is er om van te genieten, maar less is more. Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat al die overconsumptie niemand goed doet. Je lichaam niet (het vergt veel kostbare energie om al dat voedsel te kunnen verteren), de planeet niet (massaproductie leidt tot voedselverspilling) en de gezondheid van de dieren al helemaal niet.

''We zijn gewend aan de overmatige vleesconsumptie, net zoals we gewend zijn aan die hele mentaliteit van 'meer, meer meer'.''

Diep vanbinnen weten we dit allemaal wel. Het probleem is alleen dat we er liever niet over willen nadenken, we WILLEN het ons niet beseffen. We houden die oogkleppen liever op, en lopen achter de massa aan; ''Iedereen doet het toch?''

Té is nooit goed!

We overdrijven, de balans is zoek, zoals met wel meer dingen tegenwoordig het geval is. We eten té veel (vlees maar ook in het algemeen), werken te veel (wat stress oplevert) en ontspannen en bewegen te weinig. Aan de andere kant heb je dan ook mensen die te veel sporten en te veel met hun dieet bezig zijn, wat ook weer geestelijke en lichamelijke overbelasting oplevert. Té is nooit goed! Dit soort patronen kunnen, denk ik alleen doorbroken worden als je die oogkleppen afzet en VOOR JEZELF gaat nadenken. Zowel als het gaat om wat en hoeveel je eet, als om je algehele leefpatroon. Ik zeg niet dat iedereen dezelfde keuzes moet maken als ik. Het gaat meer om een stukje bewustwording en om het ontwikkelen van zelfreflectie. Loop niet achter de massa aan en kies je eigen weg!
Reactie plaatsen