Laura’s Dankbaarheidsboekje – Mindfull leven

Goede voornemens. Voorheen heb ik er nooit over nagedacht, want waarom zou je in vredesnaam aan het eind van het jaar plannen maken voor het nieuwe jaar terwijl je elke dag met ambities en ideeën op kan staan?

Gelukkig zijn

Maar oeh 2015, was een jaar dat ik echt een stapje dichterbij mijzelf kwam. Hoe zeg je zoiets? – Ik leefde bewuster en daarmee gelukkiger. In dit jaar besloot ik ook om voornemens te maken voor 2016 om dit patroon voort te zetten. In 2015, besefte ik mij dat gelukkig zijn in handbereik ligt en dat geluk uit kleine dingen gehaald kan worden. Als een ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk dus overal. Wat een mooie gedachtegang die ik graag in praktijk zie in 2016.

Mindfull leven

 In de avonduren kroop ik achter mijn laptop op zoek naar simpele dingen over ‘mindfull leven’. Ik schetste een beeld over wat dit mindfull leven eigenlijk inhoudt en specifiek voor mij zou kunnen betekenen. Ik kwam erachter dat ‘positiviteit’ is wat ik wil en zoek in anderen maar vooral in mijzelf. Een van de paden naar de ‘halfvol’-benadering is door het dankbaarheidsboekje. Het is wellicht een van de makkelijkste maar tegelijkertijd de meest effectieve manier van bezig zijn met jezelf. In het dankbaarheidsboekje schrijf je elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat kan zijn iets zijn van wat je die dag meegemaakt hebt, maar het kan ook iets algemeens zijn. Door dit te doen, zou je een positievere houding tegenover verschillende aspecten van je leven krijgen. As simple as that. Ik ben niet iemand die altijd de makkelijkste weg kiest, maar in dit specifieke geval dacht ik, dit is een goed begin. Dit is zelfs een bijster goed begin. Even uit proberen in 2016.

Mijn dankbaarheidsboekje

Na de champagne en de kater van oud en nieuw begon ik aan mijn dankbaarheidsboekje. Voor mijn studie, sport, werk en familie reis ik van hot naar her en van afspraak naar afspraak. En zo zit ik dikwijls op het station in ’s Hertogenbosch waar de IC naar Amsterdam weer vertraging heeft. Op deze momenten pak ik het boekje uit de onderkant van mijn tas en trek mij terug uit de wereld rondom en bedenk ik waar ik dankbaar voor ben. Soms heb ik al 3 dingen voordat de pen op het papier staat. Andere keren kijk ik rond of sluit ik juist mijn ogen om even tot mijzelf te komen.

Elke dag kijk ik even terug naar de dingen die eigenlijk best wel soepeltjes verlopen zijn, juist dat lichtpuntje van de dag dat mijn humeur ten goede kwam, en even stil staan bij hetgeen wat ik wel heb in plaats van die dingen die ik niet heb. En zo heb ik, op 9 januari, een paar bladzijdes vol in een boekje ter grote van een agenda.

Eigenlijk moet ik zeggen, het bevalt mij best goed! Als dit volgens het internet een van de middelen is om je houding tegenover situaties te veranderen, dan ben ik graag de eerste die de proef op de som neemt.

Als jij, net als ik, kleine verbeteringen in je leven zou willen aanbrengen, soms iets bewuster willen leven en iets meer zou willen genieten van de kleine dingen, misschien is dan het dankbaarheidsboekje ook iets voor jou. Kleine moeite, met (volgens het net) grote resultaten.

2016, hoe pakken we dat aan?

Een nieuw jaar – je weet nooit wat het jaar voor je in petto heeft. Het leven is vaak een achtbaan, een stroomversnelling, waar je in meegesleurd wordt. Het is aan jou om te leren omgaan met die dingen die in je gezicht gegooid worden, die gewenst of ongewenst op je pad komen. Want wie kan zwemmen in rustige wateren, zal ook in de storm niet kopje onder gaan. Geen enkel goed voornemen dat kan opboksen tegen onverwachte omstandigheden. Als wij allemaal het optimisme in ons naar boven halen, dan kunnen wij, individueel en samen, hetgeen aan wat 2016 gaat brengen.

One thought on “Laura’s Dankbaarheidsboekje – Mindfull leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *