Charona’s transformatie: Van depressief naar sportief en levenslustig

Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat ik erachter kwam dat ik borderline heb. In een wereld waar we van alles moeten en waarin we nog maar amper stilstaan bij onze emoties en gevoelens, ben ik juist degene die bij dit soort dingen móet stilstaan, want anders verlies ik mezelf. In dit blog wil ik met jullie delen hoe sport mij heeft geholpen om mijzelf terug vinden.

Dagelijkse strijd

Mensen plakken al gauw een etiketje op je wanneer je een psychische aandoening hebt. Uitspraken als: ‘Stel je niet zo aan, morgen heb je weer een dag’ en ‘Heb je haar weer, aandachtstrekker’ worden vaak naar mijn hoofd geslingerd. Niemand kan aan de buitenkant zien wat voor een strijd iemand dagelijks van binnen voert.

Een aantal jaar nadat ik de diagnose borderline had gekregen, dacht ik alles op de rit te hebben. Ik woonde samen, had twee lieve hondjes en een goede baan als shopmanager in een winkel. Alles leek weer in orde. Helaas viel ik ondertussen langzaam terug in een depressie. Ik zat in een pittige relatie waarbij ik meer met de ander bezig was dan met mijzelf, hierdoor ging ik stapje voor stapje achteruit.

Ik was weer in mijn eigen val getrapt, ik was mijzelf minder waard gaan vinden, dacht niet aan mezelf en toen hij de relatie beëindigde, stortte ik in.

Je zou soms denken, ‘houdt het dan nooit op?’ Toch gaf ik deze keer niet zomaar op. Één van de dingen die mij uit deze enorme depressie haalde, was sport!

Tijd voor verandering!

Sporten heb ik vroeger altijd veel gedaan en eigenlijk ook altijd wel willen doen. Toch lukte het me niet om me ertoe te zetten. Een abonnement afsluiten was gemakkelijk, maar vaker dan één keer per week naar de sportschool gaan, was een heel ander verhaal. Maar zodra ik tijdens therapie op een loopband stond en ging rennen, zagen mensen me veranderen; ik ontspande en genoot ervan. Het werd tijd voor verandering! Ik besloot mijn angsten en onzekerheden om te zetten in kracht. Ik ga deze uitdaging aan, ik ga ervoor want ik wil door!

Ik ging wederom naar een sportschool en besloot me daar te laten helpen. Ik liet een schema maken en ging op mijn voeding letten. Elke keer als ik me emotioneel niet meer goed voelde, ging ik weer op mijn fietsje naar de sportschool om alles even los te laten,of juist even alles eruit te gooien. Wat mij deze keer enorm heeft geholpen, was het schema dat de instructeurs voor mij hebben gemaakt en de afspraken die ik om de week met hen plande. We bespraken dan wat wel goed ging en wat niet. Dit gaf mij een houvast. Ik wist precies wat ik elke keer kon gaan doen en kon tijdens de afspraken met de trainers kijken hoe ik ervoor stond.

Wees trots op de kleine stappen

Ik merkte al snel verschil waardoor ik gemotiveerd bleef om ermee door te gaan. Het werkte! Ik sliep ineens weer goed en dat deed ik al zolang niet meer! Dat was eigenlijk het eerste verschil dat ik merkte. Ondanks alle narigheid die er speelde, sliep ik toch goed. Dit voelde voor mij als een wonder. Ondertussen zette ik het sporten door, in combinatie met gezonde voeding en voldoende drinken. Mijn lichaam reageerde hier al snel op. Ik was niet meer moe, had niet meer dagelijks hoofdpijn en het mooiste van alles: Ik schaamde me steeds minder voor wie ik ben en was steeds vaker trots op mijzelf en op mijn behaalde resultaten. Ik voelde me eindelijk fit! Ik voelde me eindelijk weer mezelf!

“Ik schaamde me steeds minder voor wie ik ben en was steeds vaker trots op mezelf”

Sporten is meer dan bewegen

Het is jammer dat er een taboe heerst op psychische ziektes. Mensen maken veel mee in een wereld, waar we maar van alles moeten. Hierdoor vergeten we vaak wie we echt zijn en wat we zelf willen. Voor mij is sporten belangrijk. Het geeft me rust, zelfvertrouwen, trots en kracht. Nee, ik ga niet naar de sportschool om af te vallen, ik ga om sterker te worden en mezelf te ontspannen. Ik ben een slanke meid. Veel mensen zeggen dan ook: “Jij hoeft toch niet naar de sportschool, je hebt toch al een goed figuur?” De sportschool is echter niet alleen om af te vallen of om te trainen voor een wedstrijd. De sportschool helpt mij om sociale contacten te leggen, mezelf te ontwikkelen en weer mezelf te worden.

Charona Fitgirls

Charona is onderweg om van zichzelf een echte fitgirl te maken. Ze wil graag alles eruit halen wat erin zit en zo ook mensen inspireren. Het hebben van bordeline laat ze niet in de weg staan bij het nastreven van haar doelen, het is een deel van haar waar ze zelfs kracht uit put. Haar motto luidt dan ook: “Dream without Fear!”

5 thoughts on “Charona’s transformatie: Van depressief naar sportief en levenslustig

 1. Amy zegt:

  Charona, je bent een bikkel!! Ik weet nog de periode van een paar jaar terug dat je zo diep zat dat je niet meer wou. En nu je relatie de weer op de klippen loopt, maar je pakt door!! Je bent echt een hele sterke vrouw geworden en ik heb echt respect voor jou en hoe jij alles doet!
  Knuff Amy

 2. Mees zegt:

  Wauw wat een inspirerend verhaal! Gaaf om te lezen.. En heel herkenbaar..
  Ben sinds deze week ook begonnen om alles weer op de rit te krijgen en van mijn angsten zwaktes en onzekerheden kracht te maken..
  Geen idee of het me zal gaan lukken. Maar zulke blogs geven me goede hoop.
  Ga zo door girl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *