Book review: Francien laat haar ballen zien

Francien Regelink. Veel mensen zullen haar kennen als het meisje van Girls Love 2 Run, veel ook als het meisje dat ooit een foto van haar borsten maakte. Een stempel waar ze nooit helemaal vanaf zal komen, maar, zo blijkt uit haar boek, één waar ze ook niet vanaf zou willen. In het boek Francien laat je tieten nog eens zien’ vertelt ze hoe verschrikkelijk het was, hoe verschrikkelijk het is, maar vooral ook hoe veel sterker het incident haar heeft gemaakt.

Francien Fitgirls

 

In het boek ‘Francien laat je tieten nog eens zien’ neemt Francien je mee door haar leven. Het begint allemaal op de lagere school, waar Francien iets meer moeite heeft met leren. Uiteindelijk, door hard te knokken, komt ze toch op vmbo -tl terecht.  Ze heeft het ontzettend naar haar zin op de middelbare school. Lichamelijke opvoeding is haar lievelingsvak en een grote mond hebben, is waar zij bekend om staat. Totdat ze op haar vijftiende een foto van haar borsten naar een klasgenoot stuurt, in vertrouwen, niet wetende dat deze uiteindelijk verspreid wordt door de hele school.

Op een persoonlijke en eerlijke manier vertelt Francien over wat voor een impact deze foto op haar en haar omgeving heeft gehad.

“Ik wil de mensen laten zien dat datgene wat me keihard heeft gebroken, me uiteindelijk ook heeft gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Het komt goed.”

Sexting

Sexting is inmiddels een bekend fenomeen waar iedereen wel een mening over heeft. ‘Je eigen schuld’ en ‘Hoe kun je zo stom zijn?’ zijn dingen die Francien vaak genoeg gehoord heeft. Simpel gezegd, klopt het helemaal dat een foto die jij nooit maakt, nooit verspreid kan worden, maar heb jij niet wel eens een fout gemaakt? Als ik mezelf nu de vraag stel ‘Heb jij ooit een foto gemaakt, die niemand anders dan diegene naar wie je hemt stuurt, mag zien?’, dan is het antwoord ‘Ja’. Stom? Misschien wel, maar op dat moment vertrouw je die persoon (en in mijn geval vertrouw ik die persoon nog steeds).

Anno 2016 is het bijna ondenkbaar dat je nooit een uitdagende foto naar je date of relatie stuurt. Via apps als Snapchat wordt het zelfs makkelijker en ‘veiliger’ gemaakt, omdat de foto dan maar enkele seconden te zien is. Dan kan je af en toe de gok best wagen, toch? Echter kan zelfs via Snapchat een screenshot gemaakt worden.

Grote kans dat we allemaal wel eens iets stoms doen, maar waarschijnlijk kunnen we deze stommiteit vaak ongemerkt oplossen, maar helaas bestaat de kans dat de gevolgen onomkeerbaar worden wel. Na het lezen van Franciens boek, denk ik dat het niet zo zeer om het aanwijzen van een schuldige gaat, maar dat het meer een antwoord is op de vraag: ‘hoe moet ik nu verder?’ Francien laat met haar verhaal zien, dat je geen invloed uit kan oefenen op het verleden, maar wel op de toekomst. Ik heb veel respect voor hoe zij zichzelf herpakt heeft en het beste van de situatie heeft gemaakt, door anderen nu met haar verhaal te helpen en te inspireren. Het is een moedige en bijzondere stap om er opnieuw voor te kiezen op de voorgrond te treden en jezelf – deze keer iets minder letterlijk – bloot te geven.

Het komt goed

Natuurlijk kun je het beste nooit een foto van jezelf naar iemand sturen, die eigenlijk niemand anders mag zien. Denk goed na over wat je deelt op social media. Iedereen kan echter een fout maken, dat is menselijk.  Hopelijk kom je nooit in een dergelijke situatie terecht, maar mocht je het even niet meer zien zitten en lijkt er geen uitweg, denk dan aan Francien, het komt allemaal goed.

Francien laat je ballen nog eens zien. Topper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *