Depressie-epidemie: Beweeg jezelf gelukkig

Ruim één miljoen Nederlanders geeft aan een depressie te hebben of gehad te hebben, meldt het CBS. Opvallend is dat vrouwen vaker een depressie blijken te hebben dan mannen en dat is niet oké! Tijd dat hier verandering in komt. Fitgirls.nl gaat de strijd aan met depressie!

Cijfers en feiten

Depressies lijken het meest voor te komen op middelbare leeftijd. Na de ‘midlife’ periode neemt het aantal depressies snel af. Van de 65-plussers gaf slechts zes procent aan depressief te zijn. Kinderen van twaalf tot zestien jaar ontspringen de dans bijna volledig, minder dan één procent kreeg met een depressie te maken. Opvallend is dat vrouwen in alle leeftijdsgroepen twee keer zo vaak antidepressiva voorgeschreven kregen als mannen.

Maar ook onder jongeren komt depressie voor. Esther van Fenema, psychiater in het LUMC, meldt in een interview met het NOS; “Één op de vijf jongeren heeft wel eens depressieve gevoelens. Één van de factoren is de druk op mensen om gelukkig te zijn”, vertelt Van Fenema. “De zoektocht naar je identiteit kan stress opleveren en dat heeft effect op mensen die gevoelig zijn voor depressiviteit.”

Rol media

Social media spelen hier een grote rol in. Door de constante stroom van Instagramfoto’s en Facebookstatussen over feestjes, vakanties en andere uitjes wordt het idee gecreëerd dat het leven alleen maar uit leuke momenten bestaat. Niet gek als je hierdoor het gevoel krijgt dat je er niet bij hoort als je op zaterdagavond in je pyjama op de bank zit in plaats van op de dansvloer los gaat in je nieuwste kleren. De realiteit is echter dat mensen alleen de leuke, ‘noemenswaardige’ kant van het leven op social media zetten. Al die #happy moment’s geven geen volledig beeld van de werkelijkheid maar kunnen onze perceptie op het leven helaas wel beïnvloeden.

Beweging als remedie tegen depressie

De officiële definitie van een depressie is volgens De Dikke van Dalen een aanhoudend gevoel van neerslachtigheid. Een depressie kan maanden maar soms ook jaren duren. In extreme gevallen wordt iemand zelfs opgenomen.Er zijn verschillende behandelmethodes. Zo kunnen patiënten door middel van medicatie, antidepressiva, er weer bovenop komen maar ook therapie is belangrijk. Door middel van intensieve begeleiding bij een psycholoog, psychiater kan er een behandelplan worden opgesteld.

Ook sport, denk aan running therapie, kan hierin heel bevorderlijk werken. Onze expert op het gebied van running therapie Chrissy van ‘Chrissy Sport & Zorg’ schreef al eerder over de positieve effecten van sport op de geest: ”Sporten maakt een mens blij. Sporten geeft voldoening. Sporten geeft een enorme positieve boost aan zowel het lichaam als de geest. Sporten laat je weer geloven in jezelf.” Niet alleen helpt sporten je gezondheid te verbeteren waardoor je lekkerder in je vel zit. Sporten zorgt ook voor een betere balans tussen lichaam en geest. Tijdens het sporten maak je het stofje endorfine aan. Van dit ‘geluksstofje’ krijg je energie en een geluksgevoel. Wij zijn ons er van bewust dat beweging niet voor iedereen met een depressie de oplossing is. Sport kan iemand soms wel een zetje in de goede richting geven!

Het is Fitgirls.nl doel Nederlandse vrouwen te ondersteunen op het gebied van voeding, beweging maar ook mindset en zelfbeeld. Je innerlijke gezondheid is namelijk net zo belangrijk als je lichamelijke fitheid  Aankomend jaar willen wij op onze website, maar ook door middel van offline evenementen, meer aandacht besteden aan het positieve effect van beweging op je psyche. Lees hier waarom sport kan helpen bij geestelijke problemen, zoals een depressie.

Referenties

www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2016/meer-dan-1-miljoenederlanders-had–depressie.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *