Caroline’s Bedtime Stories #13 De keerzijde van een gezonde levensstijl

Ben jij dit jaar begonnen met een maand geen alcohol? #DryJanuari was een hot topic onder velen. Ik heb er niet aan meegedaan, maar ik moet zeggen dat ik ook niet zo veel alcohol meer drink in vergelijking tot vroeger. Nu klinkt het alsof ik in het verleden elke avond een fles wijn soldaat maakte. Nee, zo erg was het nou ook weer niet, maar ik houd en hield zeker van een goed glas wijn of een whisky op zijn tijd.

 Automatisch minder alcohol

Anyway, ik doe mijn best om zo goed mogelijk voor mijn lijf te zorgen. Het is mijn belangrijkste investeringsproject. Ik sport tenminste vier keer per week en eet puur en gezond. Ik probeer voldoende te slapen; mediteer tegenwoordig; en ben dus automatisch ook veel minder alcohol gaan drinken. Ik houd er nog steeds van, begrijp me niet verkeerd, maar ik heb er echt minder behoefte aan. #DryJanuari was voor mij dus niet echt een ding, want de paar keer dat ik een wijntje drink zijn dus op een hand te tellen.

Maar het gebeurt dus wel! Zo kon je me afgelopen vrijdag vinden in het centrum van Rotterdam. Opgetogen dat het weekend was begonnen proostte ik vrolijk met mijn glas rode wijn op weer een mooie week. Uiteindelijk werd het 1,5 glas wijn en een whisky. Niets aan het handje, ik heb wel voor hetere vuren gestaan, dacht ik die avond.

 Bestaat er geen Gezondheidsbankrekening?

Maar wat bleek? Vanmorgen stond ik op met een enorme kater. Alsof ik een nacht had doorgetrokken. En dat terwijl ik toch echt braaf om half twee in mijn bedje lag. Het is niet eerlijk, het lijkt wel alsof ik steeds minder tolerant ben voor “ongezonde” dingen als heel veel suiker of een paar glazen alcohol, naarmate ik gezonder leef.

Je zou denken dat je een soort buffer opbouwt met een gezonde levensstijl. Een welbekend “Appeltje voor de dorst”.

Helaas, er bestaat dus niet zoiets als een “Gezondheidsbankrekening”, waar je op kunt sparen en in het geval van een leuk feestje even flink vanaf kunt pinnen. Zonder consequenties.  Eigenlijk is het zelfs andersom: wanneer je regelmatig drinkt, veel suiker eet of rookt, went je lijf eraan. Het conditioneert als het ware rondom je ongezonde levensstijl.  En vaak ben je niet eens bewust van het feit dat je je veel beter in je vel kunt voelen. Wanneer je over het algemeen gezond leeft, wordt het effect van de minder gezonde dingen op je lichaam pas echt duidelijk. En krijg je de rekening gepresenteerd. Ik stond vanmorgen behoorlijk in het rood bij mijn eigen lichaam.

Nee, het voelde niet eerlijk vanmorgen, maar het is wel inzichtelijk.  Ik leer steeds meer naar mijn lichaam luisteren en het te voeden met de dingen die het nodig heeft. En soms ben ik gewoon lekker eigenwijs en luister ik niet. En geniet ik van een avond met vrienden en een heerlijk glas wijn. Zoals gisteren. En vandaag neem ik dan die gratis kater op de koop toe.

Tot volgende maand!

 X Caroline

2 thoughts on “Caroline’s Bedtime Stories #13 De keerzijde van een gezonde levensstijl

  1. Avatar
    Gabriela zegt:

    Heel herkenbaar! Sinds ik voor de gezonde levenstijl ben gegaan, merk ik hoe sterk mijn lichaam reageert wanneer ik een keer ‘zondig’. Vette hap? Opgeblazen buik voor 2 dagen… 1-2 glazen alcohol? De volgende ochtend het gevoel dat er een trein over je is gereden! Inderdaad hoe gezonder je leeft, hoe heftiger je lichaam reageert op ongezonde dingen. Kan je nagaan hoe de-sensitief je lichaam kan worden van die rotzooi wel eten en drinken… Maar af en toe, voor een keertje, is het wel lekker! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *